G. Landsbergis ir K. Karinis: Lietuva ir Latvija smerkia „Hamas“ ataką prieš Izraelį

Lietuva ir Latvija turi dirbti kartu siekiant, kad šių metų pabaigoje Europos Sąjungoje (ES) būtų sutarta dėl Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES derybų pradžios, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Taip pat, pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, abiem valstybėms būtina toliau didinti spaudimą sankcijomis Rusijai ir Baltarusijai bei bendradarbiauti, valdant migrantų krizę šalių pasienyje su Baltarusija. 

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje ir Estijoje augant susirgimų koronavirusu skaičiui, vadinamasis Baltijos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvoje ir Estijoje augant susirgimų koronavirusu skaičiui, vadinamasis Baltijos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-16 12:28, atnaujinta 2023-10-16 12:29

Ministras G. Landsbergis teigia, kad pirmadienį vykusiame susitikime su Latvijos užsienio reikalų ministru Krišjaniu Kariniu aptarta ir teroristinės „Hamas“ ataka prieš Izraelį, kurią abi šalys visokeriopai smerkia.

„Izraelis turi teisę gintis, – žinoma tai turi vykti, laikantis tarptautinės humanitarinės teisės principų. „Hamas“ privalo nedelsiant ir nekeldamas papildomų sąlygų paleisti visus įkaitus. Su ministru Kariniu aptarėme, kad būtina išvengti šio konflikto išplitimo, nes tuo būtų suinteresuotos šalys, kurios siekia dar didesnio tarptautinės sistemos nestabilumo. Vakarai privalo konstruktyviai prisidėti prie sprendimo paieškų ir Artimųjų Rytų regionas to iš mūsų tikisi“, – žurnalistams pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

„Žinoma, kad absoliučiai smerkiame „Hamas“ išpuolius prieš nepriklausomą Izraelio valstybę. (...) „Hamas“ – teroristinė organizacija ir negalime leisti jai elgtis taip toliau. Mes, demokratinės valstybės, turime stovėti išvien“, – taip pat kalbėjo ir K. Karinis.

Jis akcentavo ir susitikime su G. Landsbergiu aptartą paramos Ukrainai klausimą, pabrėždamas, kad šalims labai svarbu toliau tiekti visokeriopą pagalbą nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai.

„Ukrainai reikia mūsų paramos. Ukraina privalo laimėti šį karą. (…) Rusija negali laimėti Ukrainoje. (…) Hagoje jau yra registruojama žala, mes taip pat, Europos taryboje ir kitose institucijose, sakome, kad Rusija ir visų lygmenų vadovai turi už tai atsakyti“, – teigė Latvijos užsienio reikalų ministras.

Kaip praneša URM, ministrai susitikime taip pat aptarė saugumo padėtį Baltijos jūros regione, įskaitant „Balticconnector“ dujotiekio sabotažo incidentą, sankcijų Rusijai vieningo taikymo svarbą, dvišalį bendradarbiavimą „Rail Baltica“ projekte, nelegalios migracijos krizę Latvijos ir Baltarusijos pasienyje bei kitus regioninės dienotvarkės klausimus.

K. Karinis paskirtas naujuoju Latvijos užsienio reikalų ministru šių metų rugsėjo 15 dieną. Tai antrasis dvišalis ministro vizitas Lietuvoje. Jo metu taip pat vyks susitikimas su premjere Ingrida Šimonyte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.