Dėl konservatorių pasirodymo prezidento rinkimuose – Seimo narių lažybos

Joks dešiniųjų kandidatas, po tokių metų valdžioje, neturi galimybių patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą, įsitikinęs Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, pakvietęs konservatorių Kęstutį Masiulį dėl to net susilažinti.

A.Kubilius, G.Landsbergis ir I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kubilius, G.Landsbergis ir I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Kęstutis Masiulis.<br>ELTA (M.Morkevičiaus nuotr.)
Kęstutis Masiulis.<br>ELTA (M.Morkevičiaus nuotr.)
Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė, Irena Degutienė.<br>ELTA / T. Vinicko nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė, Irena Degutienė.<br>ELTA / T. Vinicko nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 1, 2023, 1:03 PM

Savo ruožtu pats K.Masiulis, pripažinęs, kad daugiausiai galimybių prezidento rinkimuose turės Gitanas Nausėda, pastebėjo vieną aplinkybę, kuri konservatorių kandidatui leistų ne tik patekti į antrą turą, bet galimai ir laimėti rinkimus.

Geriausia kandidatė?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriai praėjusią savaitę baigė kelti norimus kandidatus prezidento rinkimams, o daugiausiai partiečių palaikymo sulaukė premjerė Ingrida Šimonytė, partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Toliau pagal balsus rikiuojasi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas (NSGK) Laurynas Kasčiūnas, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Seimo pirmininkės pavaduotojas Paulius Saudargas.

Seimo narys, konservatorius Kęstutis Masiulis svarstė, kad TS-LKD pirminiuose rinkimuose dėl nominacijos tapti partijos kandidatu prezidento rinkimuose varžysis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė.

O būtent pastaroji, K.Masiulio manymu, prezidento rinkimuose turėtų daugiausiai šansų.

„Jos pozityvas labai didelis – ir kaip ministerijos, ir kaip asmens. Ji neturi tokio negatyvo“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ kalbėjo politikas.

Nors premjerė Ingrida Šimonytė partijoje turi daugiausiai skyrių palaikymo, K.Masiulio manymu, ji pernelyg apsikrovusi darbais, kad dalyvautų ir prezidento rinkimuose.

Tuo metu M.Navickienė, konservatoriaus vertinimu, ir teigiamai vertinama visuomenėje, ir yra „be raikalo nebadanti“.

Komplimentų M.Navickienei negailėjo ir opozicinės Darbo partijos pirmininkas, Seimo narys Andrius Mazuronis, tiesa, realias ministrės galimybes rinkimuose įvertinęs skeptiškai.

„Tikrai labai simpatiška ministrė – iš viso Vyriausybės kabineto turbūt geriausiai atrodantis ir geriausiai dirbantis ministras yra Monika Navickienė. Šioje vietoje tikrai nesiginčysiu. Ir turbūt turėtų šansų daugiausiai balsų surinkti iš visų paminėtų kandidatų.

Bet ar kas nors iš dešiniųjų kandidatų turėtų šansų laimėti (prezidento rinkimus – aut.past.)? Ne. Nelaimės niekas. Bet kas, kas eitų iš konservatorių ar liberalų, bus pasmerktas pralošti. Geriausiu atveju – antras turas, bet ir tai labai didelis klausimas“, – laidos „24/7“ metu pabrėžė A.Mazuronis.

Dėl patekimo į antrą turą – lažybos

Tuo metu K.Masiulis įsitikinęs, kad prezidento rinkimai konservatoriams galėtų pasibaigti sėkmingai, jeigu atsiras daugiau stiprių kairiųjų kandidatų, galinčių mesti iššūkį dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai.

„G.Nausėda turi didžiausią šansą, bet su viena sąlyga – jeigu neatsiras G.Nausėdos elektoratą graužiančių konkurentų.

Tokių gali būti – pavyzdžiui, Ignas Vėgėlė, kuris gali stipriai smugdyti G.Nausėdą. O jeigu dar atsirastų panašaus tipažo (kandidatų – aut.past.) ir jie stipriai konkuruotų, tai tarp jų taip gali išsiskirstyti balsai, kad netyčia į antrą turą išeina I.Vėgėlė.

Tada jau gali būti netikėtumai, kada ta pati mūsų kandidatė, ar liberalų kandidatė ar kandidatas, gali pasirodyti simpatiškas“, – neatmetė galimybės K.Masiulis.

Savo ruožtu A.Mazuronis atkirto, kad iš tiesų kairėje pusėje gali būti daug stiprių kandidatų, pavyzdžiui – Vilija Blinkevičiūtė, Saulius Skvernelis ar jis pats, ir vis dėlto tai, anot jo, nepadės dešiniųjų kandidatui patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą.

„Situacija jau pasiekė tokį lygį, kad net ir atiminėjant (balsus – aut.past.) iš G.Nausėdos, vis tiek G.Nausėda ir kitas kairiųjų kandidatas neišvengiamai bus antrame ture.

Po tokių pastarųjų pusantrų metų valdymo, kokį matėme, (...) bet kuriam dešiniųjų kandidatui, kuris atstovaus dabartinę valdančiąją daugumą, bus labai didelis iššūkis patekti į antrąjį turą – net jeigu tai ir bus tokia simpatiška, šviesi, maloni ir tikrai kompetentinga ministrė kaip M.Navickienė“, – įsitikinęs A.Mazuronis.

Konservatorius teigė tokiai minčiai negalintis pritarti.

„Dešiniųjų elektoratas niekur nedingęs. Miestai – tai galingas elektoratas. Miestuose niekaip neprakišite kairiųjų (kandidatų – aut.past.). Vilniaus, Kaunas, Vilniaus rajonas – galingas elektoratas, tik klausimas, ar pavyks mobilizuoti, ir klausimas, koks bus oras, kiek mobilizuosis kairiųjų elektoratas.

Jeigu ten išsiskaido (rinkėjų balsai – aut.past.) ir yra tikrai didelė konkurencija, tai ten gali būti sunku“, – prognozavo K.Masiulis.

Tačiau šis argumentas tik pakurstė A.Mazuronio įsitikinimą, kad jokių galimybių prezidento rinkimuose dešinieji kitąmet neturės.

„Kęstuti, kertam iš viskio butelio, kad konservatorių ar dešiniųjų kandidatas neišeis į antrąjį turą“, – pasiūlė A.Mazuronis.

„Ar galime ne iš viskio? Aš nelabai geriu“, – juokdamasis atsakė K.Masiulis.

„Iš kokio nors gero limonado“, – savo pasiūlymą pateikė konservatorius.

Laidos metu Seimo nariai sukirto rankas ir susilažino, kad joks dešiniųjų kandidatas 2024 metais į antrąjį prezidento rinkimų turą nepateks.

Ambicijų dar turi

Parlamentarai laidos metu taip pat atsakė dėl jų pačių politinių planų.

K.Masiulis nurodė, kad Europos Parlamento (EP) rinkimuose nebedalyvaus.

„Anksčiau dalyvaudavau, vis likdavau pirmas už brūkšnio. Jau gal gana nerealistinių ambicijų. O Seime norėčiau dar vieną kadenciją būti“, – teigė jis.

Tuo metu A.Mazuronis teigė neapsisprendęs nei dėl EP, nei dėl prezidento ar Seimo rinkimų.

Visas kortas Darbo partiją esą sumaišė buvusio partijos lyderio Viktoro Uspaskicho sprendimas būsimuose EP rinkimuose nebedalyvauti.

„V.Uspaskichui tai pareiškus, iš tiesų šiek tiek koreguojasi mūsų strategija trijų rinkimų ciklui. Ir mes ją šiek tiek bandome adaptuoti tiems naujiems faktams, kurie visai neseniai paaiškėjo“, – tikino A.Mazuronis.

Seimo narys teigė neatmetantis, kad jam pačiam gali tekti vesti darbiečių sąrašą EP rinkimuose.

„Šiai dienai neatmetu jokio varianto, nes mes dar tiksliai nesame susidėlioję nieko. Bet mano prioritetas – kad Darbo partija po kitų rinkimų išliktų parlamentinė partija“, – vylėsi darbietis.

Visą pokalbį su A.Mazuroniu ir K.Masiuliu laidoje „24/7“ žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. ir 21:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.