Paskelbus faktus apie dalies Seimo narių priklausymą Komunistų partijai – politikų gynyba: tikina faktų neslėpę

Naujienų portalui 15min.lt išsiaiškinus, kad 20 Seimo narių yra buvę Komunistų partijos nariai, šie tvirtina niekada neslėpę savo praeities faktų, o viešai skelbiamose biografijose nenurodę partinės priklausomybės, nes tai nėra privaloma.

 Buvę Komunistų partijos nariai parlamentarai tikina niekada neslėpę praeities faktų.<br> lrytas.lt montažas.
 Buvę Komunistų partijos nariai parlamentarai tikina niekada neslėpę praeities faktų.<br> lrytas.lt montažas.
 K.Masiulis ir A.Žukauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
 K.Masiulis ir A.Žukauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Sep 26, 2023, 10:42 AM, atnaujinta Sep 26, 2023, 12:13 PM

Kaip pranešta anksčiau, Lietuvos archyvuose esančiuose Komunistų partijos dokumentuose aptiktos 20 dabartinių parlamentarų bylos. Apie tai antradienį paskelbė naujienų portalas 15min.lt.

Komunistų partijai priklausė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Liudas Jonaitis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė , Algimantas Dumbrava. Komunistų partijos sąrašuose rasta ir dabartinės Seimo valdančiosios daugumos atstovų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausantis Kęstutis Masiulis ir Algis Strelčiūnas bei Laisvės partijos frakcijos narys Artūras Žukauskas.

A. Žukauskas: niekada to neslėpiau, frakcijoje apie tai laidome juokelius

„Laisvietis“ A. Žukauskas Seime žurnalistams nurodė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) teikiamoje biografijoje nurodė kadaise priklausęs komunistams. Visgi, VRK duomenys rodo priešingai.

„Rinkiminėje anketoje, kiek pamenu, nurodžiau. Neslepiu to dalyko“, – antradienį parlamente sakė A. Žukauskas.

„Tuo metu, kai stojau į Komunistų partiją, dirbau Vilniaus universiteto Fizikos fakultete. Ir ta partinė organizacija ten, ir žmonės dalyvavę buvo mano dėstytojai, profesoriai. Man kažkaip nekilo abejonių dėl jų padorumo“, – aiškino jis.

Politikas pabrėžė, kad jokių politinių sprendimų ar įpareigojimų veikti Komunistų partijos labui neturėjo.

„Tuo metu tai buvo tiesiog toks darbuotojų susirinkimas, kur galima išsakyti nuomones ir kažkokius sprendimus priimti. Bet politinių sprendimų aš nepamenu – ir įpareigojimų neturėjau“, – aiškino jis.

„Niekad to neslėpiau ir juokelius frakcijoje laidome“, – pridūrė politikas.

K. Masiulis: nereikėjo – nenurodžiau

Tuo metu konservatorius K. Masiulis teigia nenurodęs savo praeities Komunistų partijoje, nes tai nėra privaloma.

„Nereikėjo – nenurodžiau. Aš neslėpiau tos informacijos“, – žurnalistams Seime teigė K. Masiulis.

„Mielieji, aš džiaugiuosi už daugelį jūsų, kad esate jauni ir nereikėjo tais laikais gyventi. Tas stojimas, mano, į kompartiją buvo melas. Apgavystė. Visas laikmetis buvo apgavystė“, – į spaudos atstovus kreipėsi jis.

Politikas nurodo, kad partinio bilieto jam reikėjo dėl mokslinių ambicijų.

„Man reikėjo stoti į kompartiją dėl to, kad norėjau patekti į doktorantūrą“, – nurodė konservatorius.

„Ką ta praeitis – purvina, melaginga praeitis lemia? Ką apie mane jūs daugiau sužinote? Įrašysiu aš tą faktą. Ar tai mane kvestionuoja?“ – kėlė klausimą jis.

Tuo metu klausiamas, ar reikėtų įpareigoti politikus deklaruoti narystę Komunistų partijoje, K. Masiulis reagavo ironiškai.

„Daug svarbiau įrašyti, ar žmogus yra tris kartus išsiskyręs, o dabar už šeimą kovoja. Ar vaiką patvoryje Palangoje užtaisė ir dabar yra šeimos didžiulis gerbėjas?“ – klausė Seimo narys.

K. Starkevičius: anketose yra ribotas ženklų skaičius ir pasirenki, apie ką rašai

Kad priklausė Komunistų partijai pripažino ir kitas konservatorius Kazys Starkevičius. Visgi, jis nurodė, kad išstojo iš partijos prieš pat prasidedant Sąjūdžiui.

„Pats parašiau pareiškimą, kada prasidėjo Sąjūdis“, – antradienį Seime teigė jis.

Tačiau klausiamas, kodėl savo praeities faktų nenurodė oficialioje parlamentaro biografijoje, K. Starkevičius minėjo, kad teko pasirinkti, ką rašyti, mat, anketoje yra ribotas spaudos ženklų skaičius.

„Kalbant apie rinkimų (dokumentus – ELTA), paprasčiausiai yra ribotas ženklų skaičius ir pasirinkdavai, apie ką rašai, apie ką nerašai“, – tepasakė konservatorius.

V. Targamadzė: kažkokį trafaretą pildžiau

Tuo metu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė V. Targamadzė teigė nenurodžiusi narystės Komunistų partijoje, nes dokumentus prieš rinkimus pildė likus itin mažai laiko – politikė teigia, kad pildė „kažkokį trafaretą“.

„Kadangi mane LSDP pakvietė ir per dvi dienas turėjau (užpildyti – ELTA), tikrai nepagalvojau, kažkokį trafaretą pildžiau“, – prisiminė ji ir nurodė, kad pildydama savo biografiją orientavosi į nepriklausomos Lietuvos laikotarpį.

„Komunistų partijoje aš daug ką sutikau, mes buvome „ridikėliai“ – iš išorės lyg ir raudoni, bet viduje balti. Ir darėme darbus, kurie reikalingi Lietuvai“, – aiškino politikė.

Socialdemokratai A. Sysas ir R. Budbergytė praeitimi komunistų gretose nesididžiuoja

Partinės priklausomybės nenurodę socialdemokratai Algirdas Sysas bei Rasa Budbergytė pripažino, kad nesididžiuoja savo praeitimi Komunistų partijoje.

„Kadangi buvau, taip sakant, eilinis ir nebuvo jokio reikalavimo (deklaruoti – ELTA) ir nelabai ko didžiuotis, paprasčiausiai to ir nenurodžiau“, – kalbėjo A. Sysas.

„Kadangi nebuvo tokio reikalavimo, kadangi tai mano biografijos faktas, kuriuo tikrai nesididžiuoju – dėl jo man yra netgi gėda, aš tikrai nenurodžiau todėl, kad nebuvo tokio reikalavimo“, – savo sprendimus aiškino R. Budbergytė.

Todėl parlamentarė mano, kad įpareigoti politikus aiškiai deklaruoti savo politinę praeitį yra prasminga.

„Tikriausiai būtų vertina ir prasminga, jeigu būtų įstatyminiame lygmenyje įtrauktas toks reikalavimas nurodyti savo dalyvavimus visose politinėse partijose“, – svarstė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.