Darbą netrukus baigs 11 europarlamentarų: atskleidė ateities planus ir atvirai rėžė, ką vienas apie kitą galvoja

Nors kitų metų birželį vyksiantys Europos Parlamento (EP) rinkimai dar nespėjo sulaukti tokių intensyvių ir audringų diskusijų, kokių sulaukia taip pat artėjantys prezidento ar Seimo rinkimai, politinius ateities planus jau įnirtingai rezga ir 11 į Briuselį deleguotų mūsų šalies europarlamentarų.

Nors kitų metų birželį vyksiantys Europos Parlamento (EP) rinkimai dar nespėjo sulaukti tokių intensyvių ir audringų diskusijų, kokių sulaukia taip pat artėjantys prezidento ar Seimo rinkimai, politinius ateities planus jau įnirtingai rezga ir 11 į Briuselį deleguotų mūsų šalies europarlamentarų.<br> Lrytas.lt koliažas
Nors kitų metų birželį vyksiantys Europos Parlamento (EP) rinkimai dar nespėjo sulaukti tokių intensyvių ir audringų diskusijų, kokių sulaukia taip pat artėjantys prezidento ar Seimo rinkimai, politinius ateities planus jau įnirtingai rezga ir 11 į Briuselį deleguotų mūsų šalies europarlamentarų.<br> Lrytas.lt koliažas
Andrius Kubilius<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kubilius<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liudas Mažylis.<br>Europos parlamento nuotr.
Liudas Mažylis.<br>Europos parlamento nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Uspaskichas<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas<br>M.Patašiaus nuotr.
Petras Auštrevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Auštrevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>O.Gurevičiaus / ELTA nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>O.Gurevičiaus / ELTA nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius<br>ELTA / T. Vinicko nuotr.
Andrius Kubilius<br>ELTA / T. Vinicko nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bronis Ropė<br>T.Bauro nuotr.
Bronis Ropė<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas.<br>European Union 2022
Juozas Olekas.<br>European Union 2022
Juozas Olekas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Olekas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

2023-09-28 10:00, atnaujinta 2023-09-28 14:34

Kurie iš jų nusprendė siekti dar vienos kadencijos, o kurie atstovauti Lietuvai 705 narius iš visos Europos turinčiame parlamente jau pavargo?

Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, kokius sprendimus dėl kandidatavimo į EP priėmė ar dar tik priims šalies europarlamentarai.

Perrinkimo nebesieks:

Aušra Maldeikienė

Pirmoji apie tai, kad į EP kandidatuoti nebeketina, pranešė 2019 metais su visuomeniniu rinkimų komitetu „Aušros Maldeikienės traukinys“ mandatą laimėjusi, o vėliau į konservatorių partiją įstojusi ekonomistė A.Maldeikienė.

Kalbėdama su naujienų portalu lrytas.lt A.Maldeikienė nurodė, kad ne tik nebesieks antros kadencijos EP, bet ir jokių politinių postų apskritai.

„Man 65 metai – aš visą laiką labai griežtai sakiau, kad yra laikas, kai žmogus turi sustoti ir pagalvoti apie amžiną gyvenimą. Aš moku rašyti knygas, moku skaityti knygas, galiu jas pasakoti. Aš moku daugybę dalykų – kodėl aš turiu įsitverti į kažkokį postą? Mano supratimu, labai nerimta, kai žmonės virš 65 metų vis dar siekia postų.

Aišku, niekaip neoponuoju savo kolegoms – jie yra kupini energijos, bet manau, kad jauni žmonės turi kitą perspektyvą. Egzistuoja pasaulyje daugybė klausimų, kurie yra labai įdomūs.

Pavyzdžiui, dabar man daug įdomiau dirbtinis intelektas, bet mano kompetencijos šiuo klausimu nebus tokios didelės ir jau niekada nepasieksiu tokio lygio, kokio reikėtų tam, kad tu galėtum reguliuoti dalykus. Tai yra tiesiog sąžiningas sprendimas“, – sakė A.Maldeikienė.

Europarlamentarė pažymėjo, jog ir į konservatorių partiją įstojo ne tam, kad „užgrobtų kieno nors vietą“.

„Dabar aš tiesiog noriu padėti žmonėms, ir tą darysiu. Sąžiningai dirbau ir sąžiningai dirbsiu toliau, tik be jokių postų“, – patikino ji.

Paprašyta įvertinti kolegų įdirbį Briuselyje, vienus Lietuvos europarlamentarus A.Maldeikienė gyrė, o štai kitiems politikė pažėrė kritikos.

„Aš bendrauju su savo politinės grupės žmonėmis – tai yra ponas A.Kubilius, ponia R.Juknevičienė ir ponas L.Mažylis. Ypač Rasa yra pasiekusi tokį aukštą politinį postą EP, ji vis dėlto yra didžiausios politinės grupės viceprezidentė užsienio politikai. Lietuvai tai yra labai didelė nauda, nes ji ir ponas A.Kubilius yra labai sąžiningi kalbėtojai už Ukrainą ir už visa tai, kas yra šitame fone.

Manau, kad ir ponas B.Ropė labai neblogai dirba. Už tokius dalykus, už kuriuos jis agituoja, aš tikrai nebalsuočiau, bet tai yra žmogus, kuris visada dirba ir visada lėktuve skaito knygas. Tai yra didelis dalykas. Mažai kas skiria laiko skaityti knygas, kaip tą daro ponas Ropė. Kiekvieną kartą žaviuosi. Ir tos knygos yra protingos“, – aiškino A.Maldeikienė.

Gražių žodžių europarlamentarė negailėjo ir J.Olekui bei P.Auštrevičiui, tačiau V.Uspaskicho, S.Jakeliūno ir V.Blinkevičiūtės pasisakymus ir darbus A.Maldeikienė vertina neigiamai.

„Ką veikia ponas V.Uspaskichas – aš tikrai padariau viską, kad jo grupė jį išmestų. Informavau jų grupę per „Twitter“, kad žmogus, kuris sėdi „Renew“ grupėje, o man asmeniškai jie jau praktiškai per daug liberalūs ir feministai, o jis, sėdėdamas Lietuvoje, kalbėjo klaikias nesąmones. Jie pradėjo aiškintis ir suprato, kad jis meluoja.

Absoliučiai meluojantis žmogus yra ir V.Blinkevičiūtė. Vilniuje viskas jai nuostabu, ji nemato net problemų antisemitizme, kaip ir jos partija, o Briuselyje ji yra didelė Stambulo idėjų šalininkė. Tai tokie žmonės yra labai pavojingi. Ne žmonių pažiūros yra blogos, o žmonės, kurie turi pažiūras kiekvienam atvejui kitokias.

S.Jakeliūnas yra iš viso nesusipratimas – tiesiog žmogus gyvena kosmose. Aš jį seniai užblokavau feisbuke, bet vakar man netyčia parodė kolegos, tai tik patraukiau pečiais – vėl ten kažką pasakojo, kaip amerikiečiai sprogdino tunelius“, – dėstė A.Maldeikienė.

Europarlamentarė teigė, kad pasibaigus kadencijai pati darys tai, ką nori ir ką moka geriausio.

„Mano tikslas bus dirbti, bet dirbti tai, ką aš noriu ir kas man įdomu, o ne ką aš turiu daryti pagal pareigas. Aš sąžiningai dirbsiu iki kitų metų liepos, o vėliau aš dirbsiu tai, kas man įdomu – auginsiu pomidorus ir rašysiu knygas apie Lietuvos politiką“, – prisipažino ji.

Waldemaras Tomaszewskis

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis teigė, kad į EP greičiausiai nebekandidatuos.

Tiesa, politikas turi kitų reikšmingų planų – svarsto eiti į Seimą.

„Greičiausiai nekandidatuosiu. Gal kandidatuosiu su rinkimais į Seimą. Yra tokių minčių, bet sprendimo dar nėra. Pasitarsime su komanda“, – nurodė jis.

Viktoras Uspaskichas

Darbo partijos į EP deleguotas Viktoras Uspaskichas taip pat visai neseniai pareiškė, kad daugiau europarlamentaro posto nesieks.

„Užtenka. Kiek gi galima tarnauti visiems kitiems, reikia kažkiek pagyventi ir dėl savęs“, – kalbėjo politikas.

Apsisprendęs daugiau nesiekti europarlamentaro mandato V.Uspaskichas prabilo, kad darbas Briuselyje esą buvo gana bergždžias.

„Iš visos pagarbos savo kolegoms, vis dėl to reikia pasakyti tiesą, kad darbas Briuselyje yra geras tiems, kurie neturi finansinio užnugario. O tokiems žmonėms, kaip aš, ten beveik nėra ką veikti“, – suprato vienas turtingiausių šalies politikų.

V.Uspaskichas tiesiai neatsakė, kada jam atsivėrė akys, kad parlamente tuščiai leidžia laiką ir politikai savotiškai apgaudinėja rinkėjus, aiškindami, kad Briuselyje nuvers kalnus.

„Jie taip tikisi. Ir aš to tikėjausi. Bet niekas ten realiai nuo mūsų nepriklausė. Man atrodo, kad nė vienas iš mūsų negalėtų aiškiai įvardyti, ką ypatingai svarbaus esame nuveikę Lietuvos labui“, – tik dabar atviravai pripažino politikas.

Sieks dar vienos kadencijos:

Petras Auštrevičius

Nuo 2014 metų į EP išrenkamas Liberalų sąjūdžio narys Petras Auštrevičius taip pat norėtų bandyti laimę trečią kartą.

„Aš visų savo darbų Europoje nepadariau, todėl man visada malonu dirbti. Jei bus toks pageidavimas – mielai, o pats esu pasiruošęs, kadangi dirbti Lietuvai Europoje man yra ir garbė, ir didžiulė galimybė padaryti tuos darbus, kurie duoda rezultatą“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Pastebėjus, kad galėtų būti naudingas ir Lietuvoje, ir liberalams, P.Auštrevičius tikino dar nepavargęs nuo EP.

„Nesu pavargęs nuo to darbo, kurį darau čia, ir nesimėtau, ką reikia padaryti – darau. Kur pasuks likimo kelias – matysime. (...) Nededu kryžiaus ant nieko, bet reikia padaryti tai, kas dabar sekasi“, – sakė liberalas.

Daugiausiai P.Auštrevičius dirba saugumo ir gynybos srityse, su demokratine Baltarusijos opozicija, parama Ukrainai.

Visgi, P.Auštrevičius pripažįsta, kad ne visi Lietuvos europarlamentarai turi vienodą požiūrį į darbą EP, tačiau politikas įsitikinęs, kad tai galiausiai įvertins patys rinkėjai.

„Darbas EP yra kiekvieno ir kiekvienos asmeninio įsipareigojimo savo rinkėjams rodiklis – kaip tu gerbi rinkėją, taip tu ir dirbi. Čia niekas nefiksuoja, kad nedalyvavai posėdyje, kad neturi pranešimų, kad nepasisakai aktualiais Lietuvai ir Europai klausimais.

Niekas tai pastebėjęs nebars, niekas nerašys laiškų ir nebandys tau priminti, kad neatlieki savo pareigos. Bet jeigu esi įsipareigojęs savo rinkėjui ir turi tam tikrą politinės kultūros lygmenį, tai atitinkamai ir elgiesi.

Atvesk 20 grybautojų į mišką, tai vienas grįš su pilnu krepšiu grybų, o kitas – galbūt su vienu kitu, tik dugną dengiančiu. Tai ne vaikų darželis – visi yra įsipareigoję dirbti savo mandato rėmuose. O kaip tai įgyvendina, taip ir yra“, – apibendrino P.Auštrevičius.

Andrius Kubilius

„Jeigu balsuosite, tuomet tikrai“, – apie kandidatavimą EP rinkimuose antrą kartą juokavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Andrius Kubilius.

Paramos Ukrainai, Rusijos demokratinių pertvarkų ir kiti klausimai yra tie darbai, kuriuos politikas teigia matantis prasmę tęsti.

„Matau galimybes juos tęsti, jie tikrai svarbūs, pripažįstami ir tarptautinėje erdvėje. Tai, jeigu rinkėjai suteiks tokį mandatą, tą ir toliau darysiu“, – kalbėjo A.Kubilius.

Ilgametis konservatorius pripažįsta sulaukiantis įvairių pasiūlymų nacionalinėje politikoje, tačiau, jo teigimu, partijos komanda Lietuvoje, premjerė Ingrida Šimonytė bei jos Vyriausybė ir taip gerai tvarkosi.

„Pas mus dabar daug vidinės demokratinės šventės dalykų – net į prezidentus (mane – aut.past.) kelia. Bet tai, ką mes čia esame pasiekę ir padarę, yra svarbu ir Lietuvai, ir platesniam pasauliui“, – teigė A.Kubilius.

Tiesa, konservatorius pripažino, kad vienareikšmiškai įvertinti Lietuvos europarlamentarų kadenciją būtų sudėtingą – anot jo, yra tokių, kurie iš viso EP nesirodo, kaip Viktoras Uspaskichas, tačiau dalis dirba tikrai aktyviai.

Kaip aktyviai dirbančius EP narius A.Kubilius išskyrė R.Juknevičienę, P.Auštrevičių ir J.Oleką, tačiau pripažino, kad kiti Lietuvos europarlamentarai galimai taip pat aktyvūs, tačiau kadangi jie dirba kituose komitetuose ir frakcijose, jų darbus tiesiog sunkiau pastebėti.

Rasa Juknevičienė

Tvirtai siekti dar vienos kadencijos jau nusprendusi ir konservatorė Rasa Juknevičienė.

„Taip, jaučiuosi netgi geriau pasiruošusi EP darbui nei buvau 2019 metais. Darbai priklausys nuo susidėliojimų, susitarimų ir kitų dalykų, bet įdirbis dabar yra padarytas.

Koks tinklas sukurtas, žinomumas, bendraujant su kolegomis, tai yra didelis skirtumas. Tarp 705 narių daugelio net ir nepažįsti per visą kadenciją, o kai turi tokią galimybę, kai tave pažįsta, ir tu gali daug ką pasiekti, bendraudamas su kolegomis“, – aiškino R.Juknevičienė.

Juozas Olekas

Pirmą kadenciją EP dirbantis socialdemokratas Juozas Olekas šio posto užleisti dar nenorėtų.

„Taip, ketinu“, – paklaustas apie dar vienos kadencijos EP siekimą patvirtino J.Olekas.

„Man atrodo, kad jau suradau nišą, kuri naudinga tiek Lietuvai, sprendžiant įvairius užsienio politikos, gynybos ar žemės ūkio klausimus. Per tuos metus įgijau patirties, tam tikrą pripažinimą tarp kolegų, ir manau, kad tuos darbus pratęsti būtų naudinga“, – kalbėjo J.Olekas.

Tiesa, J.Olekas neatmeta galimybės ateityje sugrįžti ir į nacionalinę politiką. „Matysime, nemėgstu per daug susiplanuoti į tolį. Turiu tam tikrą gyvenimo ir politinio darbo patirtį, tai kur juos geriausiai panaudoti – pamatysime. Pirmas apsisprendimas dabar yra dalyvauti EP rinkimuose“, – dėstė socialdemokratas.

Bronis Ropė

Noro trečiąją kadenciją iš eilės darbuotis EP neslepia ir Lietuvos ir valstiečių sąjungos (LVŽS) narys Bronis Ropė. Tačiau galutinis sprendimas dar nepriimtas – reikia, kad LVŽS dar tartų savo žodį.

„Partija pretenzijų kol kas neturi, tokia kalba prelimariai vyksta. Jeigu partija matys, kad aš reikalingas, tai savo įdirbį galiu ir toliau panaudoti“, – įsitikinęs B.Ropė.

Svarbiausiais šios kadencijos darbais įvardijęs žemės ūkio ir kaimo, regionų plėtros, Ignalinos AE uždarymo klausimus B.Ropė pastebėjo, kad kaip tik išmokų suvienodinimo žemdirbiams klausimai bus sprendžiami kitos EP kadencijos metu.

Tuo metu apie jokį grįžimą į Lietuvos politiką B.Ropė teigė kol kas negalvojantis.

Liudas Mažylis

TS-LKD į EP deleguotas profesorius Liudas Mažylis patikino, kad antros kadencijos tikrai sieks.

„Taip – aš tikrai balotiruosiuos antrai kadencijai. Diskutavau savo partijoje, nemažame skaičiuje skyrių prisistačiau gyvai, ir prie mūsų partijos lozungo „ginti ir auginti“ noriu pridurti „ieškoti ir rasti“, ir noriu kartoti sėkmę.

2019 metais buvau sąrašo priekyje, tai kodėl mes to negalėtume pakartoti dar kartą 2024-aisiais? Šituo motyvu aš kėliau savo kandidatūrą, skyriai ją siūlė, ir pasiūlė jau daugelis, tai tokiu būdu aš sutiksiu balotiruotis ir lapkričio viduryje bus sąrašo reitingavimas. Prašysiuosi reitinguojamas kuo aukščiau“, – sakė L.Mažylis.

Stipriausia jo savybė, anot europarlamentaro, yra per visus šiuos pirmosios kadencijos metus įgyta patirtis.

„Pirmiausia – patirtis. Tai, kas buvo prieš ketverius metus, vėliau pavirto mano politinio dienoraščio knyga, kuri nevalstybine kalba vadinasi „Fuksai Europoje“. Tai aš tada tuo „fuksu“ Europoje jaučiausi. Ta pirmosios kadencijos patirtis turi milžinišką reikšmę, ir tie darbai su kadencija nesibaigs. Yra daugybė pradėtų darbų, ir manau, kad svarbus darbų tęstinumas“, – kalbėjo L.Mažylis.

Visgi, jei į EP patekti jam nepavyktų, plano „B“ profesorius teigė neturintis.

„Koncentruojuosi tik į šitą temą, į EP rinkimus. Kol kas planų „B“ dar tikrai nesu apsvarstęs. Manau, tą padiktuos gyvenimas“, – sakė L.Mažylis.

Jokio atsakymo:

Vilija Blinkevičiūtė

Tuo metu jokio atsakymo dėl dalyvavimo EP rinkimuose dar nepateikė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Jeigu siektų perrinkimo ir laimėtų, tai būtų jau ketvirtoji V.Blinkevičiūtės kadencija EP.

„Nebėkime įvykiams už akių, juoba partijos skyriai dar tik pradėjo kandidatų į EP kėlimo procedūras, rengiama EP rinkimų programa.

Visi kitąmet vyksiantys rinkimai – tiek Prezidento, tiek Europos Parlamento, tiek Seimo – yra svarbūs. Neabejoju, kad į visus rinkimus iškelsime pačius geriausius ir tinkamiausius kandidatus“, – teigiama V.Blinkevičiūtės komentare.

Stasys Jakeliūnas

LVŽS į Briuselį deleguotas Stasys Jakeliūnas taip pat tikino dar nenusprendęs, ar norės toliau tęsti darbus EP.

„Dar nesu apsisprendęs. Matyt, tą padarysiu vėliau šiais metais arba kitų metų pradžioje“, – informavo jis.

Paklaustas, prie kokio atsakymo pats labiau linksta, S.Jakeliūnas kol kas to neatskleidė. „Darbo tiek, kiek pats pasirenki ir sugebi nuveikti. Būtų ką veikti ten, problemų yra, bet sprendimo dar nepriėmiau“, – sakė jis.

S.Jakeliūnas iki šiol dirba Ekonomikos ir pinigų politikos komitete. Kaip pats teigė, kadencija buvo sudėtinga tiek dėl koronaviruso pandemijos sukeltų iššūkių, tiek ir dėl prasidėjusio karo.

„Viską dariau pagal savo jėgas, kompetencijas ir galimybes. Esu patenkintas, ką pavyko padaryti, ne viską įmanoma padaryti, bet patirtis milžiniška ir neįkainojama“, – kalbėjo europarlamentaras.

Tiesa, dalis S.Jakeliūno pasisakymų ir Lietuvoje buvo vertinami nevienareikšmiškai. Pavyzdžiui, jis susilaikė EP balsuodamas už tai, ar Rusiją reikėtų pripažinti teroristine valstybe.

„Karo metu neišvengiamai yra prieštaringų reakcijų. Visus savo sprendimus, taip pat ir balsuojant, galiu pagrįsti ir esu pagrindęs. Valstybė yra ne Kremliaus režimas, esu savo atskira pataisa, kuri buvo toje rezuliucijoje, V.Putiną pripažinęs ir įvertinęs kaip teroristą, bet valstybė su savo visuomene, opozicija ir kultūra negali būti vertinama kaip teroristinė valstybė.

Tai yra absurdiškas vertinimas, ir palaikančių tokią nuomonę EP yra ne viena dešimtis. Kad Lietuvoje tai susilaukia prieštaringų vertinimų, tai manęs jau seniai nestebina“, – kalbėjo S.Jakeliūnas.

Europos Parlamento rinkimai vyks 2024-ųjų birželio 6–9 dienomis. EP kadencija trunka penkerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.