Pasiūlė pavėlinti Civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimą, jei jį pavyktų priimti: komitetas iniciatyvai nepritarė

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį nepritarė siūlymui pavėlinti Civilinės sąjungos projekte numatytą įstatymo įsigaliojimo datą. Parlamentarė Agnė Širinskienė akcentavo, kad šio siūlymo esmė yra, jog gyventojams nebūtų sukelti nepagrįsti teisiniai lūkesčiai, jei valdantiesiems pavyktų įstatymą priimti, o ateinančios kadencijos Seimui tektų jį atšaukti.

Jakštas priesaika seimas posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jakštas priesaika seimas posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A. Širinskienė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 A. Širinskienė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Sep 27, 2023, 11:51 AM

„Pasiūlyme esmė yra nustatyti datą – 2025 metų liepos 1 dieną – suvokiant, kad sprendimas, jeigu jis bus priimtas šios kadencijos Seime, vargu ar bus tvarus. Ir dėl to kyla klausimas, ar reikia žmonėms sukurti nepagrįstų teisinių lūkesčių tuo atveju, jeigu kita valdžia nuspręstų jį atšaukti“, – posėdžio metu informavo A. Širinskienė.

Politikė tikino, kad ir Teisingumo ministerija yra atkreipusi dėmesį, kad pasiruošti įstatymo įgyvendinimui prireiks laiko.

„Antra vertus, kaip argumentai yra sudėlioti Teisingumo ministerijos prie mūsų pasiūlymo, tai ir iš Teisingumo ministerijos rašto yra matyti, kad ministerija kalba apie tai, kad įgyvendinimui reikės mažiausiai 12 mėnesių. Tai natūraliai jau gaunasi iš esmė 2025 metai“, – sakė A. Širinskienė.

Visgi posėdyje dalyvaujanti Teisingumo ministerijos atstovė patikino, kad pasirengimui laiko užtektų, jeigu šis įstatymas nusigaliotų numatytų terminu – 2024 metų lapkričio 1 dieną.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Visgi skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas. Tačiau konkrečių įstatymo detalių bei savo požiūrio dėl jų šalies vadovas nekomentuoja ir tikina, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Įstatymą inicijavusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė rugpjūčio pabaigoje pareiškė, kad artėjanti Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.