S. Cichanouskaja litvinizmo atvejus vadina provokacijomis: gerbiame Lietuvos suverenitetą, istoriją ir tapatybę

Baltarusiai gerbia Lietuvos suverenitetą, šalies istoriją ir tapatybę, todėl litvinizmo atvejai tėra priešiškų jėgų inicijuojamos provokacijos, sako demokratinės Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

S. Cichanouskaja litvinizmo atvejus vadina provokacijomis: gerbiame Lietuvos suverenitetą, istoriją ir tapatybę.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
S. Cichanouskaja litvinizmo atvejus vadina provokacijomis: gerbiame Lietuvos suverenitetą, istoriją ir tapatybę.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 2, 2023, 4:24 PM

„Neseniai Lietuvos naujienų portaluose buvo aptarinėjami nežinomų provokatorių teiginiai, kurie žemina Lietuvą ir lietuvius. Patikinsiu jus, kad tokių antilietuviškų teiginių Baltarusijos visuomenėje nėra daug ir jie nėra reikšmingi“, – pirmadienį nuotoliniu būdu į Seime surengtos diskusijos „Litvinizmas: kilmė, įtaka ir iššūkiai baltarusių ir lietuvių santykiams“ dalyvius kreipėsi S. Cichanouskaja.

„Baltarusiai tikrai gerbia Lietuvos suverenitetą, jos istoriją ir tapatybę“, – patikino ji.

S. Cichanouskaja svarstė, kad įvairių priešiškomis ir litvinistiškomis nuostatomis pasižyminčių žmonių pasisakymai yra provokacijos, kurių tikslas – „pakenkti lietuvių ir baltarusių pasitikėjimui ir draugystei“.

„Jie siekia mus suskaldyti, kad baltarusiai pasiduotų rusiškojo pasaulio įtakai“, – pabrėžė politikė.

„Noriu tikėtis, kad šiems provokatoriams savo tikslų pasiekti nepavyks, o iššūkiai tik sustiprins mūsų ryšį“, – vylėsi ji.

Todėl ji dar kartą pakartojo, kad demokratinė Baltarusija neturi jokių pretenzijų į Lietuvos teritoriją ar istorinę tapatybę.

„Provokatorių teiginiai yra absurdas ir kelia pasipiktinimą, jie prieštarauja pagrindiniams demokratijos principams ir nacionaliniams Baltarusijos interesams. Norėčiau pabrėžti bendrą poziciją – mes neturime ir niekuomet neturėsime jokių teritorinių pretenzijų Lietuvai. Lietuvos teritorija ir Lietuvos valstybė priklauso tik lietuviams. Jokių klausimų čia nekyla“, – akcentavo S. Cichanouskaja ir nurodė, kad opozicinės Baltarusijos jėgos padės Lietuvai identifikuoti provokacijas keliančius asmenis.

„Šią problemą vertiname rimtai. Mes suprantame lietuvių susirūpinimą saugumu. Lukašenkos agentams nėra vietos nei Lietuvoje, nei Europos Sąjungoje. Juos reikia deportuoti“, – apibendrino ji.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje kilo susirūpinimas dėl padažnėjusių litvinizmo apraiškų – į tai dėmesį atkreipė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Raimundas Lopata. Pasak jo, litvinizmo ideologijos paūmėjimas bei Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorijos klastojimas yra susijęs su Kremliaus režimu.

Litvinizmas yra teorija, kuria tikintieji mano, jog LDK kūrėjai yra baltarusiai. Pasak šios teorijos, viduramžių lietuviai iš tikrųjų buvo baltarusiai.

Sureagavo į diskusijas apie visišką sienos su Baltarusija uždarymą: reikėtų užtikrinti humanitarinį koridorių

Savo kalboje S. Cichanouskaja taip pat paminėjo Lietuvos politikų gretose aptariamą galimybę visiškai uždaryti sieną su Baltarusija. Viena iš kaimyninės šalies opozicijos lyderių ragino Lietuvos institucijas užtikrinti, kad tokiu atveju nuo Aliaksandro Lukašenkos režimo bėgantys asmenys galėtų pasinaudoti humanitariniu koridoriumi.

„Suprantame, kodėl Lietuvoje diskutuojama apie sienos su Baltarusija uždarymą. Bet reikėtų užtikrinti humanitarinį koridorių, kuriuo galėtų pasinaudoti bėgantys nuo represijų Baltarusijoje. Nėra kito pasirinkimo, jeigu norime išgelbėti gyvybes ir išsaugoti laisvę“, – teigė ji.

„Todėl tikiuosi, kad Lietuvos valdžios politika Baltarusijos klausimais nesikeis“, – sakė S. Cichanouskaja.

Lietuvoje jau uždaryti du pasienio su Baltarusija kontrolės punktai, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, pagal kurį praėjusią savaitę vyko kariuomenės ir pasieniečių pratybos, taip pat sustiprinta šalyje esančių Baltarusijos piliečių patikra dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Praėjusį penktadienį Nacionalinio saugumo komisija (NSK) taip pat patvirtino indikatorių sistemą, kuri šalies institucijoms leis atitinkami reaguoti į kylančius pavojus Lietuvos-Baltarusijos pasienyje bei priimti sprendimus dėl papildomų pasienio kontrolės punktų uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.