G. Landsbergis: pasibaigus tyrimams dėl D. Matulionio ir E. Bajarūno elgesio, prezidentas bus apie jų rezultatus informuotas

Reaguodamas į Prezidentūros pastabas, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda dar nėra gavęs jokios oficialios informacijos apie dėl ambasadorių Deivido Matulionio ir Eitvydo Bajarūno atžvilgiu atliekamus tarnybinius tyrimus, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis akcentuoja, kad susipažinti su šia informacija kol kas galimybių nėra. Ministras tikina, kad pasibaigus tyrimams prezidentas apie jų rezultatus bus informuotas.

 Gabrielius Landsbergis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Gabrielius Landsbergis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Sep 26, 2023, 11:46 AM

„Susipažinti nėra galimybių, tyrimas dar vyksta. Tai yra vidinis tyrimas, jį atlieka URM administracija, tai yra administracine tvarka atliekami dalykai. Informacijos ir aš galiu nežinoti visos. Kai kurios ir neprivalau žinoti, pavyzdžiui, kaip žmonių liudijimai, kurie yra dažnu atveju nuasmeninti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Tai nėra nuostabu, kad kitos institucijos, tiesiogiai nedalyvaujančios URM valdyme, tol kol tyrimas neįvykęs, apie (informacijos – ELTA) nežino“, – pridūrė jis.

Ministras tikina, kad tarnybiniams tyrimams pasibaigus prezidentas apie ambasadorių veiklą bus informuotas.

„Asmeniškai užtikrinu, kad prezidentas bus informuotas, kiek galiu tiek jam pranešu – kiek žinių pats turiu ir, manau, kad yra būtina jo darbui. Lygiai taip pat ir premjerę informuoju ir kitus valstybėje žmones, kuriems tai yra svarbu kaip kad Seimo nariai ar Seimo vadovybė“, – sakė G. Landsbergis.

„Tai tyrimus atlikus visa informacija bus atskleista tiems žmonėms, kurie ją turi žinoti“, – patikino jis.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad oficialios Užsienio reikalų ministerijos (URM) informacijos, kuri leistų kelti klausimus dėl ambasadorių Deivido Matulionio ir Eitvydo Bajarūno tinkamumo tęsti pareigas, šalies vadovas nėra gavęs. Pasak jos, susidaro įspūdis, kad ir pati ministerija neturi konkrečių įrodymų, leidžiančių nepasitikėti diplomatais ar kritiškai vertinti jų elgesį.

Abejonės dėl diplomatų tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. O D. Matulionis, rašė portalas, galėjo nesilaikyti valstybės institucijų mandato ir susilpninti Lietuvos derybines pozicijas artėjant NATO viršūnių susitikimui.

Nors šalies vadovas kartojo, kad diplomatais pasitiki, URM dėl ambasadorių D. Matulionio ir E. Bajarūno pradėjo tarnybinius veiksmus. Taip pat atliekamas ambasados Londone reprezentacinių lėšų auditas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.