G. Nausėda apie pastangas evakuoti Izraelyje esančius lietuvius: institucijos turėtų nustoti šnekėti ir pradėti dirbti savo darbą

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šalies institucijos turėtų dėti gerokai daugiau pastangų, siekiant pargabenti Izraelyje esančius Lietuvos piliečius.

 G.  Nausėda<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 G.  Nausėda<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Oct 9, 2023, 1:01 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 1:27 PM

„Mūsų institucijos turėtų tiesiog nustoti šnekėti ir vieną kartą pradėti dirbti savo darbą“, – pirmadienį besilankydamas Kelmėje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Man šiek tiek keista, kad mes trečią dieną dar svarstome, kokiais būdais, kokiais keliais pargabenti žmones iš konfliktinės zonos. Lenkija tą jau daro realiai“, – teigė jis, nurodydamas, kad šiandien telefonu ketina pasikalbėti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda dėl galimo bendradarbiavimo evakuojant Lietuvos piliečius.

„Turime nustoti diskutuoti ir realiai padėti žmonėms. Štai kodėl aš šiandien dar ketinu susiskambinti su Lenkijos Respublikos prezidentu Andzrejumi Duda, pasidomėti, kokios būtų jų galimybės – ar jie dar galėtų savo lėktuvuose suteikti pakankamai vietos ir Lietuvos Respublikos piliečiams“, – nurodė jis.

Įvertino galimybes evakuacijai siųsti karinę aviaciją

Tuo metu klausiamas apie Lietuvos galimybes evakuacijai pasiųsti karinę aviaciją – pavyzdžiui, lėktuvus „Spartan“ – G. Nausėda nesiėmė vertinti tokių sprendimų techninių aplinkybių. Tačiau, pasak jo, jeigu nepakaks palankesnių alternatyvų – bus imamasi ir šių priemonių.

„Nesiimsiu vertinti techninių galimybių. „Spartano“, kaip žinote, skridimo ilgis yra ribotas. Tai (...) priemonė, kuri negali suteikti galimybės pargabenti labai daug žmonių, nes pats „Spartano“ vietų skaičius yra ribotas. Žinoma, yra daug patogesnių alternatyvų – naudokime jas. Jeigu to pasirodys nepakankama, visos priemonės bus geros – įskaitant ir „Spartaną“, – aiškino šalies vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, šeštadienio rytą teroristai iš grupuotės „Hamas“ paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį. Per „Hamas“ atakas žuvusių žmonių skaičius jau viršijo 700. Tarp aukų yra įvairių šalių piliečių.

Pirmadienuo naktį Izraelis surengė oro smūgius ir iš artilerijos apšaudė daugiau nei 500 kovotojų grupuočių „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ taikinių Gazos Ruože.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Pirmadienio rytą posėdžiavęs Nacionalinio krizių valdymo centras (NKVC) sutarė, kad kuo skubiau bus siekiama parsigabenti šiuo metu Betliejuje įstrigusią lietuvių piligrimų grupę. NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas viliasi, kad žmones į Lietuvą pavyks parskraidinti naktį iš pirmadienio į antradienį.

Šiuo metu, NKVC turimais duomenimis, Izraelyje yra apie 500 Lietuvos turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.