G. Landsbergis tikisi, kad ES užsienio ministrai išsklaidys abejones dėl paramos Ukrainai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viliasi, kad Europos Sąjungos (ES) ministrų susitikimas Kijeve išsklaidys abejones ir pasiųs aiškią žinią dėl Vakarų paramos Ukrainai.

 Gabrielius Landsbergis<br> T. Vinicko (ELTA) nuotr.
 Gabrielius Landsbergis<br> T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 12:57 PM

„Tikiuosi, kad šios dienos susitikimas paneigs visas abejones dėl paramos Ukrainai ir pasiųs aiškią žinią, kad Europa darys viską siekdama Ukrainos pergalės ir tai patvirtins realiais veiksmais. Tikiu, jog galime sakyti, kad esame labai rimtai įsipareigoję Europos Sąjungos plėtrai, nuolatinei karinei pagalbai Kyjivui“, – prieš prasidedant ES Užsienio reikalų tarybai sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Politikas nurodė, kad Vakarų pasaulis turi skirti dėmesį ne tik Rusijos grėsmei, bet ir kitiems pavojų keliantiems autoritariniams režimams. G. Landsbergio nuomone, globalūs neramumai yra tarpusavyje susiję įvykiai.

„Turime nerimauti ne tik dėl Rusijos, bet ir kitų diktatorių, kitų autoritarinių režimų, kurie atidžiai stebi, kaip Vakarai reaguos į išsitęsusį karą prieš Ukrainą. Ar sugebėsime sutelkti jėgas ir atremti autoritarinę Rusiją taip, kad kiti, turintys savų planų, tai taip pat įvertintų? Manau, kad neramumai, kuriuos matome Vakarų Balkanuose, Pietų Kaukaze, Sahelyje – nemanau, kad jie yra individualūs ir nesusiję. Manau, kad jie yra susiję“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Jeigu Ukraina nelaimės, to matysime tik daugiau“, – prognozavo jis.

Pirmadienį G. Landsbergis dalyvauja pirmą kartą Ukrainoje vykstančiame neformaliame ES reikalų ministrų susitikime. ES ministrai susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, taip pat kitais pareigūnais.

Susitikimo metu ES šalių ministrai aptars saugumo įsipareigojimus ir paramą Kijevui, prezidento V. Zelenskio siūlymą Taikos formulei.

Kijeve taip pat planuojamas atskiras Šiaurės-Baltijos šalių ministrų susitikimas su Ukrainos užsienio reikalų ministru D. Kuleba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.