G. Landsbergis nesutinka su kritika dėl Izraelyje esančių lietuvių evakuacijos: krizių centras sėkmingai sprendžia situaciją

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis atmeta kai kurių politikų ir visuomenininkų reiškiamą kritiką, esą Lietuvos institucijos per vėlai ėmėsi veiksmų, siekiant evakuoti Izraelyje esančius piliečius. Pasak šalies diplomatijos vadovo, Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) koordinuoja susiklosčiusią situaciją ir svarsto, kaip reikėtų pargabenti lietuvius, jeigu komerciniai skrydžiai tarp Izraelio ir Lietuvos būtų sutrikdyti ar saugumo situacija Artimųjų Rytų regione sparčiai pablogėtų.

G. Landsbergis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 9, 2023, 3:56 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 4:15 PM

„Sprendimų buvo ieškoma nuo pat pradžių. Sprendimų poreikis taip pat kito. Reikia pabrėžti pagrindinį dalyką – nepaisant to, kad vyksta karo veiksmai, tačiau skrydžiai iš ir į Izraelį tebevyksta. Mūsų žiniai, nutrauktas tik vienas skrydis iki šios dienos buvo panaikintas. (...) Susisiekimas su Izraeliu nėra labai apsunkintas. Žmonės, kurie turi bilietus, turi galimybę iš ten išvykti“, – pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje iš Omano žurnalistus informavo G. Landsbergis.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį paragino šalies institucijas „nustoti šnekėti ir vieną kartą pradėti dirbti savo darbą“, leisdamas suprasti, kad lietuvių evakuacijos procesai trunka pernelyg ilgai.

Į tai reaguodamas G. Landsbergis nurodė, kad NKSC atidžiai ir intensyviai dirba šiuo klausimu.

„Nežinau prielaidų, kuriomis remdamasis prezidentas kalbėjo ir ką jis tiksliai norėjo pasakyti. Nacionalinis krizių valdymo centras koordinuoja situaciją. Lygiai taip pat ieško skrydžių galimybių“, – teigė G. Landsbergis, akcentuodamas, kad NKVC kontaktuoja ir su komercinių skrydžių avialinijomis.

„Yra vienas centras, kuris koordinuoja pagalbą, jis dirba efektyviai, turi visą reikalingą informaciją, priima sprendimus ir, kaip matome, sėkmingai sprendžia situaciją“, – situaciją įvertino jis.

Neatmeta, kad saugumo situacijai pasikeitus valstybė imsis papildomų skrydžių organizavimo

„Hamas“ surengtos atakos metu Izraelyje viešėjusių Lietuvos piliečių parskraidinimą organizuoja Gedimino Žiemelio valdoma „Avia Solutions Group“ įmonė „Skyllence“.

Klausiamas, kodėl Vyriausybė savo ruožtu nesiima panašių iniciatyvų, G. Landsbergis teigė, kad NKVC svarsto įvairius būdus, kaip būtų galima į šalį pargabenti Lietuvos piliečius. Jis pabrėžė – ir be „Skyllence“ skrydžio Lietuva būtų radusi būdų, kaip pargabenti Izraelyje įstrigusius lietuvius.

„Mano žiniomis, Nacionalinis krizių valdymo centras svarstė daugiau nei vieną variantą – kiek žinau, dar trys variantai svarstomi, kokiais būdais būtų galima žmones pargabenti. Ir noriu pabrėžti – net jeigu nebūtų buvę šio skrydžio, tikrai būtų rastas kitas būdas žmonėms pargabenti“, – aiškino ministras.

„Jeigu piliečių poreikio atsiras daugiau arba saugumo situacija sparčiai kistų, neatmetu tokios galimybės, kad valstybė organizuotų savo skrydžius tai apimčiai žmonių pargabenti“, – nurodė jis, pridurdamas, kad Lietuva dėl poreikio evakuoti piliečius palaiko kontaktą ir su Lenkija bei Bulgarija, viešai paskelbusiomis apie savo bendrapiliečių išgabenimą iš Izraelio.

Kaip jau buvo pranešta, šeštadienio rytą teroristai iš grupuotės „Hamas“ paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį. Per „Hamas“ atakas žuvusių žmonių skaičius jau viršijo 700. Tarp aukų yra įvairių šalių piliečių.

Pirmadienio naktį Izraelis surengė oro smūgius ir iš artilerijos apšaudė daugiau nei 500 kovotojų grupuočių „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ taikinių Gazos Ruože.

Ataka prieš Izraelį nėra tik regioninis konfliktas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad „Hamas“ ataka prieš Izraelį nėra tik regiono konfliktas. Jis taip pat teigia, jog tarptautinės bendruomenės dėmesys Izraelio ir Ukrainos konfliktams turi būti paskirstytas tolygiai. Pasak G. Landsbergio, būtent pavienių regioninių konfliktų sprendimas padės atstatyti saugumą pasauliniu lygmeniu.

„Veikėjai, kurie daugiausiai pelnosi ar gauna naudos iš tokių neramumų – politinės ar geopolitinės, ekonominės, jie yra tie patys. Ašis, susidariusi nuo Rusijos, Irano, Šiaurės Korėjos – ji yra aiški ir to nematyti negalime“, – sakė ministras.

Todėl komentuodamas teroristinę „Hamas“ ataką, G. Landsbergis akcentavo, kad būtina surasti ilgalaikius taikos sprendimus dėl Izraelio ir Palestinos.

„Jei nebus rasti tvarūs sprendimai, situacija ateityje gali būti blogesnė ir Izraeliui, ir Palestinai“, – teigė G. Landsbergis.

Pirmadienio naktį Izraelis surengė oro smūgius ir iš artilerijos apšaudė daugiau nei 500 kovotojų grupuočių „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ taikinių Gazos Ruože.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Pirmadienio rytą posėdžiavęs Nacionalinio krizių valdymo centras (NKVC) sutarė, kad kuo skubiau bus siekiama parsigabenti šiuo metu Betliejuje įstrigusią lietuvių piligrimų grupę. NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas viliasi, kad žmones į Lietuvą pavyks parskraidinti naktį iš pirmadienio į antradienį.

Šiuo metu, NKVC turimais duomenimis, Izraelyje yra apie 500 Lietuvos turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.