G. Landsbergis Laisvės partijos sumanymą vadina „horoskopais“: dėl civilinės sąjungos siūlo kreiptis į opoziciją

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako nejaučiąs spaudimo iš Laisvės partijos, kuri nusprendė aštrinti savo laikyseną koalicijos partnerių atžvilgiu. Pasak jo, civilinės sąjungos projektą rudens sesijoje priimti užsibrėžę „laisviečiai“ turėtų suprasti, kad nėra tokios politinės jėgos, kuri būtų davusi daugiau paramos šiai iniciatyvai nei kad konservatoriai.

 G. Landsbergis<br> T. Vinicko (ELTA) nuotr.
 G. Landsbergis<br> T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Vytautas Raskevičius, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Raskevičius, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laisvės partija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laisvės partija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laisvės partija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 2:22 PM, atnaujinta Oct 18, 2023, 2:25 PM

„Tėvynės sąjunga, kuri savo programoje neturi šių nuostatų, surenka beveik 40 balsų ir net daugiau… Tačiau partijos, kurios turi tai (partnerystės klausimą – ELTA) savo programoje, labai lengvai gali pasakyti: mums neišeina balsuoti” – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

„Politinė situacija Seime yra aiški jau ne pirmą mėnesį. Tėvynės sąjunga atnešė gal net 4 kartus daugiau balsų nei turi pati Laisvės frakcija už partnerystės projektą. Įtikinti žmones balsuoti yra sudėtinga. Jie nebuvo išrinkti su tokiomis nuostatomis, kokias jie palaikė”, – teigė politikas, leisdamas suprasti, kad nebandys spausti už civilinę sąjungą balsuoti atsisakančių partijos kolegų. 

„Jų nuostatos nėra linkusios keistis. Aš gerbiu tai”, – teigė jis, pasiūlydamas „laisviečiams“ paramos ieškoti opozicinių socialdemokratų ir koalicijos partnerių liberalų gretose.

„Pirmiausiai reikėtų kalbėti su socialdemokratais, nes jie ne pirmus metus turi šią nuostatą savo programoje (...) Natūralu pirmiausiai klausti jų: kiek balsų jie šiandien duotų. Nereikia pamiršti ir Liberalų sąjūdžio. Jie tai turi savo programoje, Seimo pirmininkė yra vienas iš ryškiausių balsų. Man atrodo, kad jų balsų užtektų. Tų balsų užtektų praeiti Seime praeiti priėmimo stadiją“ – teigė jis.

Kaip rašoma naujienų portalo Delfi paviešintame dokumente, nesulaukusi koalicijos partnerių paramos dėl civilinės sąjungos, Laisvės partija neatmeta galimybės blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas. Tarp kandidatų į šią poziciją neoficialiai minimas G. Landsbergis. Kaip rašė Delfi, „laisviečiai“ mano, kad, siekiant patvirtinti kandidatą į eurokomisarus, Laisvės partijos balsai bus lemiantys.

Komentuodamas tokį „laisviečių“ užmojį G. Landsbergis tikino, kad kol kas aspiracijų į eurokomisaro kėdę jis neturi. Todėl, akcentavo ministras, Laisvės partija užsiima horoskopų rašymu.

„Iš mūsų nėra jokių indikacijų. Tai horoskopai“, – teigė ministras.

Šią savaitę naujienų portalas Delfi informavo apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą veiksmų planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus civilinės sąjungos projekto.

„Siekiant koalicijos partnerių paramos Civilinės sąjungos įstatymo projektui, Laisvės partija turi būti pasiruošusi visam galimų priimti sprendimų spektrui dėl koalicijos partneriams svarbiausių klausimų. Civilinės sąjungos įstatymo nepriėmimas reikštų koalicijos sutarties įsipareigojimų nevykdymą ir atrištų rankas Laisvės partijai jos nevykdyti taip pat“, – rašoma paviešintame dokumente.

Veiksmų plane teigiama, kad jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.