M. Maldeikio užsipultas valstietis prikaišiojo, kad politikas nenutolo nuo garsios mamos

Valdančiosios daugumos atstovas Matas Maldeikis ir opozicijai priklausantis valstietis Dainius Gaižauskas susikirto dėl Lietuvos pasirengimo ir pajėgumų apsiginti nuo išpuolių, panašių į buvusius Izraelyje.

M. Maldeikio užsipultas valstietis prikaišiojo, kad politikas nenutolo nuo garsios mamos.<br> Lrytas.lt montažas.
M. Maldeikio užsipultas valstietis prikaišiojo, kad politikas nenutolo nuo garsios mamos.<br> Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 7:43 PM, atnaujinta Oct 22, 2023, 8:51 PM

Kalbėdami apie įvykius Izraelyje, „Hamas“ išpuolį ir žydų atsaką parlamentarai „Lietuvos ryto“ laidoje 24/7 skirtingai įvertino Vakarų dėmesį šiam regionui bei su Rusija kariaujančiai Ukrainai.

Anot M.Maldeikio, pasaulyje atsirandant vis naujų konfliktų židinių, Jungtinėms Valstijoms bus nelengva užtikrinti pakankamą dėmesį Ukrainai ar Baltijos šalių saugumui.

Bet valdančiųjų atstovas neabejojo, kad kritiniu momentu Vakarų valstybės, atsižvelgdamos į principingą Lietuvos laikyseną ir jos vykdomą užsienio politiką, esą laikysis ankstesnių savo įsipareigojimų.

Tuo metu D.Gaižauskas akcentavo, kad greitas ir reikšmingas Amerikos bei kitų galingųjų valstybių dėmesys Izraelyje kilusiam konfliktui aiškiai rodo, jog baiminamasi didesnio šio konflikto plitimo.

Anot Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, tai gali atsiliepti ir Lietuvos saugumui.

Be to, politikas mano, jog įvykiai Izraelyje signalizuoja ir apie menką Lietuvos pasirengimą panašioms situacijoms.

Pasak politiko, „Hamas“ teroristai esą pergudravo Izraelio saugumo tarnybas ir lengvai įsiveržė į šalį, į kurią, atrodė niekas negali patekti nepastebėtas. „Tai įrodė, kad negalima visiškai pasitikėti skaitmeninėmis technologijomis ir tvora. Lietuva lygiai taip pat turi tvorą su Baltarusija, kurios net nėra ką lyginti su esančia Izraelyje. Mes visi turime tokias tvoras savo soduose, kurios apsaugo mus nuo to, kad koks girtuoklis neįvirstų į mūsų teritoriją ir sakome, jog esame labai saugūs. Bet jokio saugumo mes neturime“, – kalbėjo valstietis.

D.Gaižausko teigimu, pasienyje vykusios pratybos parodė, kad iš Baltarusijos pusės ją esą galima nesunkiai pereiti. „Buvo nupjautos kameros ir nė šuo nesulojo“, – dėstė opozicijos atstovas.

Jis kritikavo valdančiuosius, kurie visuomenę ramino, jog Baltarusijoje įsikūrę „Wagner“ samdiniai Lietuvai nekelia jokios grėsmės. „Bet įvykiai Izraelyje parodė, kad nereikia net penkių tūkstančių, užtenka kelių šimtų gerai ginkluotų teroristų, kurie gali sukelti paniką visuomenėje ar, susprogdinus kokį nors specialios paskirties objektą, sukelti nepasitikėjimą valstybe. Ir mes nesame tam pasiruošę“, – įsitikinęs D.Gaižauskas.

Tuo metu M.Maldeikis visiškai nesutiko, kad įvykiai Izraelyje turi panašumų su galimomis provokacijomis iš Baltarusijos.

Jo teigimu, Izraelio slaptoji tarnyba esą žinojo apie planuojamą operaciją, tačiau apsigavo manydama, jog „Hamas“ siekia tapti normalia politine partija ir auginti savo įtaką tarp palestiniečių.

Anot M.Maldeikio, visai kitokia situacija yra dėl Baltarusijos. „Mes žinome, kas yra Baltarusija ir mes nepatikėsime, kad Lukašenka ar Putinas nori su mumis gražiai sugyventi. Dėl to jų kokie nors veiksmai iš mūsų pusės ar mūsų partnerių NATO būtų traktuojami visiškai kitaip. Valstiečiai žaidžia savo kažkokius vidaus politikos žaidimus neturėdami ką pasakyti“, – valstiečių atstovui įgėlė M.Maldeikis.

Jis taip pat priminė, kad karo Ukrainoje išvakarėse valstiečiai garsiai aiškino, jog to niekada nebus ir apie tai garsiai kalbėjęs Joe Bidenas esą kliedi. „Tegul valstiečiai atsisuka ir pasižiūri, ką patys kalbėjo anksčiau. Bet jeigu kas nors bus, patikėkite, Lietuva bus tam pasiruošusi, nepaisant valstiečių“, – jų atstovui laidoje rėžė konservatorių atstovas.

„Žmonės prisimena, ką jūs ir jūsų lyderis kalbėjo prieš karą. Kad tai yra valdančiųjų keliama isterija, kad karo nebus ir, kad tai yra nesąmonės. Jūs gerbkite žmonės, nelaikykite jų kvailiais, kurie neprisimena, ką jūs kalbėjote. Jie nėra mankurtai. Ačiū jums už dėmesį“, – oponentą ragino M.Maldeikis.

„Žemiau juostos. Nuo mamos (europarlamentarės Aušros Maldeikienės, – Red.) toliau nenuėjote. Lygiai tiek pat nuėjote“, – išgirdęs M.Maldeikio kritiką, pastebėjo D.Gaižauskas.

Skirtingoms politinėms stovykloms priklausantys parlamentarai susipliekė ir dėl Seime kelią besiskinančios iniciatyvos sudaryti specialią komisiją, kuri tirtų prezidento Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo aplinkybes.

M.Maldeikis tokiai iniciatyvai pritarė ir mano, kad ji galėjo būti sudaryta gerokai anksčiau, nes klausimų kilo daug.

Tuo metu D.Gaižauskas mano, kad į visus klausimus jau yra atsakyta ir bet kokie politikų bandymai atgaivinti šią istoriją yra bandymas pakenkti G.Nausėdai. „Konservatoriai nori, kad rinkėjai nusiviltų valdžia ir neitų balsuoti. Jei žmonės neis į rinkimus, laimės konservatoriai“, – apie valdančiųjų kėslus kalbėjo valstietis.

Visą pokalbį su M.Maldeikiu ir D.Gaižausku galite pamatyti sekmadienį 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.