Kas antras Lietuvos gyventojas nepritaria pilietybės atėmimui iš M. Drobiazko

LRT užsakymu atlikta apklausa rodo, kad sprendimui atimti pilietybę iš čiuožėjos Margaritos Drobiazko nepritaria 51 proc. gyventojų.

Margarita Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Margarita Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-20 08:16

Tam pritaria kiek daugiau nei trečdalis (35 proc.) šalies gyventojų, o dar septintadalis (14 proc.) apklausos respondentų neturėjo nuomonės arba neatsakė į šį klausimą.

Kaip skelbia LRT portalas, pritarimą pilietybės atėmimui santykinai daugiau išsakė 30–49 metų žmonės, rajonų centrų ir mažesnių miestų gyventojai, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei su didžiausiomis (per 1800 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį, specialistai ir tarnautojai, dešiniųjų pažiūrų respondentai.

Apklausa parodė, kad sprendimui atimti pilietybę labiau nepritaria nei pritaria visų demografinių ir socialinių grupių gyventojai, išskyrus dešiniųjų pažiūrų žmones, kurių tokia pati dalis pritaria ir nepritaria.

Labiausiai šiam sprendimui nepritaria ne lietuvių tautybės gyventojai. Tarp jų nepritarimą išreiškė 63 proc., o pritarė – 21 proc. Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą LRT užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“.

Apklausa vyko 2023 metų rugsėjo 22 – spalio 7 dienomis. Apklausti buvo 1023 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 109 atrankos taškuose (30 miestų ir 45 kaimai). Tyrimo rezultatai atspindi 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę pagal lytį, amžių ir gyvenvietės tipą. Rezultatų paklaida neviršija 3,1 procentinio punkto, kai pasitikėjimo intervalas 95 proc. ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjį pasirašė dekretą, kuriuo panaikino išimties tvarka ledo šokėjai M. Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę.

Dar iki prezidentui priimant sprendimą, Lietuvos teisės ekspertai pilietybės M. Drobiazko atėmimo klausimu išsakė labai skirtingas pozicijas. Buvęs Konstitucinio teismo (KT) teisėjas Dainius Žalimas teigė, kad toks sprendimas prieštarauja tarptautinei teisei, tačiau vienas iš Lietuvos Konstitucijos kūrėjų, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius dr. Vytautas Sinkevičius, pažymėjo, kad kiekviena šalis turi teisę pati nustatyti pilietybės įgijimo ir netekimo pagrindus.

Kaip skelbta anksčiau, iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, kreipęsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės.

Institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Kremliaus galią.

Visgi, pati M. Drobiazko viešame laiške kritikavo siūlymus panaikinti jai suteiktą pilietybę. Iniciatyvą ji vadino „raganų medžiokle“ ir tvirtino, kad kartu su šokių ir gyvenimo partneriu Povilu Vanagu neša „kultūros ir gėrio šviesą“, o propagandinėje veikloje nedalyvauja.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo