Naujausiuose reitinguose – stiprėjančios konservatorių pozicijos ir smūgis I. Vėgėlei

Politinis sezonas vis labiau įsibėgėja, daugėja kalbų ir prognozių apie kitais metais vyksiančius rinkimus. Ko gali iš jų tikėtis partijos ir jų veikėjai? Į šį klausimą bent apytiksliai gali padėti atsakyti rugsėjo 14–23 dienomis „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Naujausiuose reitinguose – stiprėjančios konservatorių pozicijos ir smūgis I. Vėgėlei.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Naujausiuose reitinguose – stiprėjančios konservatorių pozicijos ir smūgis I. Vėgėlei.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Visuomenės veikėjai, kurie geriausiai atstovauja.
 Visuomenės veikėjai, kurie geriausiai atstovauja.
 Partijos, už kurias balsuotų rinkimuose.
 Partijos, už kurias balsuotų rinkimuose.
 Palankiai ir nepalankiai vertinami visuomenės veikėjai.
 Palankiai ir nepalankiai vertinami visuomenės veikėjai.
Pasitikėjimas institucijomis.
Pasitikėjimas institucijomis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2023, 7:01 AM, atnaujinta Sep 30, 2023, 8:50 PM

Partijų rikiuotėje permainų beveik nėra. Jei Seimo rinkimai vyktų dabar, daugiamandatėje apygardoje daugiausia balsų susižertų socialdemokratai. Jų galimas kraitis jau keletą mėnesių stabilus.

Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Galima pastebėti, kad nuo pavasario šios partijos gerbėjai vis labiau susitelkia ir būsimų rinkėjų daugėja. Konservatoriai jau gana ryškiai atsiplėšė nuo trečioje vietoje esančios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, nors dar gegužę pastaroji laikėsi trečioje pozicijoje.

Užtat Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ barsto savo rėmėjus. Gegužės mėnesį už šią partiją būtų balsavę 8,2 proc., liepą – 7,6 proc., o rugsėjį – tik 5,5 proc. piliečių.

Nuo demokratų nedaug atsilieka penktoje vietoje esantis Liberalų sąjūdis, o kitų partijų surinkti procentai ganėtinai kuklūs. Tiesa, maždaug ketvirtadalis apklausos dalyvių atsakė dar nežinantys, už ką balsuoti, taigi artėjant rinkimams dalies partijų rezultatai gali pakrypti į vieną ar kitą pusę.

O ar įmanoma nuspėti, kokia kova lauks per prezidento rinkimus? Matyt, tai šiek tiek galėtų padėti apklaustųjų atsakymai į klausimą „Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?“ Čia jau ne pirmus metus be konkurencijos pirmauja dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda (15,6 proc.), kuris tikriausiai sieks ir antrosios kadencijos.

Gerokai atsilikusi nuo prezidento antroje vietoje yra įsitaisiusi Socialdemokratų partijos pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė (9,5 proc.). Kitiems iki šių politikų toloka. Į trečią vietą iš šeštos šoktelėjusi premjerė konservatorė Ingrida Šimonytė gavo 5,3 proc. balsų, į ketvirtą poziciją smuktelėjęs Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vedlys Saulius Skvernelis – 4,4 proc., o krašto apsaugos ministras konservatorius Arvydas Anušauskas – 3 proc. balsų.

Beje, tik 1,5 proc. apklausos dalyvių mano, kad jiems geriausiai atstovauja kai kurių politologų kaip stiprus kandidatas į prezidentus įvardijamas advokatas Ignas Vėgėlė.

Lūžinių pokyčių nėra ir kitoje lentelėje, kurioje gyventojai politikams rašė teigiamus arba neigiamus pažymius. Reitingų karaliumi toliau lieka G.Nausėda, nors per porą pastarųjų mėnesių palankių nuomonių apie jį gerokai sumažėjo (nuo 68,8 iki 61,9 proc.), o nepalankių – padaugėjo (nuo 14 iki 17,2 proc.).

Taip pat smuktelėjo A.Anušausko populiarumas. Krašto apsaugos ministrą palankiai įvertino 44 proc., nepalankiai – 25,1 proc. apklaustųjų. Liepos viduryje šie skaičiai buvo atitinkamai 50 ir 21,4 procento. Tokiam nuomonių pasikeitimui įtakos tikriausiai turėjo prieštaringai įvertinti šio konservatoriaus paatviravimai, galbūt netgi nusižengiant įstatymams, apie vokiškų tankų pirkimą. Dėl tų pareiškimų prokuratūra dar atlieka tyrimą.

Šiaip ar kitaip, iš antros vietos šioje lentelėje A.Anušauską išstūmė V.Blinkevičiūtė, kurios vertinimai beveik nepasikeitė.

Apklausos dalyviai žemyn stumtelėjo S.Skvernelį. Viduvasarį šis politikas dar turėjo palankių ir nepalankių nuomonių teigiamą balansą (36 ir 34,7 proc.), o dabar jam jau tenka pasitenkinti neigiamu (32,5 ir 38 proc.).

Liberalų sąjūdžio lydere neseniai perrinktos Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen reikalai pagerėjo. Liepos mėnesį ją palankiai vertino 31,8 proc., nepalankiai – 39,5 proc. respondentų, rugsėjį šie skaičiai atitinkamai 36,1 ir 36,6 procento.

Vertindami institucijas gyventojai įspėjo Prezidentūrą – pareiškė ja pasitikintys mažiau nei vasarą.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.