Seimas pritarė patikslintoms Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisoms

Seimas ketvirtadienį pritarė Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisoms, kuriomis tikslinamos Konstitucinio Teismo (KT) nutarimu antikonstitucinėmis pripažintos šio įstatymo nuostatos.

 Seimas<br> T. Vilinsko (ELTA) nuotr. 
 Seimas<br> T. Vilinsko (ELTA) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-09-21 15:14

Už balsavo 99 Seimo nariai, susilaikė 1 parlamentaras.

„Įstatymo projekte yra aiškiai nustatoma apgyvendinimo sprendimą priimanti institucija. Dėl prieglobsčio prašytojų sprendimą priima Migracijos departamentas, dėl neteisėtų migrantų – Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Taip pat yra numatytas individualus kiekvieno prieglobsčio prašytojo apgyvendinimo atvejo įvertinimas“, – Seimo posėdžio metu sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrė sulaukė opozicijos kritikos

Visgi Seimo opozicijai priklausantys parlamentarai negailėjo kritikos vidaus reikalų ministrei dėl to, kad antikonstitucinės pataisos apskritai buvo priimtos. Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas teiravosi, ar ministrė suvokia savo padarytas klaidas.

„Ar suprantate, kad jūs padarėte nemažai klaidų ir opozicija bandė jus įspėti, kad yra problematiška, kai žmonės yra suiminėjami ir teismo dalyvavimas tame procese pakankamai ribotas, ir individualaus požiūrio nėra. Tai mes bandėme įspėti, bandėme kritikuoti, bet jūs negirdėjote“, – sakė T. Tomilinas.

„Dabar tenka tiesiog įgyvendinti Konstitucinio Teismo sprendimus ir galime dar kartą pasidžiaugti, kad demokratinėje valstybėje vykdomosios valdžios tam tikras klaidas visada taiso teismas“, – pridūrė jis.

Dar aštriau pasisakė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ kolega Vytautas Bakas.

„Aš noriu paklausti, kaip jūs jaučiate savo rankomis bandžiusi padaryti išpuolį prieš žmogaus teisių sistemą, prieš Lietuvos Respublikos Konstituciją, kurią tikrai reikėtų padėkoti Konstituciniam Teismui, kad jis sustabdė, kad veikia nepaisant spaudimo, nepaisant kai kurių partiečių menkinimo Konstitucinio Teismo, vis dėlto pavyko sustabdyti“, – posėdžio metu sakė V. Bakas.

„Klausimas, kaip jūs ruošiatės atkurti, atitaisyti tą reputacinę žalą, kurią Lietuva patyrė dėl to, kad priėmė įstatymus, prieštaraujančius dešimtmečiais kurtai tarptautinei teisei, kaip jūs ruošiatės taisyti tas klaidas, kada jūs uždarinėjote savo sprendimais, nurodymais vaikus į kalėjimus“, – teiravosi parlamentaras.

Visgi A. Bilotaitė patikino, kad neteisėtų migrantų krizės metu jautėsi kaip ministrė, atsakinga už ES išorės sienų apsaugą.

„Suprantu, kad klausimas yra apie mano savijautą. Jaučiausi kaip vidaus reikalų ministrė, atsakinga už sienų apsaugą, už ES išorės sienų apsaugą. Ir dariau viską, kad mūsų sienos būtų saugios“, – pabrėžė ji.

Įstatymo pataisų projekte numatytas individualus kiekvieno prieglobsčio prašytojo apgyvendinimo atvejo įvertinimas. Bus vertinama, ar nėra aplinkybių, dėl kurių prieglobsčio prašymas vertinamas kaip nepagrįstas ar nepriimtinas, taip pat ar nėra su prieglobsčio prašytojo amžiumi, sveikatos būkle, šeimine padėtimi susijusių ar kt., dėl kurių neturėtų būti ribojama prieglobsčio prašytojo teisė laisvai judėti Lietuvos tritorijoje.

Teigiama, kad nustačius šias aplinkybes, prieglobsčio prašytojai bus apgyvendinami neribojant jų judėjimo laisvės. Įstatymo projekte taip pat įtvirtinta apgyvendinimo sprendimo apskundimo tvarka – jis galės būti skundžiamas per 14 d. apylinkės teismui.

Taip pat įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad teismai gali skirti švelnesnę nei šiuo metu nustatyta alternatyvią sulaikymui priemonę – apgyvendinti užsienietį VSAT, nustatant pareigą neišvykti iš apgyvendinimo vietai priklausančios teritorijos be apgyvendinimo vietos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimo. Toks leidimas laikinai išvykti būtų išduodamas, jeigu valdoma pasišalinimo rizika, informuoja VRM.

Įstatymo pataisomis trumpinamas ir maksimalus pasienio procedūros laikotarpis – vietoj 6 mėnesių siūloma nustatyti 5 mėnesių laikotarpį, atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisėkūros pasiūlymus.

ELTA primena, KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

KT nutarime konstatuota, kad įstatymo nuostatos, pagal kurias visi prieglobsčio prašytojai privalo būti apgyvendinti nurodytose vietose, nesuteikiant jiems teisės laisvai judėti Lietuvos teritorijoje, kai toks apgyvendinimas gali trukti iki šešių mėnesių, kompetentingai institucijai nepriėmus sprendimo, kurį būtų galima skųsti teismui, prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.