Ekspertai paaiškino, kokio scenarijaus Izraelyje galima laukti toliau ir kaip elgsis JAV

Savaitgalį teroristinės grupuotės „Hamas“ pradėtas kruvinas išpuolis prieš Izraelį gali užsitęsti ir ne vieną mėnesį, sako naujienų portalo lrytas.lt kalbinti karybos ekspertai.

Konfliktas Izraelyje. Gaza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje. Gaza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Getty Images/Scanpix asociatyvi nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Getty Images/Scanpix asociatyvi nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Sipa press / Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Sipa press / Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.
Įvykiai Izraelyje.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Egidijus Papečkys.
Egidijus Papečkys.
Darius Antanaitis<br>T.Bauro nuotr.
Darius Antanaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2023-10-12 10:37, atnaujinta 2023-10-12 11:05

Pasak jų, tolimesnį šio konflikto scenarijų nuspėti šiuo metu sunku, tačiau labai naivu tikėtis, kad Izraelis teroristus paliks be griežto atsako.

Ekspertai taip pat įvertino ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) bei Rusijos galimą vaidmenį „Hamas“ ir Izraelio kare.

Ko iš tiesų siekia „Hamas“?

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys, paklaustas, ko iš esmės siekia Izraelį užpuolusi grupuotė „Hamas“, svarstė, jog teroristiniai judėjimai yra gyvi tiek, kiek jie palaiko teroristinius išpuolius.

Ne išimtis, jo manymu, ir šis.

„Yra nemažai teroristinių grupuočių, kurios vis dėlto konkuruoja dėl palaikymo. Tokiais teroristiniais didelio masto aktais jie pritraukia finansavimą, įgyja politinį svorį, įgyja jėgą.

Tai yra reikalinga, nes nėra tokios aiškiai funkcionuojančios valstybės, tai „Hamas“ vis dėlto kovoja ir dėl įtakos palestiniečių teritorijose. Viskas yra dėl finansavimo ir dėl politinio svorio“, – aiškino E.Papečkys.

Savo ruožtu atsargos majoras Darius Antanaitis atkreipė dėmesį, jog „Hamas“ tikslas dabar yra sukelti šoką Izraeliui, ką ir padarė, bei iškeisti įkaitus „į savo užrakintus teroristus“.

„Tačiau būtų naivu tikėtis, kad po tokios ypatingai žiaurios atakos nebus atsako. Manau, tai buvo ir paskatinimas, paraginimas iš Irano, taip pat mes girdėjome, kad ir iš Sirijos pusės buvo šaudymų, taip pat ir iš Libano, todėl manau, kad tai galėjo būti ir organizuota ataka iš visų pusių į Izraelį.

Koks galėtų būti galutinis tikslas ir strategija, sudėtinga pasakyti – aš nežinau“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Šalia Izraelio jau atsirado ir pirmasis JAV lėktuvnešis, šalies gynybos ministerija teigia gavusi „pažangios ginkluotės“ siuntą iš Jungtinių Valstijų. Pasak D.Antanaičio, JAV tikslas šiame konflikte yra apsaugoti izraeliečius, tačiau jis abejoja, ar į karo zoną jie galiausiai siųstų savo karius.

„JAV įsikišimas galėtų būti tam, kad ji apsaugotų izraeliečius – Jordanija jau netgi pasiūlė savo teritoriją JAV lėktuvams. Manau, kad JAV pozicija ir tikslas su lėktuvnešiu buvo apsaugoti Izraelį nuo atakos iš Irano, nuo atakos iš Sirijos ir galbūt iš Libano.

Manau, kad galėtų būti panaudotos raketos, aviacija, bet šiek tiek abejoju, ar bus panaudoti kariai. Prieš tai buvusiuose konfliktuose JAV nenaudojo savo karių Izraelio teritorijoje“, – portalui lrytas.lt sakė atsargos majoras.

Tuo metu E.Papečkys nemato jokių priežasčių, kodėl Valstijos turėtų tiesiogiai įsikišti į šį konfliktą.

„Regione yra karšta padėtis, tai JAV ir reaguoja, bet nematau jokių požymių ir jokio pagrindo JAV tiesiogiai įsikišti į kovą prieš „Hamas“. Nemanau, kad įsikiš, bet yra kiti žaidėjai – yra trečiosios šalys, tokios kaip Iranas, ir tokio faktoriaus kaip JAV buvimas ten šiek tiek padeda stabilizuoti padėtį.

Čia kalbu nebūtinai apie Iraną, tiesiog yra trečiųjų šalių, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su „Hamas“, yra priešiškos Izraeliui, tai čia labiau yra stabilizuojantis faktorius“, – aiškino karybos ekspertas.

Tolimesnis konflikto scenarijus – miglotas

Nuo pat šio suintensyvėjusio konflikto pradžios netyla kalbos, jog prie to rankas prikišo ir Rusija. Pasak E.Papečkio, nors tą numanyti ir galima, kol kas nėra jokių tokius spėjimus pagrindžiančių konkrečių įrodymų.

„Buvo nuolatiniai Rusijos susitikimai, įvyko susitikimas ir su Palestinos savivaldos atstovais, ir su „Hamas“ jų yra buvę, bet tiesioginio Rusijos įsikišimo aš čia kol kas nematau. Diena po dienos bėga, bet tie įtarimai nepasitvirtina.

Aišku, Rusija bando parodyti, kad čia ukrainietiški ginklai, kartoja savo propagandinius naratyvus. Gali būti, kad kažkokį nedidelį kiekį galėjo Rusija teikti „Hamas“, bet jokių tą pagrindžiančių įrodymų nėra.

Yra tokie pamąstymai, kartais kaltinimai Rusijai, nes mes žinome, kad Rusija nesilaiko jokių tarptautinės teisės principų. Bet kol kas jokių įrodymų neteko matyti“, – pažymėjo karybos ekspertas.

D.Antanaičio teigimu, Rusijai šis kruvinas konfliktas neabejotinai yra naudingas, bet dėl rimto Kremliaus vaidmens jame abejotų.

„Aš manau, mums kartais patogu viskuo apkaltinti Rusiją, bet kad čia tikrai būtų Rusija – galėtų būti, turint omenyje, kad „Hamas“ Rusijos kvietimu lankėsi Kremliuje šį pavasarį, bet Rusijos vaidmuo „Hamas“ istorijoje, manau, nėra jau toks didelis.

Be abejo, Rusijai tas konfliktas yra labai naudingas, nes pasaulio ir ypač JAV dėmesys yra nukreiptas į Izraelį, tai pati pagalba ir dėmesys bus nukreiptas nuo Ukrainos į Izraelį, todėl rusams tiesiog bus lengviau kovoti Ukrainoje“, – aiškino atsargos majoras.

Tiesa, iki šiol diskutuojama, kaip Izraelis galėjo nenumatyti tokio pavojaus, jei jų žvalgybos institucijos yra vienos geriausių visame pasaulyje. Pasak specialisto, dabar svarbu ne analizuoti priežastis, o stengtis, kad tokių klaidų daugiau niekada nebebūtų.

„Įvyko, kas įvyko, ir manau, izraeliečiai patys aiškinasi, kokias pamokas reikia išmokti. Bet dabar tai nėra esmė, nes įvykis jau atsitiko. Svarstymai dabar niekuo nepadės – reikia stengtis ateityje išvengti tokių klaidų“, – pabrėžė D.Antanaitis.

Paklaustas, ar įmanomas toks scenarijus, jog „Hamas“ ir Izraelio karas prasiplės ir kirs konfliktuojančių pusių sienas, karybos ekspertas E.Papečkys svarstė, jog tokia grėsmė gaubia kiekvieną karinį konfliktą, todėl dabar svarbu jį kuo greičiau išspręsti. Visgi, anot jo, tokia tikimybė maža.

„Dėl to tarptautinė bendruomenė ir bando spręsti konfliktus, kad juos užbaigtų ir kad jie neišplistų. Laikui bėgant, kol kas tokio scenarijaus ir tokių grėsmių nesimato. Ji visada yra, bet kol kas tokios didelės jos nematau“, – sakė ekspertas.

Pašnekovai neabejojo, kad Izraelyje kilęs konfliktas užsitęs, tačiau kiek jis gali trukti, spėlioti esą dar per anksti.

„Sunku pasakyti, kiek užtruks ta operacija – kol Izraelis pasieks savo tikslus. Sausumos pajėgos kažkiek įeis į Gazos sektorių, bus tol mušami ir atakuojami „Hamas“ taikiniai Gazoje, kol Izraelis manys, kad jau pasiekė savo tikslus. Tai tikrai užtruks ir nesibaigs per savaitę.

Gali būti, kad užtruks mėnesius, tai priklausys nuo efektyvumo“, – aiškino E.Papečkys.

D.Antanaitis savo ruožtu priminė, kad ugnis šiame regione įsiplieskusi jau labai seniai, o dabar matome eskalaciją, kuri gali užtrukti pakankamai ilgai.

„Jei paskutinį kartą tai buvo beveik du mėnesiai, manau, jeigu „Hamas“ pasiruošia dar geriau ir jeigu Izraelis nebus draskomas iš visų pusių, tai galėtų užtrukti pakankamai ilgai – gerokai ilgiau nei du mėnesius.

Operacija tokioje urbanizuotoje vietovėje kaip Gazos Ruožas kariams yra ypatingai sudėtinga, nes jie turi eiti nuo namo prie namo, nuo kanalizacijos šulinio prie kito kanalizacijos šulinio per visą teritoriją“, – kalbėjo atsargos majoras.

Primename, kad šeštadienį „Hamas“ kovotojai pradėjo karą prieš Izraelį, į kurį jie prasiskverbė oru, jūra ir sausuma iš blokuoto Gazos ruožo. Išpuolis šaliai buvo visiškai netikėtas. Sekmadienį Izraelio vyriausybė oficialiai paskelbė karą „Hamas“ teroristams.

Palestiniečių kovotojų grupuotei pradėjus didelį puolimą prieš Izraelį abiejose konflikto pusėse sparčiai auga žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius. Žuvusiųjų Gazos ruože skaičius išaugo iki 765, dar 4 000 žmonių buvo sužeisti, antradienį pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio ambasados JAV teigimu, nuo šeštadienio „Hamas“ įsiveržimo žuvo daugiau kaip 1 000 izraeliečių. Oficialus skaičius nurodo 900 žuvusiųjų, tačiau panašu, kad dabar jis yra išaugęs.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) paskelbė, kad pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad „Hamas“ „neturėtų jokių karinių pajėgumų“.

Izraelis nuo 2007 m., kai Gazos Ruože įsigalėjo „Hamas“, vykdo šios palestiniečių teritorijos blokadą. Nuo tada palestiniečių kovotojai ir Izraelis yra kariavę kelis pražūtingus karus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.