K. Budrys svarsto, kad dirbantiems su slapta informacija bus draudžiama vykti ne tik į Rusiją ir Baltarusiją

Su slapta informacija dirbantiems piliečiams gali būti uždrausta vykti ne tik į Baltarusiją ir Rusiją, bet ir į kitas priešiškas šalis, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys. Pasak jo, Valstybės saugumo departamentas (VSD) bei Užsienio reikalų ministerija (URM), sudarant tokių pavojingų valstybių sąrašą, remsis kontržvalgybine informacija.

Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 9:59 AM

„Sąrašas – nemanau, kad jis bus nustatytas šiaip užsienio politikos krypčių, kas lyg rodytų, kad gali kisti. Jis bus parengtas realia prieš Lietuvos Respubliką ir jos piliečius vykdoma tų valstybių priešiška veikla. Jeigu yra valstybės, kurios prieš mus vykdo priešišką veiklą – verbuoja mūsų piliečius, imasi įvairiausių iniciatyvų, kad padarytų žalą mūsų nacionaliniam saugumui – jos turėtų ten atsirasti“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Ar tai yra tik Rusija ir Baltarusija, kurios vykdo tokią priešišką veiklą? Aš tik priminsiu, kad 2019 m. bene pirmą sykį Valstybės saugumo departamentas viešoje ataskaitoje įvardijo ir Kiniją kaip valstybę ne šiaip priešišką, bet kurios tarnybos labai realiai verbuoja mūsų piliečius ir veikia priešiškai. Tai aš manau, kad tas sąrašas remsis kontržvalgybiniu vertinimu“, – nurodė jis.

Kaip pranešta anksčiau, penktadienį Nacionalinio saugumo komisija (NSK) priėmė sprendimus dėl tokių draudimų ir pavedė Krašto apsaugos ministerijai (KAM) parengti atitinkamus teisės aktų pakeitimus. Tuo metu konkretų šalių sąrašą bus pavesta sudaryti VSD ir URM.

Sprendimai riboti asmenų, turinčių leidimą ir teisę susipažinti su įslaptinta informacija, keliones į Rusiją bei Baltarusiją priimti atsižvelgus į Lietuvos saugumo tarnybų indikacijas, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje, Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, didėja rizika, kad valstybės tarnautojai ir pareigūnai, taps priešiškų Baltarusijos ir Rusijos specialiųjų tarnybų taikiniu, gali tapti pažeidžiami.

Numatoma, kad ribojimai gali paliesti 56 tūkst. asmenų, turinčių leidimus ir teisę dirbti su įslaptinta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.