E. Bajarūnas turi būti atšauktas, nes ambasados darbas yra paralyžiuotas

Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis akcentuoja, kad ambasadorius Eitvydas Bajarūnas privalo būti kuo skubiau atšauktas, nes ambasados Jungtinėje Karalystėje darbas yra paralyžiuotas. Taip parlamentaras teigė po diplomato apsilankymo trečiadienį vykusiame komiteto posėdyje.

 Ž. Pavilionis ir E. Bajarūnas<br> Lrytas koliažas
 Ž. Pavilionis ir E. Bajarūnas<br> Lrytas koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 11, 2023, 12:29 PM, atnaujinta Oct 11, 2023, 1:05 PM

„Posėdis buvo uždaras, aš negaliu ir nenoriu komentuoti visų detalių. Bet ne vienam susidarė toks įspūdis – bent jau man asmeniškai tikrai – kad ambasados darbas yra paralyžiuotas. Yra patinė situacija ir ją reikia spręsti“, – žurnalistams Seime po neskelbto URK posėdžio teigė Ž. Pavilionis.

Komiteto pirmininkas mano, kad geriausia būtų, jei už ambasadorių paskyrimus ir atšaukimus atsakingos institucijos susidariusią situaciją spręstų kartu.

„Manau, nuo šių sprendimų, kuriuos turės priimti prezidentas, užsienio reikalų ministras, Vyriausybės vadovė gali priklausyti tam tikra prasme ir diplomatinės tarnybos ateitis, nes tai yra pirmas kartas ir mano paties istorijoje, kai darbuotojai pasitikėdami URM vadovybė pasiskundė dėl dalykų, kurie yra niekaip nepriimtini šių laikų visuomenėje“, – akcentavo jis.

„Nes ambasadorius, kuris nesukūrė sąlygų kolektyvui dirbti ir kuris leido pribręsti tokiam konfliktui, jis nebegali eiti pareigų. Jis privalo būti atšauktas“, – sakė Ž. Pavilionis, akcentuodamas, kad ambasada Jungtinėje Karalystėje Lietuvai yra esminė.

Visgi URK pirmininkas atkreipia dėmesį, kad sprendimą inicijuoti E. Bajarūno atšaukimo procesą kuo skubiau turi priimti užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Ministras yra tas, kuris priims šiuos sprendimus, bet aš tikrai siūlau ministerijai priimti juos nedelsiant. Negali tęstis nei vienos dienos šis konfliktas, nes Londonas mums yra per daug svarbus“, – akcentavo jis.

Pasak politiko, jei situacija nebus sprendžiama, kyla grėsmė, kad ambasados darbuotojai trauksis iš einamų pareigų.

„Gali būti taip, kad tie žmonės, kurie jaučiasi skriaudžiami, jie tiesiog paliks tarnybą. O į šiuos žmones, į šiuos jaunus diplomatus yra žiauriai daug investuota“, – teigė Ž. Pavilionis.

„Kiek aš suprantu ir iš paties ambasadoriaus, ir iš kitų šaltinių, darbuotojai matys, į kurią pusę krypsta viskas, ir spręs dėl likimo tarnyboje“, – pažymėjo jis.

Ž. Pavilionis viliasi, kad prezidentas Gitanas Nausėda, paprašęs ambasadoriaus tęsti darbą, taip pat pakeis savo poziciją.

„Tikrai nemanau, kad prezidentas leistų šiai situacijai būti nesprendžiamai, nes tai reiškia faktiškai pritarimą, kad prieš tuos žmones neteisėti veiksmai ir toliau būtų vykdomi, nes ambasadorius jų nepripažįsta“, – sakė parlamentaras.

Pasak Ž. Pavilionio, posėdyje taip pat dalyvavo ir ministerijos kanclerė Inga Černiuk, URM viceministras Egidijus Meilūnas, darbo tarybos atstovai.

Neskelbtame komiteto posėdyje dalyvavęs E. Bajarūnas situacijos pakomentuoti žurnalistams nesutiko.

G. Surplys: URM nebegeba valdyti informacijos nutekėjimų

Savo ruožtu URK pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Giedrius Surplys sukritikavo, kad URK posėdžio metu, kuriame dalyvavo ir E. Bajarūnas, buvo nutekintas dar vienas ministerijos raštas, kuriuo ambasadorius raginamas paneigti esą melagingą informaciją.

„Aš vertinu situaciją kaip Pandoros skrynią. Nes kažkodėl Užsienio reikalų ministerija nebegeba valdyti informacijos nutekėjimų ir tai kad tuo metu, kai klausimas yra svarstomas Užsienio reikalų komitete, iš tikrųjų bandant surasti sprendimą tokioje svarbioje ambasadoje (...), tuo metu nuteka dar viena informacijos porcija“, – žurnalistams Seime sakė G. Surplys.

„Tai jau panašu į tokį gal netgi pasityčiojimą iš bandymo, kad ta informacija, kuri yra jautri, kuri yra svarba diplomatijos mūsų visos prestižui, ji nebūtų nutekinta“, – taip pat pažymėjo jis.

Pasak jo, E. Bajarūnas į darbotvarkėje neskelbtą URK posėdį ir buvo kviečiamas dėl to, jog situaciją būtų galima išsiaiškinti už uždarų durų, o ne per žiniasklaidą.

Politikas teigė manąs, kad ambasados darbuotojų nusiskundimus reikia vertinti rimtai. Visgi, pasak jo, skubėti atšaukti ambasadoriaus nereikėtų.

„Aš lieku prie tos pačios nuomonės, kad reikia rimtai žiūrėti į darbuotojų nusiskundimus. Turbūt kad atmosfera ambasadoje yra nesveika, bet nereikia skubėti su išvadomis ir reikėtų susėsti prie bendro stalo URM ir paieškoti galimybių toliau dirbti kartu“, – teigė G. Surplys.

„Vis dėlto nereikėtų svaidytis ambasadoriais vien dėl kažkokių tokių įvykių“, – pridūrė jis.

Todėl G. Surplys akcentuoja, kad geriausias situacijos sprendimo būdas – ambasadoriaus, URM vadovybės bei darbuotojų atstovų pokalbis prie bendro stalo.

„Reikia susėsti abiem pusėms – ir ambasadoriui ir darbuotojų atstovams, ministerijos vadovybei ir pabandyti ramiai išsikalbėjus rasti būdų dirbti toliau“, – pabrėžė URK narys.

Užsienio reikalų ministerija (URM) raštu kreipėsi į mobingu kaltinamą ambasadorių Eitvydą Bajarūną, reikalaudama viešai paneigti jo surengtos spaudos konferencijos metu paviešintą esą melagingą informaciją. Ministerija atsakyti į visus klausimus suteikė 3 dienas, tačiau, Eltos žiniomis, ambasadorius jokio atsakymo nepateikė.

Ministerijos kanclerės Ingos Černiuk išsiųstame rašte, su kuriuo susipažino ELTA, akcentuojama, kad ambasadorius melavo, jog nežinojo apie darbuotojų nusiskundimus jo atžvilgiu bei taikė neteisėtą darbo organizavimo principą. Taip pat pabrėžiama, kad E. Bajarūnas skleidė su Diplomatinės tarnybos įstatymu nesuderinamą informaciją apie savo sutuoktinės darbą.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas Delfi paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų. Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo URK pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.