I. Šimonytė: narystės Komunistų partijoje nedeklaravę kolegos pasielgė nelabai išmintingai

Premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad parlamentarai, kurie oficialiose biografijose nedeklaravo buvusios narystės Komunistų partijoje, pasielgė „nelabai išmintingai“. Vyriausybės vadovė teigia, kad šiems Seimo nariams derėtų ne teisintis dėl buvusios partinės priklausomybės, bet pripažinti padarius klaidą.

Ingrida Šimonytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Sep 26, 2023, 1:06 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 1:32 PM

„Man atrodo, būtų buvę paprasčiau, jeigu tai būtų deklaruota visų. Kadangi dalis kolegų deklaravo, tai tie kolegos, kurie nedeklaravo – na, kaip pasakyti, nelabai gal išmintingai pasielgė“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Manau, teisintis nereikia, tiesiog reikia pripažinti kaip klaidą“, – aiškino ji.

Visgi, ministrė pirmininkė teigė nenorinti pamokslauti dėl praeities klaidų nei partijos kolegoms, nei politiniams oponentams.

„Žinote, labai lengva pamokslauti ir postringauti, kai neturi net techninių galimybių būti buvusiu Komunistų partijos nariu. Tai aš nenoriu niekam tų pamokslų skaityti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Galbūt žmonės galvojo, kad partijos yra tik tos partijos, kurios yra nepriklausomos Lietuvos partijos – ką kai kurie to nedeklaravę žmonės kalbėjo. Apie kai kurių žmonių kažkokias sąsajas su partija buvo galima numanyti, turint omenyje jų praeities karjeras ir priklausymą kažkurioms politinėms jėgoms“, – tęsė politikė.

Lietuvos archyvuose esančiuose Komunistų partijos dokumentuose aptiktos 12 dabartinių parlamentarų bylos, skelbia portalo 15min.lt atliktas tyrimas. Paviešinti duomenys rodo, kad beveik visose Seimo frakcijose yra buvusių Komunistų partijos narių. Nustatyta, kad iš viso šiuo metu Seime dirba 20 buvusių Komunistų partijos (TSKP) narių.

Komunistų partijai priklausė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Liudas Jonaitis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė , Algimantas Dumbrava.

Komunistų partijos sąrašuose rasta ir dabartinės Seimo valdančiosios daugumos atstovų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausantis Kęstutis Masiulis ir Algis Strelčiūnas bei Laisvės partijos frakcijos narys Artūras Žukauskas.

Apie savo praeitį Komunistų partijoje dauguma parlamentarų nenurodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.