G. Landsbergis ESBO posėdyje: negalime leisti agresorei diktuoti darbotvarkės

Neeiliniame Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Nuolatinės tarybos posėdyje antradienį dalyvavęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis griežtai pasmerkė Rusijos tebevykdomą agresiją prieš Ukrainą ir kritikavo Rusiją savo veiksmais paralyžiavusią ESBO veiklą, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

G. Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G. Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G. Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Landsbergis.<br>TS-LKD nuotr.
G. Landsbergis.<br>TS-LKD nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 7:13 PM

„Valstybei, kuri veikia visiškai nepaisydama mūsų vertybių, negalima leisti diktuoti mūsų darbotvarkės ir pažeisti mūsų principų“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos (URM), G. Landsbergis pabrėžė, kad ESBO šalys turi atsispirti šantažui ir duoti griežtą atkirtį agresorei.

Ministras išreiškė Lietuvos paramą Estijai, pateikusiai savo kandidatūrą pirmininkauti ESBO 2024 metais.

„Estija yra puikiai pasiruošusi vadovauti organizacijai šiais audringais laikais“, – sakė G. Landsbergis.

Kaip praneša URM, jis taip pat parėmė ESBO generalinės sekretorės ir trijų autonominių institucijų vadovų mandato atnaujinimą.

G. Landsbergis savo kalboje siūlė pergalvoti ESBO veikimo metodus, įskaitant sprendimų priėmimą konsensusu, ir pašalinti Rusiją iš ESBO šalių tarpo.

Ministras ragino ESBO aktyviai ginti Helsinkio baigiamajame akte įtvirtintus pamatinius ESBO principus – suverenumą, teritorinį integralumą, sienų neliečiamumą, jėgos nenaudojimą.

URM išplatintame pranešime primenama, kad ESBO – didžiausia regioninė saugumo organizacija, sukurta spręsti visapusiško saugumo ir stabilumo, žmogaus teisių, ekonomikos ir aplinkosaugos klausimus regione, apimančiame 57 Europos ir Centrinės Azijos valstybes – susiduria su egzistenciniais iššūkiais dėl Rusijos obstrukcinių veiksmų.

Rusijai blokuojant ESBO sprendimus, organizacijos šalys turi rasti būdą, kaip patvirtinti 2024 metais pirmininkausiančią šalį, taip pat nuspręsti dėl ESBO generalinės sekretorės ir trijų autonominių institucijų vadovų mandato atnaujinimo bei patvirtinti organizacijos biudžetą, primena ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.