Dėl Izraelyje įstrigusių lietuvių evakavimo G. Nausėda kalbasi su Lenkijos prezidentu A. Duda

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad palaiko ryšį su Lenkijos kolega Andrzejumi Duda ir derina planus, kaip kaimyninė šalis galėtų prisidėti pargabenant lietuvius iš atakų niokojamo Izraelio. Pasak jo, tikimasi, kad apie savo sprendimą Varšuva informuos Vilnių artimiausiu metu.

A.Duda ir G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duda ir G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-10 12:55

„Vakar kalbėjomės su Lenkijos Respublikos prezidentu Andrzejumi Duda apie tai, kad esant poreikiui Lenkija svarstytų galimybę mums padėti šiuo požiūriu, nes numatytas toks savotiškas oro tiltas artimiausias dvi savaites, kuris sujungs Lenkiją su Izraeliu ir padės pargabenti Lenkijos turistus ar kitus žmones“, – Telšiuose žurnalistams sakė G. Nausėda, nurodydamas, kad su Lenkijos prezidentu bendravo ne tik pirmadienį, bet ir antradienį.

Pasak G. Nausėdos, Prezidentūra yra pateikusi Varšuvai galimą norinčiųjų į Lietuvą grįžti žmonių skaičių.

„Mano komanda yra išsiuntusi mūsų poreikį, maždaug atpasakojusi situaciją, kokia yra susidariusi, kiek mes turime žmonių, kurie norėtų parvykti, yra užsiregistravę ir laukia savo galimybės parskristi į tėvynę. Tikimės, kad tas sprendimas, vienoks ar kitoks, bus artimiausiomis valandomis“, – kalbėjo jis.

„Valstybė turi padaryti viską, kad savo piliečius sugrąžintų namo“, – pažymėjo prezidentas.

Be to, šalies vadovas neatmetė galimybės, kad į Izraelį prireiks siųsti ir karinę aviaciją – pavyzdžiui, lėktuvus „Spartan“.

„Jei susidarytų tokia situacija, kad lėktuvuose nebūtų vietos, aš tikrai manau, kad mes galime panaudoti tą patį „Spartaną“, kuris galėtų skristi. Taip, tai nebūtų greitas, tai nebūtų labai patogus kelias, bet šiandien turime daryti viską, kad žmonės nesijaustų desperacijoje, laukdami ir nežinodami, svarbiausia – neturėdami aiškumo, ką galės daryti artimiausiomis dienomis“, – akcentavo G. Nausėda.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Pirmadienio rytą posėdžiavęs Nacionalinio krizių valdymo centras (NKVC) sutarė, kad kuo skubiau bus siekiama parsigabenti šiuo metu Betliejuje įstrigusią lietuvių piligrimų grupę.

Visgi, suderintas skrydis jau kelis kartu buvo pavėlintas.

Atidėtu skrydžiu Į Lietuvą, teroristams iš „HAMAS“ įsiveržus į Izraelį, siekia grįžti apie 170 piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.