A. Skaisgirytė: kiekvienas naujas konfliktas nukreipia dėmesį nuo karo Ukrainoje, tačiau parama Kijevui ir Izraeliui bus užtikrinta

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad teroristinės grupuotės „Hamas“ atakos prieš Izraelį gali nukreipti Vakarų bendruomenės dėmesį nuo karo Ukrainoje. Tačiau, pažymėjo ji, Vašingtono lyderių pasisakymai leidžia manyti, kad pagalba Kyjivui nemažės, o greta to bus užtikrinta ir Izraelio parama.

A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 9:46 AM, atnaujinta Oct 9, 2023, 12:18 PM

„Kiekvienas naujas konfliktas kažkiek nuima dėmesio nuo Ukrainos – neišvengiamai. Vis dėlto, turėtume taip pat būti susitelkę dėl Ukrainos kaip ir anksčiau – padėti Ukrainai, kuo galima. Sprendžiant iš pirmųjų Jungtinių Amerikos Valstijų vadovų pasisakymų, jie nemažins paramos Ukrainai. Prezidentas Bidenas toliau išlieka dėl to labai tvirtas. O pagalba Izraeliui – ji buvo teikiama Jungtinių Valstijų jau daugelį metų. Manau, kad ji toliau bus teikiama“, – pirmadienį LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.

Šalies vadovo patarėja pažymėjo, kad Lietuvos požiūris į įvykius Izraelyje yra aiškus – šeštadienį prasidėjus teroristinėms „Hamas“ atakoms prezidentas bei kiti aukščiausi šalies pareigūnai pasmerkė agresiją bei solidarizavosi su Izraeliu.

„Hamas“ yra klasifikuojama kaip teroristinė organizacija ne tik Izraelyje – taip pat Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje. Todėl mūsų požiūris į šiuos kovotojus yra labai aiškus“, – patikino ji.

„Ką galime padaryti? Tarptautinė bendruomenė turėtų dar labiau susitelkti ir vienaprasmiškai duoti suprasti, kad karų finansavimas arba teroristinių karų rėmimas ginklais yra blogai“, – nurodė ji, pažymėdama, kad šiuo metu bandoma sušaukti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį šiam klausimui aptarti.

Kaip jau buvo pranešta, šeštadienio rytą teroristai iš grupuotės „Hamas“ paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Per „Hamas“ atakas žuvusių žmonių skaičius jau viršijo 700. Tarp aukų yra įvairių šalių piliečių.

Pirmadienuo naktį Izraelis surengė oro smūgius ir iš artilerijos apšaudė daugiau nei 500 kovotojų grupuočių „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ taikinių Gazos Ruože.

„(Izraelio armijos) naikintuvai, sraigtasparniai, orlaiviai ir artilerija smogė į daugiau nei 500 „Hamas“ ir „Islamo džihado“ teroristų taikinių Gazos Ruože“, – pranešama kariuomenės pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.