Pareigūnų profsąjunga nepritaria siūlomiems Vidaus tarnybos statuto pakeitimams, pradeda protestus

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kreipėsi į Vyriausybę dėl Vidaus tarnybos statuto pakeitimų ir pradeda protesto akcijas, nes į jų pastabas Vyriausybės atstovai nereaguoja.

Policija<br>LKPT nuotr.
Policija<br>LKPT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 9:32 AM

LTPF mano, kad Vidaus reikalų ministerijos siūlomais Vidaus tarnybos statuto pakeitimais pareigūnams taikomos garantijos tiesiog sulyginamos su valstybės tarnautojais, tokiu būtų esą griaunamas pareigūnų bendruomenės pasitikėjimą Vyriausybe, kaip darbdaviu.

Profsąjunga praneša, kad pareigūnai pradeda protestus antradienį, nuo 12 iki 14 val., prie Vyriausybės, taip pat prie Finansų, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų.

„Deja, bet mes jau tapome tais, kurie gana tiksliai geba prognozuoti neigiamą pokyčių įtaką pareigūnų bendruomenei. Prieš policijos reformą sakėme, kad ji baigsis dideliu pareigūnų trūkumu, šiandien pareigūnų trūksta kone katastrofiškai. Ne vienus metus kalbėjome apie būtinybę stiprinti sienos apsaugą, tačiau tai padaryta tik kai jau reikėjo gintis nuo hibridinės Baltarusijos atakos. Na, o šiandien, žvelgdami į statuto pakeitimus sakome – tai bus paskutinis smūgis pareigūnams. Pareigūnai gavo ne vieną valdžios nokdauną, atsilaikėme, bet dabar tai jau gali būti nokautas“, – LTPF pranešime spaudai cituojama profsąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė.

LTPF rašte Vyriausybei teigiama, kad taip ir neįgyvendintas garsusis planas „1000“, nuolat vykstančios reformos, neadekvatus darbo krūvis lemia tik didėjantį pareigūnų trūkumą ir neginčijamus sunkumus užtikrinant statutinėms įstaigoms pavestų funkcijų tinkamą įgyvendinimą. Siūlomi statuto pakeitimai problemas tik pagilins.

Pasak pareigūnų atstovų, tokie siūlymai, kaip priedo už laipsnį panaikinimas, priedo už stažą mažinimas nuo maksimalaus 30 proc. pareiginės algos dydžio iki maksimalaus 20 proc. pareiginės algos dydžio, perkėlimo į kitas pareigūno pareigas tarnybinio būtinumo atvejais sąlygų kardinalus bloginimas, butpinigių ir kelionės išlaidų kompensavimo sąlygų bloginimas ir kiti pareigūnų teisinę padėtį bloginantys, socialines garantijas mažinantys siūlymai nedidina statutinės tarnybos patrauklumo ir visiškai demotyvuoja ne vienerius metus kantriai tarnybą tęsiančius bei neįkainojama patirtį turinčius pareigūnus.

Anot LTPF, mažiausi įstatymo lygmeniu siūlomi nustatyti pareigūnų pareiginių algų koeficientai neprilygsta Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų ar žvalgybos pareigūnams nustatytiems mažiausiems pareiginių algų koeficientams.

„Formalus pareigūnams taikomų nuostatų sulyginimas negali būti pasirinktinis – socialines garantijas suvienodinant visiems statutiniams pareigūnams, o mažiausius koeficientus pareigūnams nustatant diferencijuotus, mažiausius priemokos dydžius vieniems nustatant įstatymu, kitiems išvis nenustatant ir t.t.“ – pažymima LTPF pranešime spaudai.

LTPF skaičiavimu, finansavimas siūlymams įgyvendinti yra nepakankamas ir numatomos skirti lėšos leis šiek tiek padidinti darbo užmokestį tik nedidelei daliai pareigūnų. Profsąjungos teigimu, darbo užmokestį padidinti visiems pareigūnams reikia apie 55 mln. Eur. Taigi, pasak LTPF, Vidaus tarnybos stauto projektu siūlomi sumažinimai, praradimai nebus kompensuojami didesniu darbo užmokesčiu, didžiajai daliai pareigūnų darbo užmokestis nesikeis.

Profsąjungos manymu, tiek statuto projekto derinimo su visuomene terminai tiek statutinėms įstaigoms liksiantys terminai parengti darbo apmokėjimo sistemas prasilenkia su protingumo principais.

„Tikime, kad dialogas ir abipusės diskusijos duoda teigiamus rezultatus, kad įmanoma statuto projektą koreguoti ir rasti kompromisą. Visgi dabartinė neproporcinga skuba ir nenoras realiomis priemonėmis pagerinti esamą situaciją statutinėse įstaigose lėmė LTPF pareigūnų bendruomenės apsisprendimą – informuojame, kad planuojami vieši pareigūnų protestai raginant Vyriausybę nepritarti statuto projektui“, – teigia LTPF vadovė L. Soščekienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.