Į tėvynę negalintiems grįžti Baltarusijos piliečiams siūloma leidimą gyventi pratęsti kas trejus metus

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė įregistravo įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimą, kuris leistų ilgesniam – 3 metų – terminui išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje į savo šalį negalintiems grįžti užsieniečiams. Ši nuostata būtų taikoma tiems užsieniečiams, kurie yra persekiojami nedemokratinio režimo, nukentėję ar gali nukentėti nuo šio režimo vykdomų represijų ir dėl to negali grįžti į savo kilmės šalį, rašoma pranešime spaudai.

Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija, Lukiškių a, Lukašenkos perrinkimo metinės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija, Lukiškių a, Lukašenkos perrinkimo metinės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija, Lukiškių a, Lukašenkos perrinkimo metinės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija, Lukiškių a, Lukašenkos perrinkimo metinės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vidaus reikalų ministerija

Oct 11, 2023, 11:18 AM

Šiuo metu tokiems asmenims, daugiausiai Baltarusijos piliečiams, išduodamas leidimas laikinai gyventi ne ilgiau kaip vieneriems metams. Ministrė siūlo šį terminą pratęsti iki trejų metų.

„Situacija Baltarusijoje nesikeičia. Nuo režimo represijų bėgantys baltarusiai iki šiol negali saugiai grįžti į šalį. Mūsų įsipareigojimas suteikti pagalbą Baltarusijos piliečiams išlieka tvirtas ir tęsis tiek, kiek reikės. Priėmus mano inicijuotas pataisas, mūsų šalyje gyvenantiems, nuo režimo represijų pabėgusiems baltarusiams nebereikėtų kasmet kreiptis dėl leidimo gyventi pratęsimo, sumažintume ir Migracijos departamentui tenkantį krūvį“, – sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Šiuo metu yra išduota daugiau kaip 700 leidimų laikinai gyventi Lietuvoje nuo režimo persekiojimo pabėgusiems Baltarusijos piliečiams.

Pailginus leidimo gyventi šalyje galiojimą, pasak ministrės, būtų išsprendžiama ir kita problema, susijusi su galiojančio kelionės dokumento išdavimu šios kategorijos užsieniečiams, kai jie dėl objektyvių priežasčių negali gauti savo kilmės valstybėje išduodamo kelionės dokumento, nes užsieniečio pasas išduodamas tokiam pačiam laikotarpiui kaip ir leidimas laikinai gyventi.

Naująją įstatymo nuostatą siūloma taikyti visiems naujiems ir jau pateiktiems užsieniečių prašymams išduoti leidimą laikinai gyventi, dėl kurių iki pataisos įsigaliojimo sprendimas nebuvo priimtas.

Ministrės pateikta pataisa Seime svarstoma kartu su Vidaus reikalų ministerijos pateiktais įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimais, kurie parengti atsižvelgiant į šių metų birželio 7 d. Konstitucinio teismo nutarimą, kuriuo kai kurios šio įstatymo nuostatos pripažintos prieštaraujančiomis Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.