G. Nausėda: yra prielaidų V. Zelenskio ir M. Morawieckio susitikimui, trišaliams pokalbiams

Yra prielaidų manyti, jog Ispanijoje vykstančiame Europos šalių lyderių susitikime prie bendro stalo susės šiuo metu konfliktuojančių Ukrainos ir Lenkijos vadovai, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Jensas Stoltenbergas, NATO, Summit, Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jensas Stoltenbergas, NATO, Summit, Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Oct 5, 2023, 2:49 PM

Pasak Lietuvos prezidento, galėtų įvykti ir trišalis – jo, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio – susitikimas.

„Nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Manau, kad tokiam susitikimui prielaidų tikrai yra. Manau, kad prielaida yra ir trišaliam susitikimui“, – ketvirtadienį Ispanijos mieste Granadoje žurnalistams sakė G. Nausėda.

Įtampa tarp Varšuvos ir Kyjivo kilo Lenkijai pratęsus ukrainietiškų grūdų importo draudimą, Europos Sąjungos narėje artėjant parlamento rinkimams. Kiek anksčiau Lenkija pranešė nebetieksianti Ukrainai ginkluotės, reaguojant į griežtą V. Zelenskio kritiką kaimynei dėl grūdų importo draudimo.

„Turime grįžti visi kartu prie stalo, nes bet kokie konfliktai, vidiniai nesutarimai, daugiau nei akivaizdu kam yra naudingi. Man atrodo, kad pastaruoju metu pavyko pasiekti, kad jau atsisakyta tų skambių frazių, retorika yra gerokai santūresnė“, – sakė G. Nausėda.

Vilnius jau ėmėsi tarpininkauti sąjungininkių konflikte – pirmadienį pranešta, jog trys šalys susitarė perkelti tranzitu per Lenkiją gabenamų ukrainietiškų grūdų veterinarines, sanitarines bei fitosanitarines patikras perkelti į Klaipėdos jūrų uostą.

„Tai teikia vilčių, kad sureguliuosime kilusį konfliktą. Juolab kad sprendžiame, kaip galėtume kitais būdais padėti Ukrainai realizuoti savo grūdus ir kartu prisidėtume prie maisto krizės tam tikrose pasaulio valstybėse sprendimo“, – tikino prezidentas.

ELTA primena, kad liepos 17 d. Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų. Reaguojant į tai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir susiekimo ministras Marius Skuodis EK pateikė siūlymus dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Europos Komisijos duomenimis, nuo pernai gegužės iki šio birželio solidarumo koridoriais Ukraina eksportavo beveik 82 mln., importavo – 29 mln. tonų prekių. Šiais maršrutais išvežta maždaug 41 mln. tonų grūdų, 65 proc. – Dunojaus koridoriumi. Likusi dalis pervežta kelių ir geležinkelių transportu. Daugiausia grūdų iš išplukdoma Dunojumi, per Rumunijos uostus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.