Seimas atmetė siūlymą senjorams mokėti 13-ąją pensiją

Seimas atmetė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narės Rimantės Šalaševičiūtės pateiktą iniciatyvą senjorams vieną kartą per metus mokėti periodinę išmoką, dar vadinamą 13-ąja pensija.

Pensininkė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pensininkė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pensininkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pensininkės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-28 17:36

Per opozicinę Seimo darbotvarkę pateiktas tai numatantis Periodinės pensijos išmokos įstatymo projektas nesulaukė pritarimo po pateikimo. Už jį  balsavo 32 Seimo nariai, prieš buvo 39, susilaikė 16. Seimas nematė poreikio projektą tobulinti, jis buvo atmestas.

R. Šalaševičiūtės skaičiavimais, įstatymo projekto įgyvendinimas pareikalautų apie 200 mln. eurų biudžeto lėšų per pirmuosius galiojimo metus.

Būtent dėl papildomos naštos biudžetui ši iniciatyva sulaukė daugiausia kritikos. „Jūs tampote tą pačią kaldrą, tiesiog nutraukdami nuo kažkur kitur, bet tai ta pati kaldra...“, – pastebėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Ministrė Pirmininkė filosofiškai kvietė pasvarstyti, ar geriau 12 didesnių pensijų ar 12 mažesnių ir 13-oji pensija?

R. Šalaševičiūtė siūlė kasmetinės išmokos dydį susieti su senatvės pensijos bendrosios dalies dydžiu ir šalpos pensijos baziniu dydžiu. Jei Seimas būtų pritaręs įstatymo projektui, pensininkai kasmet gautų išmoką, kuri būtų ne mažesnė kaip 246 eurai, šalpos pensijų ir kompensacijų gavėjai būtų gavę 184 eurus siekiančią išmoką.

Periodines išmokas senjorams „valstiečiai“ siūlė  mokėti  iš valstybės biudžeto lėšų.

Kaip pastebėjo iš Seimo tribūnos R. Šalaševičiūtė, vienkartinės papildomos kasmetinės išmokos, dar vadinamos 13-ąja ir 14-ąja pensijomis, yra mokamos Austrijoje, Italijoje, Kipre, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.