V. Bakas siūlys Seimui steigti parlamentinę komisiją VSD veiklai tirti

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas parengė nutarimo projektą, kuriuo siūlo steigti specialiąją tyrimo komisiją, skirtą atsakyti į klausimus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos 2019 m. prezidento rinkimų metu. Seimo narys nurodo šią savaitę kalbėsiąs su savo frakcija bei valdančiųjų atstovais, siekiant mobilizuoti paramą iniciatyvai ir surinkti reikiamus parašus.

 Vytautas Bakas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vytautas Bakas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Sep 25, 2023, 10:54 AM

„Savaitgalį aš parašiau nutarimo projektą dėl tyrimo ir šią savaitę siūlysiu, visų pirma, valdantiesiems, savo frakcijai, opozicijai pasirašyti tą nutarimą“, – pirmadienį Eltai sakė V. Bakas.

„Tyrimas, akivaizdu, yra reikalingas ir aktualus, net jei ir užvilkintas. Kalbuosi su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariais ir savo frakcijoje, kad tas tyrimas turėtų, visgi, būti pradėtas“, – aiškino jis.

Politikas stebėjosi, kodėl šis klausimas Seime vis dar nesulaukė deramo dėmesio, o pranešėjo ir žurnalistų Birutės Davidonytės bei Dovydo Pancerovo knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ kelti klausimai – neatsakyti.

„Nerandu argumentų, kodėl taip yra vilkinamas šis svarbus klausimas. To laiko, kai įvykiai prasidėjo, praėjo jau daugiau nei treji metai“, – kalbėjo buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, į kurį 2019 m. su informacija apie VSD veiklą kreipėsi aukšto rango žvalgybos pareigūnas.

Trečiadienį NSGK planuoja susitikimą su Generaline prokuratūra, po kurio turėtų paaiškėti, ar komitetas ketins prašyti parlamento suteikti jam specialiosios tyrimo komisijos statusą.

Visgi, V. Bakas mano, kad tyrimo turėtų imtis ne komitetas, o iš visų parlamentinių jėgų suburta komisija.

„Manyčiau, kad tai turėtų tirti Seime sudaryta komisija, ne NSGK, nes nemaža dalis NSGK narių buvo praėjusioje kadencijoje. Ir, kaip sakė Generalinė prokuratūra, tas tyrimas nebuvo atliktas. Todėl manau, kad turėtų būti sudaryta Seime komisija ir tas tyrimas atliktas“, – svarstė jis.

„Tai yra valdančiųjų ir paties Seimo garbės reikalas. Garbės, Seimo orumo reikalas tokį tyrimą atlikti, nes situacija yra per daug rimta, kad paliktume šiaip sau. Be abejo, aš pateiksiu projektą, galima bus jį pildyti, bet tai bus dokumentas, apie kurį bus galima konkrečiai kalbėti“, – apibendrino jis.

Inicijuoti laikinajai parlamentinio tyrimo komisijai reikia bent ketvirtadalio Seimo narių palaikymo – ne mažiau kaip 36 parašų.

Parlamentinis tyrimas dėl VSD veiklos bręsta nuo pavasario

Diskusijos dėl galimo tyrimo parlamente atsirado pasirodžius žurnalistų D. Pancerovo ir B. Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Visgi, nepaisant dėmesio istorijai ir valdančiųjų gretose paruoštų klausimų tiek VSD, tiek prezidentui ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), iki šiol parlamentinis tyrimas nebuvo pradėtas.

Generalinei prokuratūrai nustačius, kad 2019 m. tuometiniam Seimo NSGK pirmininkui V. Bakui adresuotas pranešėjo kreipimasis nebuvo tinkamai išnagrinėtas, klausimas dėl tyrimo grąžintas į komitetą. Vasaros pradžioje NSGK ir Generalinė prokuratūra apsikeitė aktualiais duomenimis, siekiant įvertinti, ar pranešėjo istorijoje dar liko neatsakytų klausimų. Visgi, tada NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė manąs, jog „tik laiko klausimas“, kada jo vadovaujamam komitetui bus suteiktas specialiosios tyrimo komisijos statutas.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus kaltinimus, esą žvalgyba rinko informaciją neteisėtai. Departamento vadovas Darius Jauniškis tvirtina, kad žvalgybos pareigūnai priešrinkiminiu laikotarpiu domėjosi visų kandidatų į prezidentus aplinka ir tai, pasak jo, yra įprasta praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.