V. Rupšio skandale pabaigos dar nemato – įžvelgia ir tęsinio galimybę

Ar staiga įsiplieskęs ir skubiai prigesintas skandalas dėl kariuomenės vado generolo Valdemaro Rupšio butpinigių dar gali turėti tęsinį? Politologų nuomonės dėl to skiriasi.

Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>D.Umbraso nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>D.Umbraso nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>T.Bauro nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>T.Bauro nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.Rupšys tvirtino nesijaučiąs savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 12:50 PM

Politikai bei politologai įvairiai sureagavo į 56 metų generolą V.Rupšį užklupusį skandalą dėl to, kad kariuomenės vadas už gaunamus butpinigius nuomojosi butą iš savo sūnaus.

Vieni dėl to iš karto ėmė reikalauti kariuomenės vado atsistatydinimo, kiti stebėjosi, kad generolas esą puolamas dėl menkniekių. Bet kokiu atveju V.Rupšys antradienį pranešė, kad nutraukia nuomos sutartį su sūnumi, ir atsiprašė dėl netinkamo savo elgesio.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas netrukus po to pasidžiaugė, kad kariuomenės vadas padarė išvadas ir to pakanka, o šį klausimą toliau eskaluojantys politikai esą bando situaciją politizuoti.

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad V.Rupšys padarė klaidą, ir paragino ją ištaisyti.

Vis dėlto ar staiga kilęs skandalas jau išblėso? Politologai neatmeta, kad kariuomenės vadui nemaloni istorija, kuri turi viešųjų ir privačių interesų konflikto požymių, gali turėti tęsinį.

Be to, ekspertai įsitikinę, kad pikta V.Rupšio reakcija į jam neparankius klausimus padarė didelę žalą kariuomenei.

Užtenka ištaisyti klaidą

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologo Tomo Janeliūno nuomone, kilusi krizė – dirbtinė, o ugnis esą užsiplieskė dėl niekniekių.

Politologas paaiškino, kad kariuomenės vadas padarė gana rimtų klaidų, bet neturi trauktis iš posto: „Ar būtų žiūrima iš komunikacijos pusės, ar iš viešųjų interesų derinimo pusės, buvo padaryti abejotini sprendimai ir vėliau buvę paaiškinimai.

Kita vertus, jie nėra verti tokio didelio skandalo, kuris galėtų baigtis kariuomenės vado atleidimu ar atsistatydinimu. Šis įvykis vertas dėmesio tiek, kad kariuomenės vadas padarytą klaidą ištaisytų, o tai, regis, jau bando daryti. Tikrai nemanau, kad vienintelis kelias – trauktis iš pareigų.“

Tačiau T.Janeliūnas nėra tikras, kad panašiai mano ir kiti, todėl neatmeta, jog istorija gali sulaukti tęsinio.

„Kol kas nei prezidentas, nei ministras nereikalauja kariuomenės vado galvos, bet istorija šviežia ir nežinia, kaip viskas ryt ar poryt gali pasisukti.

Galbūt išlįs kokių nors naujų nuomos sutarties detalių, kurios leistų visai kitaip interpretuoti situaciją“, – svarstė politologas.

Vadovėlinio finalo nebus

O štai Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė mano, kad generolą užklupęs skandalas dėl butpinigių nėra nereikšmingas mažmožis.

Ji taip pat stebėjosi, kad tokio rango pareigūnai nepasimoko iš kitų padarytų panašių klaidų ir neturi suvokimo apie prievolę vengti net menkiausios interesų konflikto regimybės.

Be to, G.Burbulytę glumina ir gana didelis visuomenės atlaidumas panašiose situacijoje suklupusiems pareigūnams: „Vadinamasis čekiukų skandalas yra kur kas rimtesnis, bet žmonių tolerancija jo herojams panašiais atvejais beribė.“

Tačiau, politologės nuomone, kariuomenės vadui suskubus nutraukti nuomos sutartį, o krašto apsaugos ministrui pareiškus, kad padaryta klaida ištaisyta, skandalui neliko erdvės rutuliotis toliau: „Aš manau, kad matome logišką istorijos pabaigą.

Matyt, ties generolo atsiprašymu ir sustosime. Pasibaisėjome, ir viskas tuo pasibaigs. Vadovėlinio finalo šiame skandale nebus. Viskas baigsis kariuomenės vado pabarimu.“

Beje, G.Burbulytė atkreipė dėmesį, kad V.Rupšys net nepripažino padarytos klaidos, o atsiprašė tik dėl netinkamo tono atsakinėjant į žurnalisto klausimus apie nuomą.

Nesijaučia padaręs žalos

Pranešęs, kad nutraukia sutartį ir nuo šiol sūnaus bute apsigyvens nemokamai, kariuomenės vadas ir toliau laikosi pozicijos, jog nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

V.Rupšys nesijaučia ir savo veiksmais padaręs kokią nors moralinę žalą, o nuomos sutartį nutraukia tik dėl kilusio šurmulio: „Tai buvo daroma teisėtai, vadovaujantis įstatymais, kurie apibrėžia šią socialinę garantiją. Morališkai ir etiškai aš nuomojausi iš atskiro ūkio subjekto, jis su manimi negyvena, yra nuo manęs nepriklausomas.“

Generolas pakartojo ankstesnę poziciją, kad iš sūnaus nuomojosi būstą žemesnėmis nei rinkos kainomis, antraip, pasak jo, naudojantis tik butpinigiais, išsinuomoti būstą sostinėje būtų itin sunku.

Apie tai, kad V.Rupšys už jam skiriamus 445 eurus butpinigių iš savo sūnaus Dovydo Vilniuje nuomojasi butą, pranešė portalas 15min.lt. Šį sandorį kariuomenės vadas deklaravo, bet jo deklaracija nėra vieša.

Sulaukęs žurnalisto klausimo, ar jam nekilo abejonių dėl galimo interesų konflikto bei sandorio skaidrumo, generolas piktinosi, kad kitaip esą turėtų gyventi stotyje ar patvoryje.

V.Rupšį ypač suerzino klausimai apie jo ryšius su bendrovės „Teltonika“ savininku Arvydu Paukščiu. Pastarasis yra generolo sūnaus uošvis ir žentui yra padovanojęs namą prestižinėje sostinės vietoje.

Klausimai apie ryšius su A.Paukščiu ir sūnaus verslą generolą gerokai supykdė ir jis žurnalistą užsipuolė, pasiteiravęs, ar šis „yra kvailas, ar tik taip atrodo“. Tiesa, iš karto atsiprašė.

Priminė „dedovščiną“

Būtent toks V.Rupšio bendravimo tonas su žurnalistu nustebino kariuomenės vado kritikus. G.Burbulytė mano, kad paviešintas pokalbis leidžia daryti prielaidą, jog jis panašiai bendrauja ir su savo pavaldiniais.

„Klausantis kariuomenės vado interviu man labai pakvipo „dedovščina“ (sovietų armijoje buvę nestatutiniai santykiai, kai vyresnieji žemina naujokus. – Red.). Norisi tikėti, kad dabartinėje kariuomenėje to jau nėra, bet generolo pasirinktas tonas ir elgesys nubloškia į anuos laikus ir meta dėmę visai kariuomenei“, – kalbėjo G.Burbulytė.

Anot politologės, valstybės pareigūno darbą sudaro ir bendravimas su žiniasklaida, todėl jis privalo būti pasiruošęs bet kokiems klausimams.

G.Burbulytę nustebino ir V.Rupšio teiginiai, kad prieš sudarydamas nuomos sutartį jis esą konsultavosi su specialistais: „Nežinau, kokie tai specialistai, nes jie nebuvo įvardyti, bet man kyla klausimų dėl jų patarimų vertės.“

Anot jos, nors formalių teisės aktų pažeidimų galėjo ir nebūti, specialistai turėjo numatyti galinčias kilti rizikas.

„Klausimų man kyla įvairių ir labai keista, kad jų nekilo specialistams. Aš suprantu ir kariuomenės vadą, nors jo ir nepateisinu. Negali žmogus būti visų sričių specialistas, bet kariuomenė jų tikrai turi.

Jie turėtų užsiimti prevencija ir neleisti vadui arba ministrui klaidžioti painiais interesų konfliktų labirintais.

Toks klaidžiojimas kenkia ne tik vienam asmeniui, bet ir visai institucijai“, – tvirtino G.Burbulytė.

T.Janeliūnas irgi sutiko, kad į viešumą iškilusi kariuomenės vado butpinigių istorija, kad ir kaip ji baigtųsi, taip pat generolo reakcija į ją daro žalą ne tik jam, bet ir visai institucijai.

Politologas teigė neturįs paaiškinimo, kodėl kyla panašios butpinigių ar čekiukų istorijos, nuolat pakišančios koją net šalies didžiavyriams.

„Nepaisant buvusių precedentų ir įvairių mokymų, jiems vis dar kyla sunkumų įvertinti galimų konfliktų regimybę. Ji yra sunkiai apčiuopiama ir ne visiems tai pavyksta, kiekvienas ją interpretuoja savaip“, – svarstė T.Janeliūnas.

Skandalas atvėrė sistemines problemas

Karybos ekspertas G.Jeglinskas mano, kad kilęs skandalas dėl kariuomenės vado V.Rupšio, kai jis už gaunamus butpinigius iš sūnaus nuomojosi būstą, rodo ir egzistuojančią tvarką, kurią reikia taisyti.

„Tai atveria sistemines problemas, kad 4 žvaigždžių generolui Lietuva negali pasiūlyti rezidencijos, kurioje jis galėtų priimti kitų kariuomenių vadus, tų kariuomenių, kurios gins Lietuvos teritoriją atėjus dienai X, – to nėra. Nebūtinai kalbant apie V.Rupšį, bet ir apie kitus kariuomenės vadus, kurie ateis ateityje. Kad būtų rezidencija ar kažkoks valstybės paskatinimas, kad būtų vieta, kur būtų priimami garbūs svečiai“, – LRT televizijai kalbėjo G.Jeglinskas.

Ekspertas taip pat pažymėjo, kad nors butpinigių sistema kariuomenėje yra svarbi, ją būtina persvarstyti: „Reikia detalių diskusijų, kaip galima šias sumas išmokėti, kaip užtikrinti, kad kariai iš tikrųjų būtų pakankamai skatinami ir būtų motyvuoti tarnauti.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.