G. Landsbergis: negalime leisti teroristinėms organizacijoms kaip „Hamas“ pelnytis iš ES finansų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tokios teroristinės organizacijos kaip Izraelį atakavusi „Hamas“ negali pelnytis iš Europos Komisijos (EK) finansų. Todėl politikas mano, kad Briuselio paramos Palestinai politikos peržiūra yra prasminga.

Gabrielius Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 12, 2023, 1:42 PM

„Negalime leisti teroristinėms organizacijoms kaip „Hamas“ gauti naudos iš ES finansavimo. Todėl Europos Komisijos paramos politikos peržiūra yra prasmingas kelias pirmyn“, – ketvirtadienį Kaire surengtoje bendroje spaudos konferencijoje kartu su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry teigė šalies diplomatijos vadovas,

„Kartu svarbu pabrėžti, kad peržiūra nereiškia pagalbos palestiniečiams, susiduriantiems su didžiuliais humanitariniais iššūkiais, sustabdymo“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Ministras pakartojo, kad Vilnius smerkia „Hamas“ teroristinius išpuolius. Jo teigimu, Izraelis turi teisę gintis nuo atakų, „neperžengiant tarptautinės humanitarinės teisės“ normų.

„Kadangi pasaulio dėmesio centre – Izraelis ir Palestina – noriu pakaroti, kad Lietuva smerkia brutalias „Hamas“ teroro atakas prieš Izraelį. Lietuva sielvartauja kartu su aukų šeimomis ir reikalauja nedelsiant paleisti visus įkaitus“, – pažymėjo G. Landsbergis.

„Izraeliui susiduriant su beprecedentėmis atakomis, šalis turi pilną teisę gintis, neperžengiant tarptautinės humanitarinės teisės ribų – ypač dėl civilių gyventojų apsaugos“, – nurodė jis.

Ragino nepamiršti Ukrainos

Visgi, kalbėdamas Kaire susirinkusiems žurnalistams, G. Landsbergis nurodė, kad nepaisant įvykių Artimųjų Rytų regione, pasaulis negali pamiršti karo Ukrainoje.

„Kai dėmesys sutelkiamas į Izraelį ir Palestiną, labai svarbu išlaikyti įsipareigojimus Ukrainai, nes ji ir toliau stoja prieš Rusijos agresiją. Nors geografiškai šis karas vyksta Europos žemyne, jis turi didžiulę įtaką visam pasauliui“, – pabrėžė G. Landsbergis, akcentuodamas rusų siekį užkirsti kelią ukrainietiškų grūdų eksportui.

„Tvirtu Lietuvos įsitikinimu, Ukrainos pergalė šiame kare ir visiško jos teritorinio vientisumo atkūrimas yra vienintelis būdas atkurti stabilumą ir taisyklėmis pagrįstą tvarką Europoje ir pasaulyje. Taigi mūsų pareiga ir bendras interesas – padėti Ukrainai laimėti karą visais įmanomais būdais“, – aiškino jis.

Tvyrant regioninei įtampai po teroristinės grupuotės „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis trečiadienį ir ketvirtadienį lankėsi Egipte.

Kaip informavo Užsienio reikalų ministerija (URM), vizito metu G. Landsbergis susitiko su Egipto užsienio reikalų ministru S.Shoukry bei kitais aukšto rango Egipto pareigūnais. Taip pat su Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi Ahmed Aboul Gheit.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.