A. Anušauskas apie prezidento siūlymą biudžete numatyti galimybę skolintis gynybai: tai turi atitikti Mastrichto kriterijus

Prezidentūrai ketinant siūlyti kitų metų biudžete numatyti galimybę skolintis gynybai iki 3 proc. nuo BVP, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atkreipia dėmesį, kad tai turi neviršyti europiniu lygiu numatytos ribos. Visgi ministras svarsto, kad prezidentas Gitanas Nausėda galėtų europinu lygmeniu siekti, jog išlaidos gynybai nuo šios raudonosios linijos būti atskirtos.

 A. Anušauskas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 A. Anušauskas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 10, 2023, 11:37 AM

„Skolinimasis yra, kaip suprantate, didesnių išlaidų atidėjimas ateičiai. Skolintos lėšos finansuojamos iš to paties biudžeto. Dėl to reikia žiūrėti, kiek tai atitiks ir europinius kriterijus“, – Eltai teigė A. Anušauskas.

Pasak ministro, šalies vadovas taip pat galėtų siekti, kad išlaidos gynybai būtų atskirtos nuo Mastrichto kriterijų. Tačiau kol kas A. Anušauskas nemano, kad tokia perspektyva yra reali.

„Šiuo atveju, manau, kad prezidentas turi galimybę kalbėti europiniu lygiu, kad, pavyzdžiui, išlaidas gynybai būtų kaip nors atskirai nuo Mastrichto kriterijų. Nematau kol kas perspektyvų tam, bet kalbėtis apie tai reikia“, – sakė jis.

Visgi detaliau komentuoti Prezidentūros iniciatyvos kitų metų biudžete numatyti galimybę skolintis gynybai iki 3 proc. BVP ministras kol kas nenorėjo.

ELTA primena, kad antradienį Seimui bus pateiktas 2024 m. valstybės biudžeto projektas.

Krašto apsaugos finansavimas kitais metais sudarys 2,71 proc. BVP – 1,923 mlrd. eurų iš biudžeto lėšų, 135 mln. eurų iš solidarumo įnašo lėšų.

Praėjusiais metais gynybai skirt 2,52 proc. BVP. Tačiau dar prieš galutinį priėmimą Seime projektas buvo patobulintas ir numatytos galimybės skolintis krašto apsaugai – su sąlyga, kad to būtų imtasi tik atsiradus papildomų lėšų poreikiui. Šį pasiūlymą teikė Prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.