G. Nausėdos patarėjas: Aplinkos ministerijai trūksta valios parengti priedangų įrengimo taisykles

Prezidento patarėjas Kęstutis Budrys kritikuoja Aplinkos ministeriją, kuri jau metus neparengia taisyklių, kaip turi atrodyti piliečių ar įmonių įsirengiamos priedangos, kurios būtų naudojamos slėptis krizės atveju. Pasak jo, tokį vėlavimą galima paaiškinti tik noro trūkumu.

 K. Budrys<br> J. Elinskas (ELTA) nuotr.
 K. Budrys<br> J. Elinskas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-10-17 10:02, atnaujinta 2023-10-17 10:15

„Taisyklės dėl priedangų yra neparengtos, nes nėra valios ir noro. Kaip ir dėl civilinės saugos programos. Prieš pusantrų metų šnekėjome, kad ją reikia paruošti, jog galėtume matyti visą vaizdą, ko mums trūksta ne tik karo, bet ir taikos metu civilinėje saugoje, kai mums reikės priedangų ir slėptuvių. Visas sistemas reikia ir suplanuoti ir susiprojektuoti. Bet ta programa nėra parengta, finansavimas nėra numatytas“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Mes vėluojame, prezidentas tą nuolat kartoja ir net savo metiniame pranešime paminėjo, kad dokumentais užsidengsime, o ne priedangomis“, – pabrėžė jis.

Prezidento patarėjas paminėjo, kad vienintelė pažanga priedangų sistemoje – augantis kolektyvinės apsaugos statinių įtraukimas į šį tinklą ir atitinkamas žymėjimas.

„Vienas iš sistemos elementų yra kuriamas ir klijuojame lipdukus ant kolektyvinės apsaugos statinių. Bet ta kryptimi, kur turėjo būti tikrai nauja Lietuvai – kai pramoninės, visuomeninės ar galų gale individualios paskirties pastatai gali turėti tam tikras priedangas ir slėptuves, nepajudėjome“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija siekia, kad miestuose esančiose priedangose, esant pavojui, galėtų pasislėpti ne mažiau kaip 60 proc. gyventojų, o rajonuose – ne mažiau kaip 40 proc. gyventojų.

Šiuo metu, anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, įrengta pakankamai priedangų apsisaugoti apie 30 proc. šalies gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.