S. Skvernelis: šansų šioje kadencijoje dekriminalizuoti kanapes mažėja, aš tuo džiaugiuosi

Pastaruoju metu netylant diskusijoms apie nepilnamečių narkotikų vartojimo problemą, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis džiaugiasi, kad šansų šios Seimo kadencijos metu priimti pataisas dėl kanapių dekriminalizavimo yra gerokai mažiau.

 S. Skvernelis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 S. Skvernelis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 S. Skvernelis<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 S. Skvernelis<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 9:16 AM

„Po tų įvykių politikai iš dešinės pusės, kurie turi augančius vaikus, paauglius, kurie balsavo už, galbūt permąstys, kokią meškos paslaugą gali padaryti. Šansų (dekriminalizuoti kanapes – ELTA) šioje kadencijoje tikrai yra vis mažiau ir mažiau, ir tuo labai džiaugiuosi“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė S. Skvernelis.

Anot jo, pastarieji nepilnamečių apsinuodijimai narkotinėmis medžiagomis rodo, kad šiuo metu veikianti narkotikų plitimo kontrolė yra neefektyvi.

„Problema yra ta, kad kontrolė nėra efektyvi, tai akivaizdžiai matome pagal skaudžius įvykius, kada nepilnamečiai pristatomi į gydymo įstaigas, mirties atvejai“, – pabrėžė politikas.

Pasak S. Skvernelio, šiuo metu politikai ir suinteresuotos grupės, spręsdamos narkotikų vartojimo problemą, palaiko vieną arba kitą kraštutinumą – švietimą ir pagalbą arba griežtas baudžiamas priemones. Visgi, anot jo, reikėtų imtis kompleksinių priemonių.

„Čia yra du kraštutinumai – vieni sako, kad reikia viską leisti, legalizuoti, padėti, organizuoti švietimą, pagalbą tiems žmonėms, kurie yra įklimpę. Kita – tik griežtos baudžiamosios priemonės ir viskas, – apibendrino šiuo metu vykstančias diskusijas S. Skvernelis.

„Mano nuomone, nei vieni, nei kiti nėra teisūs. Turi būti bendra, kompleksinė priemonė. Pirmiausia, efektyvus neteisėtos kontrabandos ir apyvartos šalies viduje užkardinimas, kas, aišku, tik policijos atsakomybė, nieko daugiau. Ir antra dalis – švietimas, supratimas tos problemos vaikų ir paauglių tarpe, kas, kokios pasekmės, kaip tas mechanizmas veikia, galbūt net paaiškinimas, kaip veikia organizuoto nusikalstamo pasaulio struktūros, kurios bando įtraukti“, – dėstė Seimo narys ir priduria, jog taip pat svarbu užimti moksleivius pasibaigus pamokomis.

Anot S. Skvernelio, blogą įtaką nepilnamečiams daro ir kai kurių politikų retorika viešojoje erdvėje. Jis pabrėžė, kad Laisvės partijos narių bandymas dekriminalizuoti kanapes parodo paaugliams, jog narkotinių medžiagų vartojimas nėra blogai.

„Ketvirti metai Laisvės partijos nuolatos skleidžiama reklama, kad tai yra gėris, nieko blogo nėra. Jie skatina ne tik diskusiją tarp politikų, bet ir skatina tam tikrą reklamą paauglių tarpe. Jei rimti žmonės sako, kad nieko blogo nėra, galima būtų legalizuoti, kaip Vakarų pasaulyje kai kur yra, tai gal verta ir pabandyti“, – teigė S. Skvernelis.

„Tokia diskusija yra reklama ir atsakomybę turi prisiimti tie žmonės, kurie tokias idėjas skleidžia visuomenei“, – akcentavo politikas.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.