R. Duchnevič vetavo tarybos sprendimą skirti 25 eurų kompensaciją už privatų darželį

Penktadienį Vilniaus rajono meras Robert Duchnevič vetavo projektą, kuriuo Vilniaus rajono taryba nutarė skirti 25 eurų kompensaciją už privačius darželius. Meras siūlo tarybai sugrįžti prie jo siūlymo negavus vietos valstybiniuose darželiuose skirti kasmėnesinę 120 eurų išmoką.

R. Duchnevič.<br>O.Gurevičiaus/ELTA nuotr.
R. Duchnevič.<br>O.Gurevičiaus/ELTA nuotr.
R. Duchnevič.<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Duchnevič.<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Duchnevič.<br>M. Morkevičiaus/ELTA nuotr.
R. Duchnevič.<br>M. Morkevičiaus/ELTA nuotr.
R. Duchnevič.<br>Karolinos Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
R. Duchnevič.<br>Karolinos Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 2:41 PM, atnaujinta Sep 29, 2023, 2:42 PM

„Skaičiavome, kad 120 eurų būtų efektyvus dydis – palengvintų mūsų rajono tėveliams finansinę naštą, savivaldybės biudžetas išaugtų dėl surinktos didesnės GPM dalies“, – pranešime spaudai pabrėžia R. Duchnevič.

R. Duchnevičiaus manymu, tarybos narių pasiūlyta 25 eurų dydžio kompensacija yra tik deklaratyvi, objektyviai nesuderinama su ugdymo paslaugų prieinamumo didinimu, neefektyvi ir ekonomiškai nepagrįsta, realiai nesprendžianti susidariusios problemos.

Be to, taryba nubalsavo ir už tai, kad 25 eurų kompensacija būtų taikoma tik Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje veikiančioms švietimo įstaigoms.

R. Duchnevičiaus nuomone, ši nuostata diskriminuoja vaikus ir suvaržo jų teises. Jis siūlo kompensaciją skirti, jei vaikas lanko darželį ir kitos savivaldybės teritorijoje.

Meras potvarkyje nurodo, kad pagal tarybos priimtą teisinį reguliavimą, tam tikros asmenų grupės yra traktuojamos skirtingai. Pasak jo, skiriama kompensacija už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymą ir priežiūrą nevalstybinėje ugdymo įstaigoje, jei vaikas lanko nevalstybinę ugdymo įstaigą Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje. Tačiau, pasak mero, jei vaikas lanko tokią pat įstaigą kitos savivaldybės teritorijoje – kompensacija neskiriama.

R. Duchnevič teigimu, kompensacijos skyrimas ar neskyrimas priklauso tik nuo ugdymo įstaigos teritorinės priklausomybės, todėl vaikai, esantys toje pačioje teisinėje situacijoje, bet lankantys kitų savivaldybių teritorijose esančius darželius, traktuojami skirtingai, t. y. diskriminuojami.

ELTA primena, kad Vilniaus rajono savivaldybė pirmadienį pritarė siūlymui skirti 25 eurų mėnesinę kompensaciją už privačius darželius, kai vaiko ir vieno iš tėvų ar globėjų deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus rajono teritorijoje.

Tokį siūlymą rajono tarybai pateikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.