Seimas pratęsė R. Žemaitaičio apkaltos komisijos darbą: prisijungė ir trijų opozicinių frakcijų atstovai

Seimas antradienį pritarė Specialiosios apkaltos komisijos prašymui skirti daugiau laiko įvertinti naujausius parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai.

 Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Žemaitaitis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
R. Žemaitaitis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 4:37 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 4:38 PM

Komisijos prašymą pratęsti jos darbą palaikė 88 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 2 parlamentarai.

„Atliepiant opozicinių frakcijų norą prisijungti prie komisijos darbo yra teikiami šie du pasiūlymai. Jų esmė yra paprasta – komisijos narių skaičius yra pakeičiamas iš 6 į 9, komisijos sudėtis yra papildoma trimis naujais nariais – Viktoru Fiodorovu, Dovile Šakaliene ir Tomu Tomilinu“, – Seimo posėdžio metu sakė komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Komisija sieks įvertinti naujus parlamentarų pasisakymus

Jis akcentavo, kad pastarųjų dienų R. Žemaitaičio pasisakymai viešoje erdvėje turėtų būti įvertinti apkaltos komisijos.

„Seimo narys tęsia panašią retoriką net ir po pastaruoju metu beprecedenčių teroro atakų prieš Izraelį ir jo gyventojus. Komisijos nuomone tokie veiksmai ir laikysena komisijos darbo metu taip pat galėtų būti vertinami ir, esant pagrindui, atsispindėti komisijos išvadoje“, – posėdžio metu sakė A. Valinskas.

Komisijos pirmininkas pakvietė prie komisijos sudėties prisijungti ir Seimo opozicines frakcijas.

„Jūsų indėlis šios komisijos darbe būtų geriausias jūsų sentimentų įrodymas“, – akcentavo jis.

A. Širinskienė šią iniciatyvą sukritikavo

Visgi komisijos prašymą, skirti daugiau laiko R. Žemaitaičio naujiems pasisakymams įvertinti, sukritikavo Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Jeigu norite tirti naujausius R. Žemaitaičio įrašus, tai jums tikrai reikėtų iš naujo surinkti parašus ir formuluoti antrą apkaltą, nes Konstitucinis Teismas yra labai aiškiai ir ne kartą pasisakęs, jog tokiu atveju, kai yra jau sukurta komisija, turėtų būti tiriami kaltinimai, kurie yra pateikti tame kaltinamajame Seimo narių rašte, bet jokiu būdu ne surandami nauji ar įvedamos naujos aplinkybės“, – posėdžio metu sakė A. Širinskienė.

„Nenorint apsijuokti Konstituciniame Teisme, tikrai būtų protinga surinkti antrą kartą parašus ir startuoti“, – akcentavo ji.

Anksčiau Seimo specialioji komisija buvo sudaryta iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė. Komisijai buvo pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

Šiems politiko pasisakymams įvertinti Seimas sudarė specialią apkaltos komisiją. Antradienį bus prašoma pratęsti jos darbo laiką, kad būtų galima įvertinti naujausius parlamentaro pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.