M. Maldeikis siūlo įstatymiškai įpareigoti prezidentą ir ministrą pirmininką gyventi jiems paskirtose rezidencijose

Konservatorių frakcijos Seime narys Matas Maldeikis artimiausiu metu ketina įregistruoti įstatymo projektą, kurio tikslas įstatymiškai įpareigoti Lietuvos prezidentą ir ministrą pirmininką gyventi jiems paskirtose rezidencijose. Visgi, pasak politiko, siekiant išvengti spekuliacijų, kad šis siūlymas yra taikomas dabartiniam prezidentui Gitanui Nausėdai, pataisos įsigaliotų naujai išrinktiems šalies vadovui ir premjerui.

Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 8:06 AM

„Mano siūlymu, tek Lietuvos Respublikos prezidentas, tiek ministras pirmininkas turi gyventi savo rezidencijose. Tai yra pagarba valstybės institucijai, į kurią žmogus yra išrinktas arba – ministro pirmininko atveju – paskirtas. Tai taip pat yra ir saugumo klausimas, nes visapusišką saugumą galima užtikrinti tik tam paruoštose patalpose – tai yra rezidencijoje“, – Eltai teigė M. Maldeikis.

Politikas atkreipia dėmesį, kad šiuo įstatymo projektu taip pat siekiama taupyti ir valstybės lėšas.

„Gyvenant ne rezidencijoje reikia užtikrinti tų patalpų saugumą – statyti visokias būdeles, filmavimo kameras ir kitokius dalykus, kurie sunaudoja daug valstybės lėšų ir nėra patogūs patiems apsaugos darbuotojams darbo požiūriu“, – sakė jis.

M. Maldeikis teigia, kad įstatymo projekto įsigaliojimas yra numatytas nuo dienos, kai po 2024 metų prezidento ir Seimo rinkimų yra paskiriamas naujasis šalies vadovas bei ministras pirmininkas.

„Kad nebūtų interpretacijų, jog taikoma dabartiniam prezidentui, mano pasiūlymas yra, kad įstatymo pakeitimas įsigaliotų po 2024 metų rinkimų – tiek prezidento, tiek premjero atveju. Kad tai nebūtų surišta su dabartiniais politikais“, – paaiškino jis.

Parlamentaras teigia, kad artimiausiu metu jau parengtas įstatymo projektas bus įregistruotas bei netrukus turėtų pasiekti Seimo plenarinių posėdžių salę.

„Aš tikiuosi tai artimiausiu metu Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkėje galėsiu projektą pateikti. Tada žiūrėsime, kiek pasiūlymas sulauks politikų palaikymo“, – sakė M. Maldeikis.

Premjerė Ingrida Šimonytė 2021 metų pradžioje persikėlė gyventi į ministrui pirmininkui paskirtą rezidenciją Turiniškėse, tačiau dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda tai padaryti atsisakė. Prezidentūros teigimu, toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į Turniškių rezidencijos būklę analizavusių ir galimus jos atnaujinimo scenarijus parengusių ekspertų išvadas.

Šiuo metu Prezidentūros kanceliarija valdo 3 pastatus Turniškėse patikėjimo teise ir žemės sklypus panaudos pagrindais. Pagrindinis prezidento rezidencijos pastatas yra statytas 1940 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bei atlikus pastato rekonstrukciją, rezidencijoje gyveno prezidentai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, vėliau – prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.