Apkaltos komisija ketina išklausyti R. Žemaitaičio poziciją: pats politikas posėdyje dalyvauti neketina

Antradienį posėdžiausianti specialioji Seimo komisija dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio apkaltos ketina išklausyti patį politiką ir užduoti rūpimus klausimus. Tačiau Seimo narys, kurio atžvilgiu siūloma pradėti apkaltos procedūrą, posėdyje dalyvauti neketina.

Remigijus Žemaitaitis.<br>ELTA / D. Labučio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>ELTA / D. Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 3, 2023, 7:05 AM

„Šią savaitę bandysime prisikviesti patį Žemaitaitį ir išgirsti, ką jis turi pasakyti – o gal nieko neturi pasakyti“, – posėdžio išvakarėse Eltai teigė komisijos pirmininkas, konservatorius Arūnas Valinskas.

Politikas teigė kol kas nežinąs, ar R. Žemaitaitis ketina dalyvauti komisijos posėdyje. Visgi, pasak jo, politiko sprendimas paties komisijos darbo nepaveiks.

„Svarbiausia, kad kaltinamajam būtų suteikta reali proga ateiti į posėdžius, pasisakyti ir apsiginti. Jeigu jis piktybiškai, nepiktybiškai, iš principo neateina, tai čia jo pasirinkimas“, – aiškino jis.

Pirmadienį Eltai pasiteiravus paties R. Žemaitaičio, ar šis ketina atvykti į posėdį, politikas teigė nesuprantąs, apie kokią komisiją yra kalbama.

„O kokia komisija? Buvo naujas balsavimas, per naują komisija sudaryta, kad atitiktų Seimo statutą?“ – klausimu atsakė R. Žemaitaitis.

Visgi, Seimo narys leido suprasti, kad, pasak jo, neteisėtos komisijos posėdyje dalyvauti nesiruošia.

„Kaip aš galiu eiti į neteisėtą komisiją? Komisija neveikianti. Šuriko nuotykiai susirinko, Šuriko nuotykiai sprendžia... Neteisėta komisija“, – pakartojo jis.

„Nėra tos komisijos sudarytos, susirinko mėgėjai konservatoriai – gi ne pagal Seimo statutą sudaryta“, – nurodė R. Žemaitaitis.

Seimas pritarė valdančiųjų iniciatyvai dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui R. Žemaitaičiui. Seimo sprendimu buvo sudaryta komisija iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė. Komisijai pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.