Iš VRK narių nebus reikalaujama turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija

Seimas nepriėmė Rinkimų kodekso pataisų, kuriomis buvo siekiama įteisinti prievolę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkui, pirmininko pavaduotojui ir nariams gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) <br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) <br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 12:21 PM

Už tai numatančias Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės inicijuotas Rinkimų kodekso pataisas antradienį balsavo tik 18 Seimo narių, prieš buvo 42, susilakė 54 tautos atstovai.

Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas akcentavo, kad VRK turi vadovautis viešumo principais, ne o slaptais dokumentais. „Šio principo ir reikėtų laikytis“, – sakė jis.

Tai, kad VRK turėtų vadovautis atvirumo principu tvirtino ir Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. „Ta pataisa neatneštų nieko gero, VRK turėtų vadovautis atvirumo principu“, – mano jis.

Rinkimų kodekso pataisas palaikęs Seimo narys Artūras Skardžius stebėjosi, kodėl rinkimų metu VRK būtų užkirsta teisė susipažinti su slaptais dokumentais.

„Kodėl norime palikti bedantę rinkimų komisiją, nesuteikiant jai teisės disponuoti slapta informacija? Matau dvigubus standartus“, – sakė jis.

Seimo pritarimo nesulaukusiame Rinkimų kodekso pakeitimo projekte buvo numatyta, kad „Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas ir nariai per 15 dienų nuo priesaikos davimo dienos privalo įstatymų nustatyta tvarka kreiptis dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“, išdavimo“.

Jeigu Seimas būtų pritaręs, VRK narys ar pirmininkas, negavęs leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“, negalėtų susipažinti su tokia informacija, bet jo įgaliojimai dėl to nenutrūktų.

Galiojančiame Rinkimų kodekse nėra įpareigojimo VRK pirmininkui, jo pavaduotojui ar nariams turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, žymima žyma „Slaptai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.