URK kitą savaitę ketina aiškintis situaciją dėl E. Bajarūno

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) ateinančią savaitę ketina aptarti situaciją dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno, kurio galimybes tęsti darbą skirtingai mato Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija.

Eitvydas Bajarūnas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eitvydas Bajarūnas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 8:32 AM

„URK nariai pageidauja tai svarstyti uždarame posėdyje su ministerijos atstovais. Mes nesame dar konkrečiai sutarę dėl laiko, tačiau kitą savaitę visi grįžtame. Tai mes tai ir padarysime, galbūt, kaip ir įprasta, trečiadienį“, – Eltai teigė Ž. Pavilionis.

Politikas akcentuoja, kad dauguma komiteto narių išreiškė norą detaliau susipažinti su rezonansą sukėlusios situacijos detalėmis.

„Dauguma URK narių pageidauja uždaresnio posėdžio, kad sužinotų daugiau detalių ir susidarytų galutinę nuomonę dėl to, apie ką viešumoje yra kalbama“, – sakė jis.

Ž. Pavilionis atkreipia dėmesį, kad šį klausimą komitete yra svarbu aptarti ir todėl, nes URK dalyvauja ambasadorių skyrimo ir atšaukimo procese.

„Formaliai, pagal diplomatinį įstatymą, URK yra vienas iš dalyvių skiriant ir atšaukiant ambasadorius, apskritai prižiūrint diplomatinę tarnybą, rūpinantis jos efektyvumu, prestižu“, – atkreipė dėmesį Ž. Pavilionis.

Pats politikas tikina neabejojantis, kad kaltinimai E. Bajarūnui yra pagrįsti.

„Jeigu ateina net 13 skundų, tai pagalvokime, ar tai tikrai neverta panagrinėjimo gilesnio. Nemanau, kad tai gali būti nepagrįsta. Man, kaip buvusiam diplomatui, abejonių dėl to nekyla, bet ne visi turi tokią patirtį, ne visi yra susipažinę su tomis institucijomis, jų veikla, principais. Ir natūralu, kad Seimo nariai pageidauja gauti daugiau informacijos“ , – pažymėjo URK pirmininkas.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Trečiadienį portalas paviešino ir URM inspektorių ataskaitos detales, kuriose kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu G. Landsbergis Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.