Pareigūnų profsąjungos susirinko į protestą dėl VST reformos: teigiama, kad projektas neatitinka viešo intereso

Apie pusšimtį Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų ketvirtadienio rytą susirinko Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo protesto akcijai „Nežaiskime su likimais“. Protestas rengiamas tą pačią dieną, kai Vidaus reikalų ministerijai (VRM) ketina Seimui pateikti įstatymų projektus dėl VST reformos.

 VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
  VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
  VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
  VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
  VST protesto akcija<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
V. Benkunskas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
V. Benkunskas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Sep 21, 2023, 10:57 AM, atnaujinta Sep 21, 2023, 12:31 PM

Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rūmų pareigūnai susirinko su plakatais „Ar tikrai VRM ambicijos svarbiau už Lietuvos saugumą?“, „Nepritariame VST prijungimui prie policijos“, „VST naikinimui STOP“ ir pan.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos, VST pareigūnai siekia išreikšti prieštaravimą bandymui panaikinti tarnybą, prijungiant ją prie Policijos departamento.

„Nepritariame prijungimui, nes tai yra netikslinga ir tai tikrai silpnina pačios valstybės saugumą. Tai pažeidžia visuomenės ir VST pareigūnų interesus“, – žurnalistams teigė Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos tarybos narė Nomeda Kačiulienė.

„Policija reaguoja į tam tikrus pažeidimus, mūsų organizacija užtikrina jau masinius stabilizavimus. Tai yra tikrai skirtinga. Mūsų pareigūnai yra parengti didesniems iššūkiams“, – pažymėjo N. Kačiulienė.

Akcijos organizatoriai į Seimo kanceliarijos priimamąjį neš ir kreipimąsi dėl nepritarimo vykdomai reformai. Pastarąjį dokumentą, pasak protesto iniciatorių, pasirašė 412 VST pareigūnų. Jį profsąjungos įteikė proteste pasirodžiusiai vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei.

„Tikime, kad politikai, kurie yra renkami, išgirs mus ir ministrė gal bus drąsi ir pakėlus galvą pakeis savo neteisingą sprendimą, kurį buvo priėmusi anksčiau“, – protesto metu kalbėjo Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos tarybos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

Į pareigūnų protestą prie Seimo ketvirtadienį atėjo ir laikinai pareigas einantis VST vadas Arūnas Paulauskas, palaikymą pareigūnams atėję išreiškė ir Seimo nariai demokratai Saulius Skvernelis, Algirdas Butkevičius ir Vytautas Bakas.

Profsąjunga: 20 proc. pareigūnų pasiryžę palikti tarnybą

Po protesto, Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas žurnalistams kritikavo vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės kvietimus kalbėtis. Pasak jo, tai daryti reikėjo prieš pusmetį, o ne likus 5 minutėms iki svarstymo Seime.

„Žinote, šnekėti jau reikėjo prieš pusę metų. (…) Bet šiandien 11 val. jau svarstoma dėl VST likimo, o mums sako „sėdam, šnekam“. Kur sėdam ir ką šnekam, kai priiminėjame sprendimus? (…) Mes, socialiniai partneriai, tie, kurie žinome ir suprantame tą struktūrą, (…) tokie žmonės, matyt, nereikalingi (priiminėjant sprendimus – ELTA), nes išsakys daug pastabų, į kurias reikės atkreipti dėmesį“, – pažymėjo K. Pauliukas.

Iš to, ką išgirdo iš tarnybos vado, K. Pauliukas sako įsitikinęs, kad VRM teikiamas įstatymo projektas bus „stumiamas“ toliau.

„Emocijos sunkios, nes jauti, kad viskas vyksta buldozeriu (…). Deja, bet matydami esamo laikino vadovo viziją, manau, kad jie toliau stums savo planą jungti VST prie policijos“, – sakė profsąjungos pirmininkas.

„Didžioji dalis, kaip ir sakiau, (VST dirba – ELTA) pareigūnai, perėję iš policijos. Perėję jie ne šiaip sau – dėl to, kad viešajame saugume yra geriau dirbti. Ir dabar žmonėms vėl eiti kitur su nežinia arba grįžti atgal (…) To pasekmė – pareigūnai nori (atleidimo – ELTA) lapelio, nors įsakymas buvo lapelių neduoti. Reiškiasi, pareigūnai vis vien yra pasiryžę išeiti iš sistemos“, – sakė K. Pauliukas.

Jis pažymėjo, kad apsisprendusių išeiti VST pareigūnų – mažiausiai penktadalis.

„Didžioji dalis pasiruošę palikti tarnybą ir eiti į pensijas. Apie 20 proc. jau yra apsisprendę. Bet (…) pareigūnai pareiškimus išeiti iš darbo deda kiekvieną dieną, nebelaukdami reformos. Jie nori palikti tarnybą, nes mato, kad yra nebereikalingi šioje valstybėje“, – teigė K. Pauliukas.

Profsąjunga: reforma neatitinka viešo intereso

Ketvirtadienį visoms Seimo frakcijoms profsąjunga išsiuntė laišką, kuriuo atkreipia dėmesį, kad VRM siūloma reforma neatitinka viešo intereso. Pažymima, kad sudėtingoje geopolitinėje situacijoje, VST panaikinimas mažina Lietuvos viešojo saugumo užtikrinimo galimybes.

„Reforma yra labai nesavalaikė, jos pasekoje ženkliai sustiprės rizikos visuomenės saugumui“, – pažymima laiške Seimo frakcijoms.

Kritikuojamas ir VST funkcijų – užtikrinti visuomenės saugumą ypatingų ir ekstremalių situacijų metu, atkurti viešąją tvarką, organizuoti ir vykdyti konvojavimą, užtikrinti svarbių valstybės objektų apsaugą, karo atveju ginti Lietuvos valstybę – perdavimas kitoms valstybės institucijoms.

„Jei manoma, kad VST būtinas atsinaujinimas, siekiant efektyvesnio aukščiau minėtų funkcijų vykdymo, tai tikslinga padaryti ne naikinant šią instituciją, o tobulinant jos veiklą ir valdymą“, – pažymima laiške.

Profsąjunga pabrėžia ir tai, jog siekiamų pakeitimų poveikis ir rizikų vertinimas VST pareigūnų atžvilgiu yra parengtas prastai.

„Iš tiesų VST yra reorganizuojama jungimo būdu, ją prijungiant prie Policijos departamento. Tokiu atveju, vadovaujantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, Lietuvos Respublikos biudžetinių įstaigų įstatymu, rengtinas biudžetinės įstaigos VST reorganizavimo sąlygų aprašas. Toks aprašas nėra parengtas ir VRM siūlomas reformos interpretavimas akivaizdžiai pažeidžia VST pareigūnų teises“, – teigia profsąjungos ir pažymi, kad tai gali tapti priežastimi, dėl ko daug tarnybos pareigūnų, gavę įspėjimus apie jų pareigybių panaikinimą, paliks vidaus tarnybos sistemą.

Taip pat teigiama, kad siūloma reforma nėra tinkamai parengta ir pagrįsta, nes prie jos nėra pateiktas teisinio reguliavimo poveikio vertinimas, taip pat pateikta „eilė faktinių netikslumų“, sudarančių klaidinančią nuomonę apie esamą VST situaciją. Kritikuojama ir tai, kad į reformos rengimą nebuvo įtrauktos profesinės sąjungos, nepriklausomi ekspertai. Be to, akcentuojama, kad reformos įstatymo projektu siūlomas naujas teisinis reguliavimas prieštarauja Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių nuostatoms ir tarptautinių organizacijų aktams.

Pažymima, kad reformai nepritaria ne tik Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga, bet ir Lietuvos policijos profesinė sąjunga bei Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga.

Ketvirtadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Seimui pateiks Policijos įstatymo pataisas ir lydinčiuosius teisės aktus, kuriais VST siūloma integruoti į Policijos departamentą. Tačiau pareigūnų profsąjungos reformai priešinasi, esą ji nėra savalaikė ir parengta iki galo.

VRM nurodo, kad VST tęs veiklą kaip atskiras juridinis asmuo, specializuota policijos įstaiga – Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnyba, kurios savininko teises ir pareigas įgyvendins policijos generalinis komisaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.