Šaltiniai: ministerijos tyrėjų žvilgsnis – nepalankus ambasadoriui, G. Nausėdos laukia sunkus apsisprendimas

Penktadienį Prezidentūroje apsilankęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis prezidentui Gitanui Nausėdai pristatė atliekamus tyrimus dėl dviejų kaltinimų sulaukusių šalies diplomatų.

G.Landsbergis ir G.Nausėda.<br>Lrytas.lt koliažas
G.Landsbergis ir G.Nausėda.<br>Lrytas.lt koliažas
Asta Skaisgirytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Eitvydas Bajarūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eitvydas Bajarūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 6:20 PM, atnaujinta Sep 30, 2023, 8:46 AM

Tyrimai dar oficialiai nėra baigti, bet gerai informuoti šaltiniai teigia, kad ministerijos generalinio inspektoriaus išvada mobingu bei galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltintam ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Eitvydui Bajarūnui esą turėtų būti nepalanki.

Manoma, kad su G.Nausėda susitikti pasisiūlęs diplomatijos vadovas greičiausiai norėjo, jog prezidentas apie būsimą E.Bajarūnui nepalankią išvadą sužinotų iš jo, o ne iš žiniasklaidos pranešimų.

Į ministerijos vadovybės nemalonę buvo patekęs ir ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis. Jam priekaištauta esą diplomatas galėjo nesilaikyti valstybės institucijų mandato ir susilpninti Lietuvos derybines pozicijas artėjant NATO viršūnių susitikimui.

Šaltiniai tikina, kad D.Matulionis didesnių nemalonumų esą turėtų išvengti. Tuo metu E.Bajarūnui esą gresia nuobauda – užsienio reikalų ministras prezidentui greičiausiai siūlys ambasadorių atšaukti iš užimamų pareigų.

Neoficialiomis žiniomis, kol kas G.Nausėda su ambasadoriumi nebuvo susitikęs. Anksčiau prezidentas yra viešai sakęs, kad sprendimus darys tik gerai susipažinęs su situacija bei išklausęs diplomatus.

Reaguodamas į Prezidentūros pastabas, kad G.Nausėda dar nėra gavęs jokios oficialios informacijos dėl D.Matulionio ir E.Bajarūno atžvilgiu atliekamų tarnybinių tyrimų, anksčiau šią savaitę G.Landsbergis sakė, kad kol kas nėra galimybių susipažinti su šia informacija.

Ministras tikino, kad prezidentas su tyrimo rezultatais esą bus supažindintas, kai tyrimai bus baigti. „Tyrimas dar vyksta. Tai yra vidinis tyrimas, jį atlieka ministerijos administracija. Informacijos ir aš negaliu žinoti visos. Kai kurios ir neprivalau žinoti, pavyzdžiui, kaip žmonių liudijimai, kurie yra dažnu atveju nuasmeninti“, – praėjusį antradienį žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Bet ministras tvirtino, kad pasibaigus tyrimams prezidentas bus informuotas apie ambasadorių veiklą: „Asmeniškai užtikrinu, kad prezidentas bus informuotas, kiek galiu, tiek jam pranešu – kiek žinių pats turiu ir, manau, kad yra būtina jo darbui. Lygiai taip pat ir premjerę informuoju ir kitus valstybėje žmones, kuriems tai yra svarbu kaip, kad Seimo nariai ar Seimo vadovybė“.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė anksčiau žiniasklaidai teigė, kad šalies vadovas iš ministerijos nėra gavęs oficialios informacijos, kuri leistų kelti klausimus dėl ambasadorių tinkamumo tęsti pareigas.

Anot A.Skaisgirytės, susidaro įspūdis, kad ir pati ministerija neturi konkrečių įrodymų, leidžiančių nepasitikėti diplomatais ar kritiškai vertinti jų elgesį.

Prezidentūra jautriai reagavo į pranešimus apie D.Matulioniui ir E.Bajarūnui mestus kaltinimus, nes abu diplomatai esą yra artimi šiai institucijai.

Šaltinių teigimu, iš Maskvos atšauktas E.Bajarūnas pernai rudenį ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje esą buvo paskirtas asmeniniu G.Nausėdos rūpesčiu.

Kai kurių Seimo Užsienio reikalų komiteto narių teigimu, esą G.Landsbergis aklai nusileido šiam paskyrimui, nes tokia buvo prezidento valia.

Be to, ministerijos tirtuose skunduose E.Bajarūno veikla minimas ir G.Nausėda. Viename skunde, kuris pasiekė ir „Lietuvos rytą“, teigiama esą ambasadoriaus nurodymu buvo nupirkti patys brangiausi bilietai į operą, kurioje G.Nausėda su žmona apsilankė gegužę vykusio vizito į Londoną metu.

Ambasados darbuotojai abejojo, ar tam galėjo būti naudojamos reprezentacijai skirtos lėšos. Užsienio reikalų ministerija pranešė, jog yra atliekamas ambasados Londone reprezentacinių lėšų auditas.

Ministerijai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) adresuotame skunde, be kita ko, minimas ir galimas ambasados darbuotojų išnaudojimo atvejis.

Teigiama, esą E.Bajarūnas savaitgaliais ir po darbo verčia dirbti ambasados vairuotoją, o ambasadoriaus žmona, žinoma režisierė Giedrė Žickytė-Bajarūnienė tarnybiniu transportu esą naudojasi asmeninėms reikmėms. Ambasadorius jam mestų kaltinimų bei atliekamo tarnybinio tyrimo nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.