Lietuvos gynybos išlaidoms šiemet skirta 2,76 proc. BVP

Lietuvos gynybos finansavimas, įskaitant papildomus asignavimus pagal Laikinojo solidarumo įnašo įstatymą, šiemet siekia 2 mlrd. eur ir sudaro 2,76 proc. BVP, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Kariuomenė<br>M.Patašiaus nuotr.
Kariuomenė<br>M.Patašiaus nuotr.
 A. Anušauskas <br>Lietuvos kariuomenės ir KAM archyvo nuotr.
 A. Anušauskas <br>Lietuvos kariuomenės ir KAM archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 1:29 PM

Skelbiama, kad per trejus metus Lietuvos gynybos biudžetas išaugo dvigubai, o tai leido paspartinti ir Lietuvos kariuomenės modernizaciją.

Sparčiai išaugęs gynybos finansavimas reiškia, kad Lietuva gali pirkti naujos, modernios ginkluotės, plėtoti karinius poligonus, statyti kareivines, sandėlius, sąjungininkų priėmimui skirtas stovyklas ir gerinti karių tarnybos sąlygas, nurodo ministerija.

„Tinkamas valstybės dėmesys gynybai sukuria saugesnę aplinką investicijoms šalyje. O augantis krašto apsaugos sistemos finansavimas reiškia ir teigiamą tiesioginį poveikį Lietuvos ekonomikai ir socialinei padėčiai, nes didžioji dalis gynybos išlaidų lieka Lietuvoje, įsilieja į Lietuvos ekonomiką“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Nors dėl šalies gynybos pramonės mažo išvystymo Lietuva pagrindinę ginkluotę įsigyja iš užsienio šalių, Krašto apsaugos ministerijos vertinimu, daugiau kaip 62 procentai krašto apsaugos sistemai skiriamo finansavimo lieka Lietuvoje, įskaitant ir lėšų sugrįžimą į valstybės biudžetą sumokėtų mokesčių pavidalu.

Viena sričių, kurioje nemaža dalis gynybos išlaidų lieka Lietuvoje – personalo išlaikymo išlaidos. Kariams, krašto apsaugos sistemoje dirbantiems darbuotojams, mokamas darbo užmokestis, nuo kurio mokami mokesčiai, taip pat mokamos kitos išmokos, keliama kvalifikacija, kariams perkama Lietuvoje pagaminta apranga, sausi maisto daviniai.

Iš Lietuvos gamintojų įsigyjamos įvairios prekės ir paslaugos, tokios kaip kuras, maisto produktai, karinės technikos ir transporto priemonių remontas, pastatų remontas, įsigyjamos komunalinės ir kitos paslaugos.

Ypač didelė dalis gynybos išlaidų Lietuvoje lieka vystant infrastruktūrą – statant kareivines ir sandėlius, tiesiant kelius kariniuose poligonuose ir kariuomenės daliniuose. Šiuos darbus paprastai atlieka Lietuvos įmonės, nurodo ministerija.

Lietuvos gynybos pramonė taip pat prisideda gamindama ginkluotės sudėtinius komponentus, stebėjimo ir matavimo priemones, įvairią įrangą ir smulkaus kalibro šaudmenis. Per Lietuvoje įsteigtas įmones kariuomenė yra aprūpinama transporto priemonėmis ir įvairios paskirties inžinerine įranga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.