Lietuva organizuoja tautiečių evakuaciją iš Izraelio: Vyriausybė kreipėsi su žinia

Lietuvos institucijos toliau ieško būdų, kaip namo pargabenti Izraelyje ir Palestinoje įstrigusius tautiečius. Pirmadienio rytą į skubų posėdį rinkosi ir Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC).

Vilmantas Vitkauskas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilmantas Vitkauskas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-10-09 11:05, atnaujinta 2023-10-09 12:18

„Nutarėme, kad organizuosime kuo skubesnį žmonių evakavimą į Lietuvą. Susidėliojome tam tikrą veiksmų algoritmą. Mes kalbame apie socialiai jautriausią grupę žmonių, kuri yra įstrigusi Betliejuje.

Čia yra didžiausias iššūkis, kuris dabar yra, kaip tiems žmonėms kirsti vadinamuosius check pointus, kad žmonėms būtų galima papulti į Izraelio teritoriją, o tada jau organizuoti skrydžius“, – nurodė NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Jo teigimu, vienas skrydis turėtų įvykti dar šiąnakt.

„Bet vėlgi, yra dar daug nežinomųjų, dar ir pati situacija nėra iki galo deeskaluota. Rizika, skrydis įvyks ar neįvyks, išlieka. Svarbiausia, kad mes palaikome kontaktus su grupe.

Visai neseniai, prieš keletą minučių, kalbėjau ir su grupės vadovais, tai įtampos galbūt šiek tiek mažesnės, nei buvo vakar. Vakar, kaip žinia, buvo nežinomybė, žmonės nežinojo, kaip toliau jiems seksis, ypatingai dėl to, kad judėjimo laisvė iš Palestinos teritorijos buvo pakankamai suvaržyta“, – patikino V.Vitkauskas.

NKVC vadovas informavo, kad penki lietuviai, kurie buvo nurodę, jog jiems reikia paramos, siekiant sugrįžti į Lietuvą, jau yra pasiekę savo namus.

„Tai procesas juda. Bet, kaip minėjau, didžiausias iššūkis yra jautresnės grupės, kuri išvykusi į Betliejų, kaip jai kuo greičiau kirsti patikros punktus, patekti į Izraelio teritoriją o tada mes jau organizuotume skrydžius, kurių variantų yra keletas“, – aiškino V.Vitkauskas.

Anot V.Vitkausko, Betliejuje yra įstrigusi 41 Lietuvos piligrimo grupė. Į vietą jau yra išvykęs Lietuvos diplomatijos atstovas, kuris pirmadienį derasi, kaip lietuvių grupė galėtų kuo greičiau pereiti patikros punktą ir patekti iš Palestinos į Izraelio teritoriją.

Tuo metu iš Izraelio teritorijos į Lietuvą planuojamas užsakomasis skrydis, svarstomi ir kiti variantai, tarp jų – karinės aviacijos pasitelkimas.

Iš viso Izraelyje šiuo metu yra apie 500 Lietuvos turistų, bet grįžti nori tik apie 50 lietuvių.

„Šiąnakt buvo 48, iš jų penki jau pasiekė Lietuvą, vienas žmogus atsisakė, nusprendė likti, kitas daugiau nekontaktuoja su ambasada. Todėl dabar kalbame apie tą grupę – 41 žmogus“, – skaičiavo V.Vitkauskas.

Tad vieno skrydžio lietuviams parskraidinti iš Izraelio turėtų užtekti – viename tokiame orlaivyje tilptų 130 žmonių.

Tačiau toks dabar planuojamas užsakomasis skrydis vienam žmogui gali kainuoti tūkstantį eurų. Paklaustas, ar ne per brangu norintiems pabėgti iš Izraelio susimokėti tokią sumą, V.Vitkauskas teigė nenorintis dabar lįsti į buhalteriją, tačiau tikino, kad Lietuvos piliečiai tikrai nebus palikti likimo valiai.

„Valstybė ieškos galimybių, kaip prisidėti ir padėti, svarbiausia yra žmonių saugumas ir kuo greitesnis jų atvykimas į Lietuvą“, – kalbėjo jis.

V.Vitkauskas patikino, kad šiąnakt skrendantiesiems šiuo reisu į Lietuvą su savimi nereikia turėti tiek pinigų.

Daugiau jokios informacijos apie Izraelyje ar Palestinoje sužeistus lietuvius Vyriausybė neturi.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerė Inga Černiuk teigė, kad pavieniams asmenims pavyksta grįžti iš Izraelio į Lietuvą. Visgi, kaip akcentavo ji, situacija išlieka sudėtinga.

„Situacija išlieka sudėtinga, bet pavieniams asmenims pavyksta grįžti. Mūsų žiniomis, vakar išskrido penki asmenys, trims pavyko per Kiprą grįžti, dviem pavyko grįžti į Stambulą“, – informavo ji.

I.Černiuk taip pat pastebėjo, kad didžiausias iššūkis išlieka su vyresnio amžiaus piligrimų grupe, kuri į Lietuvą pageidauja būti pargabenta kartu.

„Ši grupė yra vyresnio amžiaus piligrimai, tai skiriame jiems išties ypatingą dėmesį. Vakar buvo nuvykę du mūsų diplomatai, susitiko su šia grupe, pabendravo, kokie jų poreikiai.

Tai matome, kad jų poreikiai yra šiek tiek labiau reiklesni nei įprastai, nes kalbame apie vyresnius žmones ir jų sveikatos būklę“, – sakė URM kanclerė.

„Sudėtingesnė situacija išlieka su jų pargabenimu, dabar dirbame visais įmanomais kanalais, kad tokio didumo grupę būtų įmanoma į kokį nors lėktuvą patalpinti, nes jie nesutinka būti išskaidomi ir norėtų grįžti visi kartu.

Tai ir apsunkina šiek tiek situaciją“, – pažymėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.