Trigubas I. Šimonytės ėjimas ir G. Nausėdos tyla: už skirtingų strategijų – kitokie tikslai

Prezidento Gitano Nausėdos vengimas atsakyti į klausimą, ar dalyvaus šalies vadovo rinkimuose dar kartą, yra stiprus viešųjų ryšių žingsnis, bet ne nuoširdus svarstymas, įsitikinę politologai.

Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lauras Bielinis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lauras Bielinis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 5:58 PM

„Žinių radijo“ laidoje kalbėję politikos ekspertai įvertino, kokį konkretų tikslą prezidento rinkimuose turi premjerė Ingrida Šimonytė, kodėl šalies vadovas G.Nausėda dėl prezidento rinkimų vis dar tyli ir ką iš prezidento rinkimų išloštų Antanas Kandrotas-Celofanas.

Kokį žaidimą žaidžia G.Nausėda?

Kiekvieną kartą paklaustas, ar dalyvaus 2024 metais vyksiansčiuose prezidento rinkimuose, šalies vadovas G.Nausėda nuo tiesaus atsakymo išsisuka ir tikina, kad sprendimo dar neturi, kad šis darbas – sudėtingas, tačiau tuo pačiu užsimena, kad vienos kadencijos norimiems darbams atlikti esą neužtenka.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Lauras Bielinis įsitikinęs, kad G.Nausėdai taip kalbėti yra labai naudinga.

„Prezidentas kalba, kad nežino, kad dar tik galvos. Iš tikrųjų bet kokie prezidento pasisakymai, padaryti tokia maniera, rinkimiškai yra labai svarbūs. Kodėl? Nes viešųjų ryšių prasme, rinkimų prasme mes sureaguojame, visi apie tai kalbame.

Tie, kurie norėtų, kad jis kandidatuotų, kalba apie jį, sako, kad jam reikia kandidatuoti, jį gina, o tie, kurie nenorėtų, vis tiek apie jį kalba. Viešųjų ryšių prasme tai yra stiprus žingsnis, nes neišvengiamai kalbame apie jį kaip galimą kandidatą“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo politologas.

G.Nausėdos nuoširdumu netiki ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas, įsitikinęs, kad toks šalies vadovo kalbėjimas – tik politinė technologija.

„Tai yra laiko tempimas, bet jis reikalingas – išlaikyti intrigą, dėmesį sau. Visi svarsto, ar G.Nausėda dalyvaus, ar ne, o kai liks kelios dienos iki laiko, kada turi pareikšti sprendimą, tada pareikš.

S.Skvernelis tą patį darė, kai buvo ministras pirmininkas, prezidento rinkimuose 2019 metais – irgi laikė tokią pauzę, tylėjo, šypsojosi, nieko nesakė. Tai yra politika“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Ko siekia I.Šimonytė?

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę paskelbė, kad ir vėl bandys laimę prezidento rinkimuose.

V.Dumbliauskas teigė galvojęs, kad I.Šimonytė prezidento rinkimuose nebedalyvaus, tačiau šiuo atveju, anot jo, premjerė sąmoningai eina į rinkimus pralaimėti.

Praėjusių prezidento rinkimų metu premjerė antrame ture surinko virš 300 tūkst. rinkėjų balsų, kai G.Nausėda – dvigubai daugiau.

„Tai rodo, kad Lietuvoje turi šansą laimėti tas, kas yra remiamas kairiojo elektorato“, – kalbėjo jis.

Politologo manymu, šis premjerės žingsnis – gerai apsvarstytas. I.Šimonytė, dalyvaudama prezidento rinkimuose, galės siekti partijos pirmininkės posto ir rinkti taškus kitiems – Seimo ir Europos Parlamento (EP) rinkimams.

„A.Anušausko šansai tikrai daug mažesni, kaip ir M.Navickienės. I.Šimonytė sutelktų dešinįjį elektoratą, ir paskui iš karto vyks EP bei Seimo rinkimai“, – pabrėžė jis.

V.Dumbliauskas svarstė, kad premjerė greičiausiai išeis į antrąjį turą, tad vykstančių debatų metu galės kritikuoti G.Nausėdą ir rinkti taškus būsimiems rinkimams.

Panašios nuomonės laikėsi ir L.Bielinis. Anot jo, nors prezidento rinkimų greičiausiai I.Šimonytei nepavyks laimėti, tačiau šiuo atveju kitąmet partijų laukia trijų žingsnių procesas.

„Dalyvaudama prezidento rinkimuose I.Šimonytė savotiškai tampa ledlaužiu ne tam, kad laimėtų rinkimus – gerai, ji gal pasieks kažkokį rezultatą, bet ji tą rezultatą ekstrapoliuos į kitus rinkimus. Rinkėjas matys save, savo pergalės procentą vienuose rinkimuose ir tokiu būdu jo pasitikėjimas išaugs.

Tai kompleksinis veiksmas, susietas su visais trimis rinkimais. Dėl to I.Šimonytė yra tinkamiausia kandidatė, nes ji yra žinomiausia, apie ją daugiausiai kalbama“, – įvertino L.Bielinis.

Iš kalėjimo – į prezidentus

Šalia ryškiausių Lietuvos politikų šalies vadovo posto nutarė siekti ir daug įvairių dviprasmiškai vertinamų veikėjų.

Vienas iš jų – riaušių prie Seimo byloje teisiamas Antanas Kandrotas-Celofanas.

Paklaustas, ar nedevalvuoja prezidento rinkimų ir pačios Prezidentūros tai, kad rinkimuose dalyvauja „visi, kas netingi“, L.Bielinis pastebėjo, kad visą laiką juose dalyvaudavo dalis tokių kandidatų, kurių dalyvavimą sunku paaiškinti.

„Matyt, turi tokį azartą – pabūti viešumoje. Jie pabūna, įsitikina, kad nieko saldaus tame nėra, ir tuo ir baigiasi“, – kalbėjo L.Bielinis.

Kiti, pažymėjo politologas, ruošiasi ateičiai, išbando save rinkimuose, pasitikrina savo „raumenis.

„Kalbant apie Celofaną, tai viskas aišku – tai yra viešųjų ryšių akcija. Jam reikia uždengti tas problemas, kurias jis pats sukūrė dėl savo elgsenos, ir dabar apie jį bus kalbama kaip apie vieną iš kandidatų.

Kai oficialiai užregistruotas kandidatas, tai ir kai kurie tyrimai, atrodo, būna sustabdyti jų atžvilgiu. Tyrimai patraukiami į šalį“, – pastebėjo L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.