Į skandalą įsivėlęs ambasadorius E. Bajarūnas neigia jam metamus kaltinimus: esu reiklus vadovas

Į skandalą įsivėlęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas neigia jam metamus kaltinimus dėl mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Diplomatas tikina, kad iki šios savaitės neturėjo jokios oficialios informacijos dėl jo atžvilgiu pateiktų skundų.

 E. Bajarūnas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 E. Bajarūnas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 E. Bajarūnas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 E. Bajarūnas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 E. Bajarūnas<br> G. Savickio (ELTA) nuotr.
 E. Bajarūnas<br> G. Savickio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 12:23 PM, atnaujinta Oct 4, 2023, 1:19 PM

„Per visą mano 30 metų darbo valstybėje (...) darbą pirmą kartą esu kažkuo kaltinamas. Ir pirmą kartą, kaip vadovas, esu gavęs tokį kaltinimą. Vėlgi, per spaudą“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė E. Bajarūnas.

„Nepaisant to, kad tik per spaudą tenka girdėti tokius kaltinimus, (...) vertinu labai rimtai ir išvis tokie dalykai kaip mobingas man kaip asmeniui yra visiškai nepriimtini jokiomis formomis“, – patikino jis.

Ambasadorius patikino, kad jokios oficialios informacijos iš Užsienio reikalų ministerijos (URM) iki šio pirmadienio jis nebuvo gavęs. Todėl, siekdamas apsaugoti valstybės įvaizdį ir reputaciją, į spaudoje keliamus klausimus nereagavo.

„Rūpinuosi valstybės interesais ir jos prestižu. Ir žinau, kad situacija kenkia prestižui ir ambasadai. Manau, kad suprantate, kad tai situacija neadekvati – pirmą kartą politinėje kovoje naudojamas ambasadorius“, – kalbėjo jis.

„Susilaikiau nuo komentarų ir dėl elementarios priežasties – nutekinama informacija apie neva mobingą, finansinius pažeidimus, (ją – ELTA) nuo rugpjūčio pabaigos aptarinėja žiniasklaida, bet iki šio pirmadienio nebuvau matęs jokios su kaltinimais susijusios oficialios informacijos“, – dėstė jis.

„Jai šiandien pasirodžius viešumoje, nusprendžiau, kad negalėčiau nereaguoti“, – pridūrė jis, referuodamas į naujienų portalo delfi.lt publikuotą straipsnį.

Diplomatas tvirtina, kad ambasada lėšomis nepiktnaudžiauja

Kalbėdamas apie ambasados finansus ir keliamus klausimus dėl galimo piktnaudžiavimo reprezentacinėmis lėšomis, E. Bajarūnas nurodė, kad rugsėjo 11 d. gavo oficialų kreipimąsi iš URM dėl audito. Jo žiniomis, toks auditas buvo daromas ir kitose atstovybėse.

„Kaip suprantu, buvo atliekama kelių dešimčių Lietuvos ambasadų (patikrinimas – ELTA), nors visur spaudoje buvome minimi tik mes“, – pažymėjo jis ir akcentavo, kad vėliau paskelbtoje auditų ataskaitoje jokių kaltinimų ar abejonių dėl Londono ambasados nėra.

„Atvirkščiai, pagal daugelį eilučių labai kukliai leidžiama tiek, kiek duodavo valstybė lėšų“, – dėstė jis.

„Klaidinama informacija apie neva mūsų ambasados ir mano paties reprezentacijai naudojamas lėšas iki šiol nėra paneigta“, – apgailestavo jis.

Sulaukė darbuotojų kritikos, nes yra reiklus vadovas

Teisindamasis dėl jam mestų kaltinimų, E. Bajarūnas akcentavo, kad yra itin reiklus ir darbštus vadovas. Būtent dėl to, leido suprasti ambasadorius, jis ir susilaukia kritikos iš ambasados darbuotojų.

„Natūralu, kad mano reiklumas ir aktyvumas peržengia standartines ribas. Ne visiems žmonėms patinka vadovas, kuris dirba taip intensyviai“, – sakė E. Bajarūnas.

„Taip, esu reiklus vadovas. Esu aktyvus vadovas ir veikiu valstybės interesui vadovaudamasis principu 24/7. Jungtinėje karalystėje ir savaitgaliais reikia susitikti su lietuviais. Ypač savaitgaliais, kai visi renginiai vyksta su lietuviais. Tad mano kiekvienas savaitgalis užimtas įvairiais renginiais. Susitinku tiek su lietuviais, tiek su verslo žmonėmis, tiek britais politikais“, – žurnalistams situaciją aiškino ambasadorius.

Jis taip pat pastebėjo, kad vykdant vidinį auditą URM inspektorius selektyviai kalbino tik dalį ambasados darbuotojų. Tačiau nepaisant įprastos diplomatinės praktikos, inspektorius situacijos su juo neaptarė.

„Normaliai valstybėje kaip daroma – kai yra problema, kuriamos komisijos, detaliai aiškinamas kiekvienas epizodas. (...) Tokį atvejį galėčiau vadinti tyrimu“, – sakė jis.

Sureagavo į kaltinimus G. Žickytei: ambasadoriaus žmona yra oficialiu statusu valstybei atstovaujantis asmuo

E. Bajarūnas taip pat pabrėžė, kad jo žmona Giedrė Žickytė nepiktnaudžiavo ambasados resursais. Anot jo, sutuoktinė neviršijo turimų įgaliojimų ir nepiktnaudžiavo padėtimi.

„Ambasadoriaus žmona yra oficialiu statusu valstybei atstovaujantis asmuo, gaunantis oficialų atlyginimą (...) ir jai priklauso atlikti tam tikras funkcijas. Ir valstybė tikisi, suteikdama ambasadoriaus žmonai tam tikrą atlyginimą, jis nėra didžiulis, kad ji atliks tas funkcijas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo E. Bajarūnas.

„Toms funkcijoms atlikti, mano žmona, kartais turėdavo ir paprašyti transporto ar kitų darbuotojų pagalbos. Tai neviršijo įgaliojimų ir ji nepiktnaudžiavo padėtimi“, – akcentavo ambasadorius, pridurdamas, kad G. Žickytė, nepaisant kaltinimų, nesinaudojo gydytojo paslaugomis Londone.

„Mano žmona nesinaudojo gydytojo paslaugomis Londone. Taškas. Nesinaudojo. Taškas“, – kartojo E. Bajarūnas.

Kaip trečiadienį skelbė portalas „Delfi“, apklausti ambasados darbuotojai sakė, jog ambasadoriaus sutuoktinė G. Žičkytė yra aktyviai įsitraukusi į ambasados darbą ir veiklą, deleguoja darbuotojams asmeninio pobūdžio užduotis bei asmeninėms reikmėms naudoja ambasados ūkinį inventorių (automobilį, finansus), liepia darbuotojams savo asmeniniais tikslais dirbti po darbo valandų ar išeiginių metu.

Tikina, kad jaučia prezidento pasitikėjimą

Tuo metu klausiamas, ar jaučia turįs prezidento ir URM vadovybės pasitikėjimą, E. Bajarūnas nurodė, kad jaučia šalies vadovo paramą. Tačiau dėl jo likimo poste, pasak jo, taip pat apsispręs Gitanas Nausėda.

„Lietuvos Respublikos ambasadorius į pareigas skiriamas prezidento Vyriausybės teikimu. Aš šiose pareigose esu paskirtas prezidento Vyriausybės teikimu. Iš prezidento esu ne kartą girdėjęs jo patvirtinimą apie pasitikėjimą. Toliau kaip bus – ne man spręsti“, – sakė jis

Abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Trečiadienį portalas paviešino ir URM insektorių ataskaitos detales, kuriose kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Šalies vadovas G. Nausėda yra teigęs, kad pasitiki E. Bajarūnu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.