Apkaltos komisija prašo daugiau laiko naujausiems R. Žemaitaičio pasisakymams įvertinti

Seimo sudaryta apkaltos komisija prašo daugiau laiko, kad galėtų įvertinti naujausius Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

 R. Žemaitaitis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Žemaitaitis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 10:12 AM, atnaujinta Oct 9, 2023, 10:25 AM

Todėl komisija pirmadienį vykusiame posėdyje sutarė atšaukti penktadienį priimtą išvadą, kad ji būtų papildyta nauja informacija.

„Šeštadienį viešoje erdvėje tapo prieinama papildoma ir komisijos darbui tikrai svarbi informacija, po pastaruoju metu beprecedenčių teroro aktų Izraelyje. (...) Tokių įvykių fone besitęsiantys Žemaitaičio antisemitiniai pasisakymai, manau, yra itin aktualūs komisijos darbui“, – Eltai teigė komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas, reaguodamas į naujausius R. Žemaitaičio pasisakymus feisbuke.

„Todėl yra tikslinga pratęsti komisijos darbą, kad ta medžiaga galima apimtimi taip pat būtų įvertinta ir taip pat galima apimtimi būtų įtraukta į komisijos išvadą“, – pažymėjo jis.

Taip pat, pasak jo, bus bandoma dar kartą pakviesti prie apkaltos komisijos prisijungti opozicines Seimo frakcijas.

„Tokių įvykių fone dar kartą norisi paraginti įsitraukti į komisijos darbą ir pačią opoziciją. Galbūt tai bus reikalingas impulsas prabudimui ir supratimui, kad tokie įvykiai turi būti vertinami“, – svarstė jis.

Todėl A. Valinskas antradienį vyksiančiame Seimo plenariniame posėdyje ketina pateikti nutarimą, kuriuo prašoma komisijos darbą pratęsti iki lapkričio 6 dienos.

Seimo specialioji komisija buvo sudaryta iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė. Komisijai buvo pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.