Štai kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę – nuo Visagino iki pajūrio

Lietuvoje šią savaitę įvykių netrūko. „Lietuvos rytas“ pažvelgė, kas šią savaitę įvyko šalyje.

Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 2:26 PM

Zarasai

Naktį į penktadienį, 10 min. po vidurnakčio, ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta apie gaisrą Kauno skersgatvyje. Liepsnojo 2004 metų automobilis „Renault Espace“, nuo jo užsidegė garažas ir ūkinis pastatas.

Ugniagesiams pavyko apsaugoti gyvenamąjį namą.

Gaisras zarasiškiui padarė didelių nuostolių. Automobilis sudegė visiškai, apdegė mūrinio ūkinio pastato ir malkinės stogas, 4 kubiniai metrai malkų.

Gaisro priežastis ėmėsi tirti policijos pareigūnai, nes ugniagesiai įtaria tyčinį padegimą.

Šalčininkai

Į Šalčininkų kelio postą iš Baltarusijos įvažiavusį automobilį „Volvo“ patikrinę muitininkai rado įvairiose vietose prikaišiotų rūkalų. Baltarusiškų cigarečių „Minsk Capital QS“ aptikta ir atsarginiame rate (nuotr.), ir mašinos durelėse, ir po galine sėdyne.

Dar viena slėptuvė su 600 pakelių rūkalų aptikta net degalų bake.

Iš viso rasti 1334 pakeliai cigarečių, kurių vertė su mokesčiais – 5522 eurai.

Automobilis „Volvo“ bus konfiskuotas. Pažeidėjui gresia bauda nuo 3500 iki 6000 eurų.

Smilgiai

Į Panevėžio rajone gyvenančio 32 metų vyro duris pasibeldė trys girti 24, 26 ir 45 metų vyrai.

Vyresnysis pareiškė, kad šeimininkas jam negrąžino 30 eurų skolos. Nors vyras dievagojosi, kad niekam nėra skolingas, atėjūnai jo neklausė. Sumušusi šeimininką trijulė iš jo atėmė telefoną ir išsinešdino.

Kadangi nukentėjėlis skriaudikus pažįsta, policininkai greitai juos sulaikė. Trijulė buvo girta, bet nesutiko pasitikrinti girtumo. Prarastą telefoną vyras įvertino beveik 100 eurų.

Trakėnai

Vakar apie 8 val. ryto ties Kalvarijos savivaldybės kaimu susidūrė 36 metų moters vairuojamas automobilis BMW ir 30-mečio Lenkijos piliečio vilkikas DAF. Pirminiais duomenimis, moteris, išvažiuodama iš degalinės, bandė apsisukti ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą.

Vilkiko vairuotojas nebespėjo sustabdyti sunkiasvorės mašinos ir trenkėsi į ją.

Kai ugniagesiai gelbėtojai iš suknežinto lengvojo automobilio išvadavo vairuotoją, Vilkaviškio rajono gyventoją, sužalotoji buvo nugabenta į Marijampolės ligoninę. Dėl avarijos pasienio kelyje susidarė spūstis.

Biržai

Į namus grįžęs 41 metų vyras pagrasino nužudyti žmoną. Išsigandusi moteris nedelsė – pranešė tarnyboms. Sulaikytas grasintojas į alkoholio matuoklį pripūtė per 4 promiles.

Netrukus kitoje miesto vietoje policininkams teko gesinti šeiminį barnį. Namo kieme susipyko du girti 17 ir 25 metų broliai. Vyresnėlis pagrasino, kad nužudys jaunėlį, todėl buvo iškviesti policininkai. Grasintojas į alkoholio matuoklį pripūtė beveik 2,3 promilės, nukentėjėlis – beveik 1,8 promilės. Paauglys turės pasiaiškinti, kur prisigėrė, nes gerti alkoholį leidžiama tik sulaukus 20 metų.

Varėna

Mieste prasidėjo 14-asis Dalios Tamulevičiūtės (1940–2006) profesionalių teatrų festivalis. Jo dalyviai Senosios Varėnos kapinėse tradiciškai pagerbė iš šio krašto kilusios režisierės atminimą.

Teatro gerbėjai buvo pakviesti į parodą iš ciklo „Dalios Tamulevičiūtės mokiniai. 2-oji teatro aktorių laida“. Buvo apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laimėtojas – Lietuvos nacionalinio dramos teatro eskizas „Sibiro haiku“ pagal J.Vilės ir L.Itagaki to paties pavadinimo knygą (rež. A.Gornatkevičius).

Tičkūnai

Panevėžio rajone sodininkų bendrijoje neatidus vairuotojas nesunkiai sužeidė 48 metų vyrą. Aplenkdamas kelkraščiu einantį pėsčiąjį jis lengvojo automobilio veidrodėliu jį kliudė.

Vairuotojas nuvažiavo šalin, todėl dabar yra ieškomas.

Rokiškis

Panevėžio gatvėje per perėją dviratį stumiantį girtą 42 metų vyrą partrenkė nenustatytas lengvasis automobilis.

Netgi nesustojęs pažiūrėti, kas nutiko nukentėjėliui, vairuotojas nuvažiavo tolyn. Automobilio partrenktas vyras atsipirko sumušimais. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė apie 2,6 promilės.

Opšrūtai

Vilkaviškio rajono kaime atidengtas žinomo tautodailininko Raimundo Blažaičio išdrožtas ąžuolinis koplytstulpis, skirtas seniesiems šios vietovės gyventojams – lietuviams ir vokiečiams.

Šis ąžuolas augo senosiose Opšrūtų kaimo vokiečių kapinėse. Šiemet jį nuvertė praūžusi audra.

Netoli Vilkaviškio esančiame kaime šimtmečiais gyveno vokiečiai, sudarę didelę dalį bendruomenės. Per Antrąjį pasaulinį karą vykusius trėmimus šiame kaime gyvenantys vokiečiai prievarta buvo iškeldinti iš savo namų ir išvežti į Vokietiją.

Panevėžys

Policininkai sustabdė 16 metų paauglį. Kuprinėje jis nešėsi du buteliukus su neaiškiu skysčiu. Taip pat paauglys turėjo savadarbę vandens pypkę, tabako smulkintuvą ir folijos gniužulą su hašišu.

Supratęs, kad bus sulaikytas, paauglys dėjo į kojas, tačiau nuo areštinės išsisukti jam nepavyko. Pareigūnai žinojo, kur jis gyvena, ir nuvyko į jo namus. Paauglys jau buvo spėjęs grįžti į namus, kai apsilankė policija. Jis dar turėjo suktinę su marihuana.

Įkalčių prispaustas paauglys pareigūnams pats atidavė maišelį su marihuana.

49 metų panevėžietė socialiniame tinklalapyje skelbėsi parduodanti telefoną. Su ja internetu susisiekęs pirkėjas patikino, kad telefoną pirks, tačiau pareiškė, jog gyvena kitame mieste, todėl prekę reikės išsiųsti per kurjerių tarnybą.

Tada jis atsiuntė nuorodą, kurią atidariusi moteris suvedė reikalaujamus duomenis – banko prisijungimo kodus, ir visa tai patvirtino „Smart ID“.

Sužinojęs duomenis apgavikas nesnaudė ir iš moters banko sąskaitos pasisavino 362 eurus.

Buto nuoma besiverčiantis 36 metų vyras turėjo pasigailėti, kad jį išnuomojo jaunimui. Įsisiautėję girti jaunuoliai be skrupulų suniokojo svetimus daiktus.

Vėlų vakarą panevėžiečiui paskambinę kaimynai pranešė, kad iš jo buto sklinda triukšmas. Nuvykęs pažiūrėti, kas darosi, savininkas griebėsi už galvos.

Buvo sudaužytas televizorius, batų dėžė ir nedidelis stalas. Policininkai sulaikė tris girtus paauglius – 16-metį ir du 17-mečius. Jauniausias jų į alkoholio matuoklį pripūtė beveik 0,7 promilės, kiti – apie 1,5 promilės.

Marijampolė

Miesto pakraštyje atidarytas specialiųjų socialinės globos namų padalinys – Šešupės globos namai. Dviviečiuose ir vienviečiuose kambariuose gyvens 40 sunkią negalią turinčių asmenų.

1,3 ha žemės sklype esančiame 1400 kv. metrų pastate iš kiekvieno kambario pro plačias duris sunkius ligonius į gryną orą galima išvežti su lova. Gyventojams teikiamos socialinės, medicininės bei slaugos paslaugos.

Šį mėnesį į Šešupės namus persikels gyventojai iš Didvyžių (Vilkaviškio r.), Kalvarijos, Suvalkijos globos namų. Projekto kaina – 2,4 mln. eurų.

Velžis

Netoli Panevėžio esančiame miestelyje telefono neteko 71 metų moteris. Rytą ji buvo atėjusi pasportuoti į gimnazijos stadioną.

Sparčiu žingsniu sukdama vieną ratą po kito moteris sušilo, todėl nusivilko striukę ir ją padėjo pavėsinėje ant suoliuko. Tuo pasinaudojo ilgapirštis – iškraustęs kišenes jis pasisavino telefoną, kurį nukentėjėlė įvertino per 200 eurų.

Kaunas

Aleksoto ir Žaliakalnio rajonuose apie dvejus metus trukęs paviršinių nuotekų tinklų projektas pasiekė finišo tiesiąją – 59 gatvėse nutiesti 24 km naujų lietaus nuotekų tinklų, pastatyta 10 miestui reikšmingų nuotekų valymo įrenginių, Žaliakalnyje rekonstruotas beveik vienas kilometras paviršinių nuotekų tinklų.

Pastaraisiais metais Aleksote ir Žaliakalnyje iškritęs gausesnis lietus užtvindydavo gatves, pridarydavo rūpesčių gyventojams ir eismo dalyviams.

Daugelis senųjų gelžbetoninių Aleksoto ir Žaliakalnio paviršinių nuotekų tinklų tarnavo apie 40 metų.

Klaipėda

Nuo vandalų nukentėjo namai Sausio 15-osios, Tiltų, Danės ir Liepų gatvėse. Purškiamaisiais dažais taip pat buvo apgadintos keturių įmonių patalpų durų arba langų apsauginės žaliuzės, gėlių vazonas.

Nustatyta, kad šitaip galėjo pasielgti 22 metų vyras ir 14 bei 15 metų jaunuoliai.

Nei vyresnysis kompanijos narys, nei nepilnamečiai iki šiol policijai nebuvo žinomi. Įtariama, kad trijulė uostamiestyje galėjo išteplioti daugiau kaip šimtą pastatų ir kitokių objektų.

Kupiškis

Į policiją kreipėsi mįslingomis aplinkybėmis pinigų netekusi 18 metų kupiškėnė. Ji tikino, kad iš jos banko sąskaitos paslaptingai išgaravo per 370 eurų.

Pinigai buvo pervesti į dviejų, nukentėjėlės teigimu, jai nepažįstamų vyrų sąskaitas. Tačiau neaišku, nei už kokias paslaugas ar prekes pinigai buvo pervesti, nei kas juos pervedė.

Nukentėjėlė tikino, kad tai buvo padaryta be jos žinios.

72 metų vyras skelbėsi parduodantis seną krovininį mikroautobusą. Netrukus jis sulaukė nepažįstamo vyro telefono skambučio.

Skambintojas pareiškė atstovaujantis įmonei.

Abu sutarė susitikti Slavinčiškio gatvėje. Į sutartą vietą pirkėjas atvažiavo su dar dviem vyrais. Apžiūrėję mašiną jie sutarė ir kainą – 2,2 tūkst. eurų.

Trijulė pareiškė, kad tokios sumos neturi, ir paprašė, jog jiems būtų leista už pirkinį susimokėti dalimis. Buvo pasirašyta pirkimo–pardavimo sutartis.

Sėdę į mikroautobusą pirkėjai išvažiavo ir daugiau žinių apie juos kupiškėnas nesulaukė.

Rokiškis

Šv.apaštalo evangelisto Mato bažnyčios šventoriuje trečiadienio vakarą šurmuliavo šunys – per 30 įvairiausių veislių ir dydžių keturkojų. Pasaulinę gyvūnų globėjo Šv.Pranciškaus dieną jau devintus metus iš eilės gauti savo augintiniui palaiminimą kvietė Šv.Mato bažnyčios bendruomenė. Švęstu vandeniu šlakstydamas rokiškėnų atvestus gyvūnus kunigas V.Valionis džiaugėsi šeimininkų meile keturkojam šeimos nariui. Didžiausi – pora vokiečių aviganių ar Berno zenenhundas – tyliai ir ramiai tupėjo prie šeimininkų laukdami švęsto vandens, o mažesnieji bandė galią demonstruoti lodami. Bet vos kunigas V.Valionis pradėjo šventinimą, įsivyravo rimtis: visi augintiniai paklusniai susispietė aplink kunigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.