Įtampa dėl E. Bajarūno auga: URM kanclerė vyksta į ambasadą Londone

Užsienio reikalų ministrui konsultacijoms atšaukus mobingu kaltinamą ambasadorių Eitvydą Bajarūną, ministerijos kanclerė Inga Černiuk pirmadienį vyksta į Londoną, kur susitiks su Lietuvos ambasados kolektyvu. Kanclerė susitikimo metu spręs, ar reikia imtis kokių nors papildomų veiksmų konstruktyviam ambasados funkcionavimui užtikrinti.

E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 10:23 AM, atnaujinta Oct 21, 2023, 11:13 AM

„Pirmadienį į susitikimą su ambasados kolektyvu Londone vyksta ministerijos kanclerė, Personalo departamento atstovai ir profesinės sąjungos vadovė. Bus aptarti visi kylantys praktiniai klausimai, sprendžiama, ar reikalingos papildomos priemonės konstruktyviam ambasados funkcionavimui užtikrinti“, – Eltai patvirtino užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė.

Pasak ministro atstovės, konsultacijoms atšaukus E. Bajarūną, ambasadai laikinai vadovauti patikėta ministrės patarėjos pareigas atstovybėje ėjusiai Linai Zigmantaitei.

„Ambasados laikinąja reikalų patikėtine paskirta ministrės patarėjos pareigas atstovybėje ėjusi Lina Zigmantaitė (laikinųjų reikalų patikėtinių skyrimas yra įprasta diplomatinė praktika tie Lietuvoje, tiek kitose užsienio valstybėse), kuri ir anksčiau, esant poreikiui, pavaduodavo ambasadorių. Jos patirtis ir įdirbis leis užtikrinti sklandų ambasados darbų tęstinumą“, – informavo ji.

Konsultacijoms atšauktam ambasadoriui E. Bajarūnui Lietuvoje yra pavestos naujos funkcijos.

„Ambasadoriui pavesta atlikti Užsienio reikalų ministerijos Strateginio valdymo ir analizės departamente funkcijas, susijusias su strategijos dėl transatlantinių santykių stiprinimu parengimu“, – sakė P. Levickytė.

Ministro atstovė atkreipia dėmesį, kad, kaip numato Diplomatinės tarnybos įstatymas, konsultacijoms atšauktiems ambasadoriams atlyginimas ir tokios pat apimties socialinės garantijos yra taikomos iki pusės metų. Visgi suėjus pusės metų terminui – užtikrinamas tik atlyginimo mokėjimas.

ELTA primena, kad pirmadienį Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad ministras Gabrielius Landsbergis pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai nuo spalio 19 d. sustabdo ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus atstovybės darbas.

Pats mobingu kaltinamas ambasadorius yra paprašęs atlikti nepriklausomą tarnybinį patikrinimą, ar prieš jį nėra vykdomas psichologinis smurtas. Diplomato kreipimesi keltas ir klausimas dėl žalos ambasadoriaus reputacijai.

Primename, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas „Delfi“ paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, Užsienio reikalų ministerija (URM) sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl buvo siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.