Aidint kritikai URM dėl lietuvių Izraelyje I. Šimonytė su ja nesutinka: lengva kritikuoti, kai nereikia daryti

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nesutinka su institucijoms reiškiama kritika dėl esą per ilgai trukusio pagalbos Izraelyje įstrigusiems lietuviams organizavimo. Ji pažymi, kad Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) nuo pat pradžių turėjo planą, kaip Lietuvos piliečiai bus pargabenami iš išpuolį patyrusios valstybės.

 I. Šimonytė<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 I. Šimonytė<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-12 09:12, atnaujinta 2023-10-12 09:13

„Nuo pat pradžių buvo žinoma, kaip bus pargabenami žmonės į Lietuvą – buvo žinoma, kad jie bus pargabenami „Avia Solutions Group“ lėktuvu, tas buvo sutarta su kompanija ir žmonės buvo užregistruoti į skrydį. Problema buvo, kad pats skrydis vėlavo dėl įvairiausių dalykų“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.

„Kritiką priimu kaip natūralią ir neišvengiamą tokiu atveju, bet reikia suprasti ir tai, kad paprastai labai lengva kritikuoti, kai pačiam nereikia daryti“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Tačiau, pasak I. Šimonytės, spartesnį piliečių iš Izraelio pargabenimą sunkino ir išskirtinių dalies evakuojamų grupių – Betliejuje keliavusių piligrimų – reikalavimai.

„Spartanas“, kuris dabar perkėlinėja žmones mažomis grupelėmis iš Tel Avivo, nebūtų galėjęs talpinti tų žmonių, kurie iš anksto kėlė gana didelius reikalavimus Lietuvos institucijoms, pavyzdžiui, kad grupė keliaus tik visa kartu ir niekaip kitaip“, – atkreipė dėmesį premjerė.

Taip pat, pasak I. Šimonytės, kalbant apie evakavimo laiką svarbu ir tai, kad iš Izraelio pargabenami piliečiai šeštadienį ne visi buvo Izraelio teritorijoje.

„Juos reikėjo parsivežti iš Betliejaus ir gerai, kad mums pavyko juos parsivežti iki uždarant sienos punktus“, – teigė Vyriausybės vadovė.

„Tokiais atvejais viena atrodo, kai yra kalbama teoriniu lygmeniu, o visai kitaip dalykai atrodo praktiniu“, – pažymėjo I. Šimonytė.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Trečiadienio popietę Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo buvo pargabentas 141 Izraelyje įstrigęs Lietuvos pilietis.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį kritikavo šalies institucijų darbą ir teigė, kad jos turėtų dėti gerokai daugiau pastangų, siekiant pargabenti Izraelyje esančius Lietuvos piliečius.

Trečiadienio vakarą iš Tel Avivo pakilo karinis lėktuvas „Spartan“, kuriame, URM duomenimis, iš Izraelio išgabenti 29 į skrydį užsiregistravę tautiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.