Seimo etikos sargai nepradėjo tyrimo dėl I. Šimonytės pasisakymų apie O. Šurajevą

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė neatsižvelgti į Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės prašymą įvertinti, ar premjerės Ingridos Šimonytės pasisakymai apie visuomenininką Olegą Šurajevą neklaidina visuomenės.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 30, 2023, 8:59 AM

Parlamentarės kreipimesi buvo nurodoma, kad 2023 m. kovo 14 d., kai visuomenininkas lankėsi parlamento rūmuose, premjerė, „viešai kalbėdama su O. Šurajevu Seimo plenarinių posėdžių salės prieigose, paskleidė žinią, kad be pastarojo patarimų valstybėje niekas nevyksta“.

„Aš tikrai kviečiu jokio tyrimo nepradėti. Mes net du posėdžius diskutavome dėl gerbiamos Agnės Širinskienės veiksmų. Ji (...) pritempinėjo savo žodžius, ieškodama įvairiausių išsisukinėjimo galimybių“, – posėdžio metu sakė komisijos narys liberalas Andrius Bagdonas.

„Man atrodo, kad čia net nėra ką tirti, nes tai nebuvo net premjerės nuomonė, surašyta feisbuke ar visuomenės informavimo priemonėse. (...) O Agnei linkėčiau baigti šitą temą“, – taip pat pažymėjo politikas.

Kiek kitokios pozicijos laikėsi Mišriai Seimo narių grupei priklausanti parlamentarė Rita Tamašunienė.

„Įdomus jūsų vertinimas. Vienu metu jūs pajuokavimą laikote pajuokavimu, o kitu – parašytas sakinys jau nebe pajuokavimas“, – atkreipė dėmesį R. Tamašunienė.

Politikės nuomone, tiek A. Širinskienė, tiek ir premjerė šioje situacijoje pajuokavo. Visgi, pasak jos, A. Širinskienė buvo įpareigota atsiprašyti, todėl, pasak politikės, tokios pačios sąlygos turėtų galioti ir premjerei.

„Jeigu mes leidžiame pajuokauti, tai vienodai teisingi turėtume visiems pajuokavimams būti“, – akcentavo ji.

A. Širinskienė kreipėsi į Seimo etikos sargus su prašymu išsiaiškinti, ar premjerės pasisakymai apie O. Šurajevą neklaidina visuomenės.

„I. Šimonytės viešai išsakytas teiginys, kad be O. Šurajevo patarimų esą niekas nevyksta, yra visuomenės priimamas kaip viešas aukščiausio valstybės vadovo patvirtinimas, jog O. Šurajevo statusas yra toks, jog jis nuolat duoda patarimus“, – rašte Seimo etikos sargams nurodė A. Širinskienė.

„Tuo tarpu vertinant teisės aktų registre pateiktą informaciją, yra akivaizdu, kad O. Šurajevas nėra pateikęs jokio patarimo, nėra pareiškęs pastabų ar pasiūlymų teisėkūros klausimais“, – aiškino parlamentarė ir pažymi, kad visuomenininkas neužima ir jokių pareigų valstybės tarnyboje.

Todėl, vertindama rašte išdėstytas aplinkybes, A. Širinskienė nurodė, kad kalbėdama apie O. Šurajevą kaip apie savo patarėją I. Šimonytė galimai paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

ELTA primena, kad rugsėjo mėnesį Seimo Etikos ir procedūrų komisija pateikė rekomendaciją parlamentarei A. Širinskienei bei Seimo nariams Dainiui Kepeniui bei Remigijui Žemaitaičiui, pavadinusiems visuomenininką O. Šurajevą premjerės patarėju, atsiprašyti I. Šimonytės bei jos patarėjų komandos. Komisija konstatavo, kad politikai savo pasisakymais ir įrašais socialiniuose tinkluose „paskleidė faktais nepagrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie O. Šurajevo einamas pareigas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.