Ž. Pavilionis palaiko sprendimą atšaukti E. Bajarūną konsultacijoms: ambasados darbas dėl to tik pagerės

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis teigia gerbiantis ir suprantantis užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sprendimą atšaukti konsultacijoms mobingu kaltinamą ambasadorių Eitvydą Bajarūną. Politikas įsitikinęs, kad dėl šio ministro sprendimo ambasados Londone darbas ne tik kad nenukentės, bet net ir pagerės.

Ž. Pavilionis ir E. Bajarūnas<br>Lrytas.lt koliažas
Ž. Pavilionis ir E. Bajarūnas<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 18, 2023, 12:27 PM, atnaujinta Oct 18, 2023, 12:28 PM

„Man užteko to, ką aš pamačiau uždarame komiteto posėdyje. Supratau, kad žmonės, kurie jaučiasi nenusipelnę įvairių nederamų veiksmų prieš juos, tiesiog jaunos kartos žmonės, kurie įpratę, kad į juos būtų žvelgiama su pagarba, jie negali toliau dirbti tokioje atmosferoje“, – Eltai teigė Ž. Pavilionis.

„Tai aš gerbiu ministrą, kad jis priėmė sprendimą, nes, manau, kad visi tame URK uždarame posėdyje supratome, kad situacija tęstis nebegali“, – pridūrė jis.

Pasak Ž. Pavilionio, ministras turėjo du pasirinkimus: arba atšaukti E. Bajarūną konsultacijoms, arba atsisveikinti su dešimtimis ambasados darbuotojų.

„Aš gerbiu ir suprantu šį pasirinkimą. Tai yra ministro kompetencija, jis yra jo vadovas, tiesiogiai atsakingas ne tik už E. Bajarūno, bet ir už visos sistemos ateitį“, – pabrėžė jis.

Politikas įsitikinęs, kad po E. Bajarūno atšaukimo Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje darbas taps tik sklandesnis.

„Manau, kad po šio sprendimo ambasados Londone darbas tik pagerės“, – akcentavo Ž. Pavilionis.

„Kaip tik konflikto šaknys ar priežastys yra panaikinamos. Juk kartais užtenka net ir konflikto ir su vienu žmogumi, kad tas darbas labai rimtai sutriktų, nes mūsų ambasados yra labai mažos“, – pažymėjo parlamentaras.

URK pirmininkas taip pat tikina iš kitų užsienio atstovybių apie Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje darbuotojus girdintis tik teigiamus atsiliepimus.

ELTA pirmadienį skelbė, kad sulaukusi ambasadoriaus E. Bajarūno laiško, Prezidentūra kreipėsi į Vyriausybę su prašymu atlikti nepriklausomą tarnybinį patikrinimą, ar prieš diplomatą nėra vykdomas psichologinis smurtas. Keltas ir klausimas dėl žalos ambasadoriaus reputacijai. Eltos žiniomis, ambasadorius kreipimesi taip pat prašo išsiaiškinti, kokiu būdu nevieša informacija apie jo atžvilgiu pradėtą tarnybinį patikrinimą buvo nutekinta žiniasklaidai.

Praėjus kelioms valandoms po šios informacijos paviešinimo, Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad ministras Gabrielius Landsbergis pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai nuo spalio 19 d. sustabdo ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus atstovybės darbas.

Primename, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas „Delfi“ paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, Užsienio reikalų ministerija (URM) sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.